97651
13:18 1.102021

Закарпатська прокуратура довела необхідність публічних закупівель для прозорої діяльності держлісгоспів

Події 2127

За принципової позиції Офісу Генерального прокурора та Закарпатської обласної прокуратури Верховний Суд задоволив позов, що стосувався закупівлі товарів держлісгоспами за державні кошти та поставив крапку у спірному питанні щодо того, чи є такі лісогосподарські підприємства замовниками у розумінні Закону України «Про публічні закупівлі».

Верховний Суд погодився із доводами, викладеними обласною прокуратурою у касаційній скарзі, та скасував рішення судів першої та апеляційної інстанцій і визнав недійсним договір купівлі-продажу паливно-мастильних матеріалів на 3,6 млн грн.

Позов, про який йдеться, прокуратура подала в інтересах держави в особі Західного офісу Держаудитслужби до одного з держлісгоспів краю та приватного підприємця. Мотивом для цього стало укладення вищевказаного договору між відповідачами без проведення публічних торгів, як це передбачено законодавством. Тобто йдеться про порушення вимог п. 9 ч. 1 ст. 1, абз. 2, 3 ч. 1 ст. 2 Закону України «Про публічні закупівлі».

Прокурор наполягав, що держпідприємство зобов’язане здійснювати закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти саме за результатами публічних торгів, адже воно засноване на державній власності та державна часта у його статутному капіталі становить 100%. Тому замовник повинен прозоро та відкрито показувати, яким чином він розпоряджається державними коштами.

Дотримання відповідними суб’єктами встановленої Законом процедури у подальшому забезпечить ефективне та прозоре здійснення закупівель і створення конкурентного середовища у сфері публічних закупівель. Таке прецедентне рішення суду є одним із кроків до запобігання проявам корупції у цій сфері.

Про це повідомляє пресслужба Закарпатської обласної прокуратури.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах