92651
20:43 15.062021

Керівникам закарпатських ТГ розповіли про пріоритети створення Центрів безпеки громадян

Події 2698

15 червня в Ужгороді під головуванням заступника голови Закарпатської обласної ради Дениса Мана, керівника закарпатських рятувальників Романа Гудака та начальника відділу впровадження реформ органів та підрозділів цивільного захисту  ДСНС України Віктора Вітовецького відбулася нарада з керівниками окремих територіальних громад.  Під час заходу  обговорювалися питання щодо перспектив реалізації Програми  забезпечення пожежної та техногенної безпеки на території Закарпатської області на 2021-2023 роки, а саме: створення та функціонування в сільських населених пунктах області Центрів безпеки громадян.

«У державі триває реформування місцевого самоврядування та децентралізація влади, що передбачає передачу більших повноважень і ресурсів на рівень територіальних громад.  Важливою  складовою реалізації реформи є гарантування належного рівня безпеки життєдіяльності громадян. Тому сконцентрувати в одному місці усі повноваження і діяльність, пов’язану з реагуванням на різноманітні надзвичайні події та ситуації  – це  головна функція  Центрів безпеки, які мають запрацювати у громадах Закарпаття», – зазначив під час свого виступу  начальник Головного Управління ДСНС України у Закарпатській області.

Далі слово взяв начальник відділу впровадження реформ органів та підрозділів цивільного захисту  ДСНС України Віктор Вітовецький: «За статистикою, понад 40% усіх пожеж відбуваються у сільській місцевості. Під час таких пожеж гинуть люди, нищаться оселі та майно громадян, а також зникає культурна спадщина тощо. Найбільш гостро стоїть питання у населених пунктах, до яких час прибуття державних  пожежно-рятувальних підрозділів перевищує нормативні 20 хвилин. Аналогічна ситуація спостерігається по напрямках надання медичної допомоги населенню та забезпеченню належного рівня громадської безпеки на території громад. Одним із варіантів комплексного вирішення питань інфраструктурного забезпечення даних заходів є створення в територіальних громадах спеціалізованих об’єктів інфраструктури – Центрів безпеки.  Саме з його функціонуванням жителі територіальних громад зможуть отримати кваліфіковані послуги щодо забезпечення захисту населення і територій від пожеж та різного роду надзвичайних ситуацій,  своєчасної медицини та дотримання громадської безпеки».

Так, у минулому році на території України вже функціонували 30 Центрів безпеки. Найбільша їх кількість – на території Донецької області – 13. Поштовхом щодо їх створення стала зміна ставлення населення до власної безпеки через бойові дії, які й на даний час проходять на території регіону. На відміну від інших областей України на території Закарпатської області не створено жодного Центру безпеки!

Під час наради представник центрального апарату ДСНС України наочно продемонстрував алгоритм дій керівників територіальних громад в питаннях утворення Центрів безпеки на місцях та розповів про передовий досвід роботи інших областей щодо їх створення.

Після обговорення проблемних питань заступник голови обласної ради Денис Ман наголосив керівникам ТГ, що обласна рада  всіляко сприятиме їм у питаннях забезпечення життєдіяльності населення на території громад та запропонував спільно шукати шляхи вирішення проблем. Зокрема, залучати міжнародні гранти, беручи участь у реалізації спільних проектів в рамках програм транскордонного співробітництва тощо.

Ці заходи дадуть можливість  забезпечити оперативне й швидке реагування на ліквідацію пожеж та інших надзвичайних ситуацій, які можуть виникнути на території певного населеного пункту. А це, без перебільшення, не лише збережене майно, нажите громадянами впродовж багатьох років, а й врятовані людські життя.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах