92119
08:30 4.062021

На МП «Ужгород» виявили аферу із завищеною вартістю на рентгенапарат

Події 3392

Закарпатські митники завадили ділкам «нагріти руки» на медобладнанні, яке завозилося на митну територію України із значно завищеною вартістю. Афера полягала у тому, щоб доставити замовнику – львівській лікарні рентгенівський апарат з дозиметром, ціна яких насправді не 58 тис євро, а 24 тис євро, та підзаробити на державних коштах.

Це сталося на митному посту «Ужгород», що на українсько-словацькому кордоні. На ділянку «в’їзд» заїхала вантажівка під керуванням гр.України. Згідно поданих документів у митний режим імпорт ввозився товар «апарат рентгенівський цифровий та дозиметр». Відправник вантажу зазначено італійське підприємство, одержувач – українське.

Під час вивчення, аналізу товаросупровідних документів встановлено, що вартість рентгенівського апарату зазначена 58 тис євро, тоді як в інших вказана 24,1 тис євро.

Відтак, було з’ясовано, що керівництвом іноземної компанії вчинені дії, спрямовані на переміщення товарів через митний кордон України з приховуванням від митного контролю, шляхом подання митному органу як підставу для переміщення товарів підробленого документа – інвойсу, що містить неправдиві відомості щодо кількості, найменування та вартості товару.

Згідно договору поставки, укладеного між вітчизняною фірмою та львівською лікарнею, вартість товару складала 2 млн грн, з яких кошти місцевого бюджету – 1,9 млн грн, НЗСУ – 100 тис грн. До речі, цей товар є предметом публічної закупівлі. Однак, фактична його вартість – 810 тис грн.

Дане порушення митних правил задокументовано, складено протокол за ч.1 статті 483 Митного кодексу, яка передбачає накладення штрафу в розмірі 100% вартості товарів (безпосередніх предметів порушення митних правил) з їх конфіскацією.

Наразі мобільний рентгенівський апарат в комплекті з моноблоком, вартістю понад 743 тис грн, та дозиметр, оцінений у 67 тис грн, вилучено на склад митниці до рішення суду, – передає пресслужба Закарпатської митниці Держмитслужби.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах