91679
13:09 26.052021

Старовинний Хрест-Розп'яття, який вилучили закарпатські митники передадуть музею

Події 3931

Закарпатська митниця Держмитслужби передає до Донецького обласного краєзнавчого музею, що в м. Краматорськ, Хрест-Розп’яття, який іноземець намагався вивезти з України, приховавши від митного контролю.

Подія сталася ще три роки тому на митному посту «Тиса», що на українсько-угорському кордоні. Під час проведення поглибленого митного огляду у громадянина Італії було виявлено не заявлені при усному опитуванні та не вказані у митній декларації старовинні предмети, серед яких Хрест-Розп’яття кіотний.

Митники відразу ж задокументували порушення митних правил відносно італійця, який вчинив дії спрямовані на переміщення товарів через митний кордон України з приховуванням від митного контролю, тобто у спосіб, що утруднює виявлення таких товарів, чим порушив митні правила, передбачені ч. 1 ст. 483 Митного кодексу України.

Хрест-Розп’яття датований першою половиною ХХ-го століття, виготовлений у Росії (мідний сплав, литво, розмір 16,4х10,6 см). Хрест – православний із зображенням розіп’ятого Христа на тлі єрусалимських мурів, на горі Голгофі з черепом Адама. У верхній частині зображення Спаса Нерукотворного, двох Янголів, на кінцях середньої поперечини – сонця та луни; списа та тростини, з лівого боку пристоячих: Богоматір та Марію Магдалину, з правого – Івана Богослова та Лонгіна.

Згідно рішення Ужгородською міськрайонного суду Закарпатської області громадянина Італії визнано винним у порушенні митних правил, накладено адміністративне стягнення у вигляді штрафу у розмірі 100% вартості товарів – безпосередніх предметів порушення митних правил з конфіскацією цих товарів.

А згідно з наказом Міністерства культури та інформаційної політики України «Про передачу вилучених або конфіскованих культурних цінностей, обернених відповідно до закону в дохід держави, для постійного зберігання в державну частину музейного, бібліотечного та архівного фондів» Закарпатська митниця Держмитслужби передає конфіскований хрест до Донецького обласного краєзнавчого музею (м. Краматорськ), інформує Закарпатська митниця.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах