91187
11:46 14.052021

СБУ затримала підозрюваних у поширенні антиугорських листівок на Закарпатті і заявляє про російський слід

Події 19021

Служба безпеки України повідомила про затримання підозрюваних у поширенні антиугорських листівок у Берегові. Як інформує відомство на своєму сайті: «ними виявилися троє осіб, двоє з яких – переселенці з м. Луганськ». «Зловмисники діяли на замовлення російських кураторів і погодилися на підривну діяльність усього за $500», – стверджують у СБУ.

Як ми раніше повідомляли, що 2 травня у Берегові невстановлені особи розклеїли листівки з погрозами закарпатським угорцям. Надписи виявили на будинках та парканах місцевих жителів. Листівки провокаційного характеру, виконані на синьо-жовтому фоні, з використанням радикальних формулювань, начебто авторства українських націоналістів: «Мадярів на ножі», «Геть з української землі!», «Даємо вам один тиждень і почнемо труїти як щурів!»… Як і в багатьох попередніх випадках, у текстах листівок були допущені грубі помилки, котрі навіть технічний перекладач від Google не здатен відтворити.

У повідомленні на сайті СБУ йдеться про те, що зловмисники мали намір надати «особливого забарвлення» цій акції, і тому російські куратори попросили зробити це саме напередодні травневих свят.

Співробітники СБУ встановили, що на платіжну картку одного з підозрюваних були перераховані кошти в російських рублях (близько $500 у доларовому еквіваленті).

У межах кримінального провадження, розпочатого за ч. 2 ст. 161 Кримінального кодексу України, проведено низку обшуків за місцями проживання та затримання підозрюваних. У ході слідчих дій, правоохоронці вилучили російську символіку, а також інші речові докази протиправної діяльності.

Усім трьом підозрюваним повідомлено про підозру. Вирішується питання стосовно обрання їм міри запобіжного заходу, повідомляє служба на своєму сайті. Заходи з викриття злочину здійснювалися Управліннями СБУ в Закарпатській та Дніпропетровській областях за координації Департаменту захисту національної державності спільно з ГУ Нацполіції в Закарпатській області під процесуальним керівництвом Закарпатської обласної прокуратури.

Нагадаємо, закарпатські угорці систематично отримують різноманітні погрози з листопада 2020-го. Так, на порталі YouTube розповсюдили відео, як чоловік у масці на фоні знаку про в’їзд до міста Берегова і прапора організації «Правий сектор» погрожує смертю закарпатським угорцям. Листи з погрозами регулярно приходили на електронні скриньки угорських організацій Закарпаття та їхніх представників. Провокаційні надписи з’явилися на будівлі сільської ради Пийтерфолвівської ОТГ. Невідомі з орфографічними помилками надряпали на стіні: «Закарпаття – це Україна. Ми за вами прийдемо. Правий сектор». Усе це відтоді супроводжується також системними інформаційними провокаціями в соціальних мережах та ЗМІ, які явно спрямовані проти угорців Закарпаття.

Руслан ФАТУЛА

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах