91110
20:22 12.052021

На Закарпатті розпочав свою роботу територіальний підрозділ Державного бюро розслідувань. Відео

Події 37746

Близько місяця тому Державне бюро розслідувань (ДБР) запустило роботу свого підрозділу й безпосередньо на території краю. Про основні напрями роботи, цілі та досягнення ДБР в Закарпатті розповів керівник підрозділу Олексій Хробуст, під час брифінгу в Ужгороді.

Державне бюро розслідувань – новий правоохоронний орган, на створення якого Україна чекала понад 20 років. Зі стартом роботи функції досудового розслідування переходять від прокуратури до ДБР, а за прокуратурою залишається функція нагляду.

У підслідності ДБР – найвищі посадовці, судді, працівники правоохоронних органів, ті, хто вчинив військові злочини. Це люди, які мають можливість впливати на перебіг кримінального провадження та уникати покарання, через що суспільство не довіряє роботі правоохоронних органів та судової системи. ДБР своєю роботою повинно зламати ці стереотипи.

Підрозділ, що діє на Закарпатті, відноситься до складу територіального управління у місті Львові, юрисдикція якого розповсюджується ще й на Волинську, Тернопільську, Львівську та Івано-Франківську області.

«У своїй діяльності ми тісно співпрацюємо з іншими правоохоронними органами нашої держави, а саме Національною поліцією та СБУ. Процесуальне керівництво за нами здійснює як прокуратура Закарпатської області, так і місцева військова прокуратура Ужгородського гарнізону. Основна місія бюро – встановлення справедливості у суспільстві шляхом незалежного та всебічного розслідування злочинів задля притягнення винних до відповідальності, незважаючи на їхні посади, зв’язки та ресурси», – зазначив Олексій Хробуст.

На даний момент слідчими відділу ДБР у Закарпатській області ведеться досудове розслідування по 33-м кримінальним провадженням у сфері розкрадання лісосировини та лісопродукції на території державних лісгоспів області. З них, п’ять кримінальних проваджень на суму понад 1 млн грн. Варто розуміти, що розслідування ДБР, у подібних справах, проводиться лише у випадку, якщо є підстава вважати, що до вчинення цих злочинів причетні працівники державних лісгоспів, адже вони мають статус працівників державної охорони, тобто правоохоронного органу.

Великий обсяг роботи ДБР припадає на протидію злочинності саме у сфері, пов’язаної з переміщенням товарів через державний кордон. Олексій Хробуст відзвітував про ряд досягнень у цьому напрямку, не зважаючи на те, що підрозділ працює в краї всього кілька тижнів. Так, на хабарях вдалося затримати працівників державної прикордонної служби, які надавали відомості службового характеру щодо розміщення постів, для осіб, що здійснюють незаконне переміщення товарів. Робота в цьому напрямку системна та триває на постійній основі.

Загалом підрозділом ДБР у Закарпатській області відкрито 464 кримінальні провадження. За місяць роботи, до суду вдалося скерувати вже 14 кримінальних проваджень.

Звернутися задля повідомлення про кримінальне правопорушення можна за телефоном +380983035970 або надіслати відповідну заяву на електронну чи поштову адресу ДБР.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах