89855
10:40 15.042021

У Мукачівському районі виявили незаконний вилов риби

Події 2631

Як сьогодні повідомляє Закарпатський рибоохоронний патруль, під час здійснення рибоохоронного рейду державні інспектори Закарпатського рибоохоронного патруля задокументували грубе порушення Правил любительського і спортивного рибальства.

Близько 23 години 13 квітня рейдова група викрила п’ятьох громадян, які здійснювали незаконний вилов водних біоресурсів забороненим знаряддям лову – острогою. Інцидент стався на р. Визниця, поблизу с. Кольчино Мукачівського району, саме в той період, коли риба зайшла на нерест.

На місце виявленого факту порушення природоохоронного законодавства рибпатрульними за номером екстреної служби 102 було викликано патрульних Мукачівського РВП Мукачівського ВП ГУНП в Закарпатській області.

Завдяки оперативним діям працівників рибоохорони лише одному порушнику вдалося завдати шкоди рибному господарству – виловити на нерестилищі три екземпляри підуста звичайного, який відповідно до наказу Міндовкілля від 19.01.2021 №29 «Про затвердження переліків видів тварин, що заносяться до Червоної книги України (тваринний світ), та видів тварин, що виключені з Червоної книги України (тваринний світ) »,занесений до Червоної книги України.

На чотирьох осіб оформлено адміністративні протоколи за ч. 4 ст. 85 КУпАП та на одну особу складено протокол за статтею 90 КУпАП (погіршення, знищення середовища перебування (зростання) тварин і рослин, види яких занесені до Червоної книги України)

Матеріали справи готуються до суду для притягнення порушників до відповідальності. Знаряддя лову та водні біоресурси вилучено.

Нагадаємо, що у зв’язку з періодом нересту в Україні на даний момент діє заборона на вилов риби у місцях, що не визначені як такі, де вилов дозволено.

В Управлінні Держрибагентства у Закарпатській області функціонує телефонна «гаряча лінія»: (098) 585-61-64. Про порушення правил рибальства та порядку придбання чи збуту риби прохання повідомляти за вказаним номером телефону.

Довідкова інформація:

12 березня 2021 року в Офіційному віснику України № 19, стор. 449, стаття 837, код акта 103305/2021 опубліковано наказ Міндовкілля від 19.01.2021 №29 «Про затвердження переліків видів тварин, що заносяться до Червоної книги України (тваринний світ), та видів тварин, що виключені з Червоної книги України (тваринний світ) ».

Від цієї дати, згідно вимог чинного законодавства, підуст звичайний (лат. Chondrostoma nasus) – риба родини коропових, один із найбільш популярних обєктів любильського рибальства на Закарпатті, занесений до Червоної книги України. (порядковий номер в ПЕРЕЛІКУ -443).

Охорона та об’єктів Червоної книги України забезпечуються органами державної влади, органами місцевого самоврядування, фізичними та юридичними особами.

Охорона здійснюється, шляхом установлення особливого правового режиму охорони рідкісних і таких, що перебувають під загрозою зникнення, видів тваринного і рослинного світу, заборони їх використання (добування та збирання).

Нагадуємо, що погіршення середовища перебування (зростання) тварин і рослин, види яких занесені до Червоної книги України, знищення, незаконне або з порушенням встановленого порядку вилучення їх з природного середовища, є складом адміністративного правопорушення, передбаченого статтею 90 КУпАП

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах