87829
13:31 8.032021

Закарпаття – у червоній зоні: критична кількість хворих та переповнені лікарні

Події 23420

З 8 березня Закарпаття опинилося в червоній зоні. Так вирішили на позачерговому засіданні держкомісії з питань надзвичайних ситуацій. Лікарі б’ють на сполох. Кажуть, ситуація в області критична. Лікарні заповнені на понад 80%, нових хворих уже просто нікуди класти.

У Закарпатській ОДА повідомили, що в регіоні зростає кількість осіб, які мають підтверджений діагноз коронавірусної інфекції. Днями медики зафіксували антирекорд – 748 хворих за добу.

«Ситуація в області критична, лікарні переповнені. Ураховуючи тенденцію останніх днів, у наших медичних закладах не залишиться жодного вільного ліжка. Попереду вихідні. Нам терміново потрібно розірвати ланцюг інфікування», – заявив голова ОДА Анатолій Полосков.

Згідно з рішенням, зокрема, обмежують:

– роботу закладів громадського харчування (окрім адресної доставки та замовлення на виніс) ;

– приймання відвідувачів у торговельно-розважальних центрах та в інших закладах розважальної діяльності;

– приймання відвідувачів закладами культури і проведення культурних масових заходів;

– діяльність непродовольчих ринків;

– відвідування закладів освіти незалежно від форми власності її здобувачами, крім здобувачів закладів дошкільної освіти, спеціальних закладів освіти та учнів 1–4-х класів закладів загальної середньої освіти;

– обмеження стосуються і роботи спортзалів, фітнес-центрів, басейнів.

В області перестав курсувати громадський транспорт, а з 8 березня призупинилося й залізничне сполучення. Укрзалізниця повідомила, що припиняє продаж квитків у «червоне» Закарпаття.

Запровадити червону зону просили й керівники п’яти закарпатських медзакладів, де лікують хворих на COVID-19. Вони звернулися до облради терміново відреагувати на ситуацію через збільшення кількості пацієнтів, які потребують госпіталізації. Зокрема й киснезалежних.

Директор Закарпатської обласної інфекційної лікарні Михайло Поляк наголосив, що в краї новий сплеск захворювання.

– За минулий тиждень в області зафіксовано 3819 нових випадків COVID-19. Статистика захворюваності зросла на 24%. На Закарпатті померло вже 1000 хворих. Щодня маємо близько 12–17 летальних випадків. Над цими цифрами потрібно задуматися й дотримуватися простих карантинних правил, – наголошує лікар. – Ми змушені збільшувати кількість лікарняних ліжок, але це не може тривати безкінечно. Адже ліжко без медичного працівника і кисневої терапії нічого не значить. Усі реанімаційні лікарні області заповнені. Ліжка інтенсивної терапії повністю зайняті. Хочу також звернути увагу, що дуже багато саме молодих хворих, а також дітей.

Медична система Закарпатської області на сьогодні перевантажена, кажуть лікарі. Усе через те, що населення не дотримувалося елементарних правил: правильного носіння маски, соціальної дистанції, миття рук, уникнення багатолюдних місць.

Іван Курах, директор Ужгородської міської клінічної лікарні, розповідає:

«Ми розгорнули додаткові ліжка, маємо зараз 190 ліжок для ковідних хворих. Практично всі вони зайняті. Хворі потрапляють до нас зазвичай у важкому стані. Якщо ми не будемо дотримуватися санітарних норм і правил, якщо не будемо вакцинуватися, то ніколи не справимося з коронавірусом. Наразі ситуація критична. Повірте, коли помирають молоді люди, то це страшно. Третя хвиля COVID-19 дуже токсична та небезпечна, – поінформував лікар.

Найбільше ліжок для лікування ковідних хворих розгорнуто в обласній клінічній лікарні – 200. Наразі там 160 осіб із діагнозом COVID-19. З них 120 хворих на кисневій терапії, 60 пацієнтів повинні бути в реанімації, адже сатурація в них у межах 85. Утім у реанімації тільки 6 ліжок і збільшити їхню кількість неможливо.

Про це розповів головний лікар обласної клінічної лікарні Юрій Яцина.

– Щодня в нашому закладі використовують 25–30 кисневих балонів, зранку їх залишалося всього 5. Цього вистачить години до 16-ї, не більше. І що скажете мені з цим робити? Як рятувати життя? Знаю випадки, коли люди, маючи позитивний тест на коронавірус, гуляють по місту, ходять у магазини, зустрічаються з родичами і таким чином поширюють хворобу. Схаменіться нарешті!

– Мені байдуже, чи вірите ви в цю недугу! Ми з моїми колегами спираємося на доказову медицину. І щодня зустрічаємося зі смертю. Просто вдягніть маску, дотримуйтеся дистанції – це ж не так важко! Допоможіть нам, бо наприкінці тижня будемо мати колапс! – наголосив Юрій Яцина.

Не є винятком і Центр легеневих хвороб. Лікарі кажуть, що напруга зростає, кількість хворих стрімко збільшується.

– Червона зона є інструментом для того, аби ми приборкали цю хворобу. Головне, щоб це не була тільки формальність і всі дотримувалися правил.

Наразі в нашому закладі вистачає кисню, але бракує реанімаційних потужностей. У нас 90 ліжок. У міру того, як будемо виписувати пацієнтів, прийматимемо хворих, – наголосив директор Центру легеневих хвороб Василь Скрип.

Загалом лікарі кажуть, що найефективніший спосіб подолати цю недугу – зробити щеплення. Закарпаття наразі пасе задніх щодо вакцинації. Адже як серед медиків, так і пацієнтів є багато пересторог стосовно цієї вакцини. Часто це пов’язано з браком достовірної інформації. Утім лікарі закликають усіх вакцинуватися.

За словами медиків, червона зона має сприяти зменшенню кількості нових пацієнтів. Головне, аби всі без винятку дотримуватися карантинних правил.

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах