87092
08:52 21.022021

Закарпатські екологи отримали повідомлення про забруднення р. Тиса

Події 1963

Державна екологічна інспекція у Закарпатській області отримала електронне повідомлення від департаменту екології та природних ресурсів Закарпатської обласної державної адміністрації, що надійшло від угорської сторони за системою попередження про виникнення аварійних та надзвичайних ситуацій в басейні р. Дунай (система AEWS).

У повідомленні, яке отримали 19 лютого, о 16.54 год., йшлося про забруднення важкими металами на території Румунії р. Сомеш (притоки р. Тиса). За інформацією угорської сторони шлейф забруднення знаходився в районі Вашарошнамень і рухається в напрямку Загонь (м. Чоп на території України, прикордонна ділянка р.Тиса). Забруднена вода характеризується підвищеними концентраціями цинку та міді, які перевищують граничні значення угорської системи класифікації WFD та Al.

19 лютого ввечері з метою контролю за ситуацією та проведення інструментально-лабораторних досліджень державні інспектори Державної екологічної інспекції у Закарпатській області спільно з спеціалістами Басейнового управління водних ресурсів річки Тиса відібрали проби поверхневих вод транскордонної р. Тиса в міжнародному контрольному створі Чоп/Загонь (транспортний міст).

20 лютого угорська сторона через систему попередження про виникнення аварійних та надзвичайних ситуацій в басейні р. Дунай (система AEWS) поінформувала, що шлейф забруднення очікується в районі Загоні (Угорщина) приблизно опівдні. За результатами лабораторних досліджень поверхневих вод р. Самош визначено, що цинк є основним показником забруднення. В розрахунковий час в р.Тиса в районі Загоні (Угорщина) буде спостерігатися незначне підвищення розчиненого цинку, а що стосується загального вмісту металів, то за прогнозом ознак забруднення не спостерігатиметься.

Учора ж спеціалісти Державної екологічної інспекції у Закарпатській області та Басейнового управління водних ресурсів річки Тиса вже двічі відібрали проби поверхневих вод транскордонної р. Тиса в міжнародному контрольному створі Чоп/Загонь (транспортний міст). Відбори проб води буде продовжено і сьогодні.

Державна екологічна інспекція у Закарпатській області продовжує контроль за ситуацією. Про результати інструментально-лабораторних досліджень вмісту металів у пробах поверхневих вод р. Тиса, відібраних впродовж 3 днів з моменту одержання повідомлення про аварійне забруднення Державна екологічна інспекція у Закарпатській області поінформує додатково.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах