86383
16:15 8.022021

На Закарпатті розповіли про переваги пробації

Події 14027

У понеділок, 8 лютого, в Закарпатській ОДА відбулася прес-конференція керівництва філії Державної установи «Центр пробації» у Закарпатській області. На заході йшлося про результати здійснення досудової, наглядової та пенітенціарної пробації за 2020 рік, а також про результати здійснення пробаційних програм.

Як розповіли спікери брифінгу, пробація – новий термін в українському законодавстві. У широкому розумінні – це покарання за злочин без позбавлення волі. Адже ми знаємо, що не кожен, кого суд визнав винним, становить небезпеку для суспільства. Та й таке суворе покарання як позбавлення волі не завжди є ефективним.

У законодавстві України це визначення звучить так: пробація – це система наглядових та соціально-виховних заходів, що застосовуються за рішенням суду до засуджених, виконання певних видів кримінальних покарань, не пов’язаних із позбавленням волі, та забезпечення суду інформацією, що характеризує обвинуваченого.

Мета діяльності органів пробації – гарантування безпеки суспільства (громади) шляхом надання необхідної підтримки та допомоги клієнту пробації із залученням спеціалістів різних служб та організацій, надання суду інформації, що характеризує клієнта, а також здійснення нагляду і контролю, аби уникнути вчинення ним повторних правопорушень.

На Закарпатті філія цієї Державної установи була створена 1 червня 2018 року.

– Є три види пробації: досудова, наглядова та пенітенціарна, – розповідає начальник філії Державної установи «Центр пробації» у Закарпатській області Віталій Мураль. – Досудова – це пробація, щодо осіб, які ще не засуджені та відносно яких є в суді обвинувачення і розглядається їхня справа. Суд виносить рішення скласти досудову доповідь щодо особи. Тому наш працівник збирає певну інформацію та надає характеристику цій особі, а також висновок – який вид покарання для цієї особи доцільно застосувати. В першу чергу: з позбавленням чи без позбавлення волі.

Другий вид пробації – це наглядова. Тобто, виконання покарань без позбавлення волі. Мова йде про покарання у вигляді громадських робіт; виправних; заборона займати певні посади або займатися певною діяльністю; а також контроль за поведінкою осіб, які звільнені з випробуванням (з умовним терміном). Це є найбільша частина наших клієнтів. А також пенітенціарна пробація – допомога особі, яка готується до звільнення з місць позбавлення волі. Мова йде про трудове та побутове влаштування за місцем проживання; сприяння в отриманні медичних послуг; допомога в адаптації до життя у громаді.

Переваги служби пробації очевидні: це в 10 разів дешевше ніж в’язниця; гуманно та відповідає європейському шляху розвитку держави; особа має можливість виправитись без ізоляції від суспільства; справедливо; підтримка під час змін; 98% клієнтів успішно проходять пробацію та не вчиняють нових злочинів.

За інформацією «Центру пробації» у Закарпатській області, всього протягом 2020 року за обліками територіальних підрозділів філії пройшло 4 843 особи, засуджені до покарань, не пов’язаних з позбавленням волі, а також правопорушників, притягнутих до адміністративної відповідальності та обвинувачених, відносно яких судом доручено органам пробації скласти досудову доповідь.

З яких: засуджених до виправних робіт, громадських робіт, позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю, звільнених від відбування покарання з випробуванням, штрафу – 3 104 особи;

притягнутих до адміністративної відповідальності, на яких накладено стягнення у виді громадських робіт (230), суспільно корисних робіт (197), тобто 427 правопорушників; отримано ухвал про підготовку досудової доповіді відносно 1312 обвинувачених.

Протягом 2020 року по обліку структурних підрозділів з питань пробації пройшло 116 неповнолітніх осіб, з них 111 осіб чоловічої статі та 5 осіб жіночої статі.

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах