83995
17:01 16.122020

Витоки газу на Виноградівщині цього тижня шукають за допомогою мобільної лабораторії

Події 2921

Цього тижня мешканці Виноградова та Виноградівського району спостерігають на вулицях машину з написом “Пошук витоків газу”. Це – мобільна лабораторія, яка використовується для надтрасової перевірки герметичності газопроводів. Простими словами, шукає, де на газопроводах, що розташовані під землею, є витоки газу. Лише за перші дві дні за допомогою цієї машини газовики виявили 41 витік на підземних газопроводах Виноградова.

Закарпатським газовикам мобільну лабораторію в допомогу привезли колеги із АТ “Чернівцігаз”. Ще по одній такі машині працюють у Харківській та Житомирській областях.

“Лабораторія працює за таким принципом: під бампером є 8 трубочок-повітроприйомників. Через них повітря компресором затягується в обладнання машини. Одразу лазер спектрально аналізує закачаного повітря на наявність метану. Отриману інформацію передає на монітор комп’ютера. Після того, як ми бачимо, що є ознаки метану, ми зупиняємося і починаємо визначати природу походження метану. Бо метан може бути не тільки в газі: це і продукти життєдіяльності, вміст каналізацій, розкладання тварин у літній період… Якщо підтверджується, що у даному випадку метан є наслідком витоку газу, визначаємо концентрацію загазованості у ґрунті і далі, згідно з правилами безпеки, передаємо заявку у аварійну службу. Тоді вже аварійна машина виїжджає на місце і проводить роботи з ліквідації витоку”, – пояснює старший майстер дільниці комплексного приладового обстеження АТ «Чернівцігаз» Ярослав Бабінчук.

За словами головного інженера АТ “Закарпатгаз” Віктора Водзінського, за один день, в залежності від складності маршруту і особливостей газопроводу, така лабораторія може обстежити 40-50 км. Якщо на газопроводі багато витоків, потрібно витратити більше часу для дообстеження. Якщо кількість витоків 10-15, то фахівці зможуть проїхати орієнтовно 25 км на день. А от людина за день може пройти та якісно обстежити 1,5-2 км.

Виявлення витоків на наземних та підземних газопроводах, а також ремонт та заміна цих газопроводів — один з видів діяльності щоденної роботи закарпатських газовиків. Кошти на виконання цих робіт йдуть із коштів, які споживачі сплачують за розподіл газу.

Загалом за 11 місяців поточного року працівники служби комплексно-приладового обстеження АТ «Закарпатгаз» виявили понад 10 тис витоків газу. З них — 3,5 тис були виявлені та ліквідовані на підземних газопроводах.

Пресслужба АТ «Закарпатгаз»

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах