81244
20:04 21.102020

Газ у побуті: що варто знати краянам, щоб уникнути нещасних випадків

Події 2227

Розпочався опалювальний сезон. Тож краянам не зашкодить пригадати правила користування газом у побуті. Адже саме порушення цих правил, як переконують фахівці, є однією з найпоширеніших причин виникнення нещасних випадків. Також не останнє значення має технічний стан газових приладів і димовентканалів. Їх несправність призводить до отруєння чадним газом, вибухів і пожеж.

Тільки у період січень-жовтень цього року фахівці Управління Держпраці у Закарпатській області провели вже три технічні розслідування нещасних випадків, пов’язаних з використанням газу в побуті, за наслідками яких чотири особи були травмовані, двоє з них померли.

Невтішна статистика спостерігалась і в попередні роки. Так, у 2016-му на території Закарпаття сталися шість аварій, пов’язаних з використанням газу у побуті, під час яких вісім осіб  травмувались (шість смертельно). У 2017 році головні державні інспектори  Управління Держпраці провели сім технічних розслідувань аналогічних випадків, під час яких 14 осіб отримали травми, п’ять з них  померли; у 2018-му було шість розслідувань, десять осіб травмовані, чотири з летальним наслідком. Торік таких випадків було зафіксовано п’ять, постраждало дев’ять осіб, одна людина померла.

Результати цих розслідувань засвідчили, що в області основними причинами виникнення нещасних випадків, пов’язаних з використанням газу в побуті, були:

– несправність автоматики безпеки газового обладнання;

– самовільне встановлення газових приладів;

– відсутність димових або вентиляційних каналів у житлових будинках;

– відсутність тяги у димових або вентиляційних каналах;

– неякісне проведення робіт з технічного обслуговування газового обладнання житлових будинків.

У звязку з цим нагадуємо, що користувачі побутовими газовими приладами і обладнанням зобов’язані:

– перевіряти, як працюють газові прилади, димоходи і вентиляції, тягу до включення і під час роботи газових приладів з відводом продуктів згоряння в димохід;

– перед ввімкненням газової колонки або котла необхідно перевірити наявність тяги в димоході, для цього підноситься палаючий сірник до отвору у запальника або під ковпак колонки. Якщо тяга відсутня, полум’я спокійне, не відхиляється у бік приладу або полум’я відхиляється у бік приміщення, користуватися газовим приладом забороняється!

Слід також памятати: при включеному газовому приладі (плиті, колонці котлі) на кухні обов’язково повинна бути відкрита кватирка для забезпечення припливу повітря. У нижній частині дверей має бути зроблений підріз площею 0,02 кв.м. Перед користуванням духовою шафою його необхідно провітрити, відкривши дверцята для припливу повітря до пальника духовки. По закінченні користування газом необхідно закрити крани перед газовими приладами та на них. Якщо газ балонний – закрити вентиль на балоні і крани на приладі.

Вентиляційні і димові канали потрібно перевіряти не менше як раз на рік – це допоможе уникнути отруєння чадним газом. Проектування, монтаж, пусконалагоджувальні роботи газового обладнання повинні проводити спеціалізовані організації, що мають на цей вид діяльності ліцензію та дозволи. Самостійно встановлювати і запускати газове обладнання в роботу категорично ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ.

При появі запаху газу потрібно:

– негайно припинити користування газовими приладами;

– перекрити крани на приладах і перед ними, відчинити вікна для провітрювання, зачинити двері в суміжні приміщення;

– викликати аварійну службу за телефоном «104»;

– не вмикати і не вимикати електроприлади, не запалювати вогонь, не користуватися електричними дзвінками;

– попередити сусідів.

Відповідальність за безпечну експлуатацію внутрішньобудинкових газових приладів та димових і вентканалів несуть власники житла. Особи, які порушили «Правила користування газом у побуті» несуть відповідальність у встановленому законодавством України порядку.

Управління Держпраці

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
WordPress › Помилка

На сайті виникла критична помилка.

Дізнайтеся більше про усунення неполадок WordPress.