80938
10:49 15.102020

Поліція Закарпаття відслідковує ситуацію в області щодо дотримання виборчого законодавства

Події 2685

25 жовтня на Закарпатті, як і по всій державі, відбудуться місцеві вибори. Громадяни обиратимуть міських, сільських та селищних голів, депутатів рад об’єднаних територіальних громад.

Поліція Закарпаття наголошує на необхідності дотримання вимог законодавства під час виборчого процесу.

Що стосується статистики, то станом на сьогодні, 15 жовтня, у поліції розслідується 14 кримінальних проваджень, які прямо або опосередковано стосуються виборчого процесу. Крім того, поліцейськими складено 35 адміністративних протоколів за порушення виборчого законодавства.

Нагадуємо, що за дану категорію злочинів передбачена як адміністративна, так і кримінальна відповідальність.

Зокрема, за підкуп виборців (стаття 160 Кримінального кодексу України) передбачено покарання від штрафу до позбавлення волі строком від 5 до 7 років. Кримінальну відповідальність передбачено за перешкоджання здійсненню виборчого права (стаття 157 Кримінального кодексу України), за неправомірне використання виборчих бюлетенів, фальсифікації під час підрахунку голосів (стаття 158 ККУ), за порушення таємниці голосування (стаття 159 ККУ) тощо.

Адміністративна відповідальність, зокрема, передбачена за порушення права громадянина на ознайомлення зі списком виборців, за незаконну агітацію, зокрема в «день тиші», за виготовлення агітаційних матеріалів кандидатів (листівки, біг-борди, друковані ЗМІ) без належного їхнього оформлення тощо.

Поліція Закарпаття й надалі відслідковуватиме передвиборну ситуацію в краї й зробить все можливе і передбачене законом, аби вибори на Закарпатті 25 жовтня пройшли в правовому полі.

Водночас правоохоронці залишаються поза політикою і не втручатимуться у сам процес виборів.

Закликаємо громадян повідомляти про всі можливі порушення виборчого законодавства на спецлінію «102».

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах