78581
13:06 21.082020

Стали відомі подробиці контрабанди бурштину, виявленої на КПП «Тиса»

Події 4557

40-річний житель Мукачева, який працює перевізником в одній із словацьких фірм, прямував у службових справах на рейсовому автобусі в Чехію через українсько-угорський кордон. У зоні контролю митного поста «Тиса» Закарпатської митниці йому запропонували заповнити декларацію, в якій вказав лише наявність особистих речей та відсутність прихованого товару.

Втім, за попередньою інформацією, отриманою митницею від правоохоронних органів, щодо можливого незаконного переміщення прихованого цінного каменю, було вирішено провести поглиблений огляд автобусу, до якого інспектори залучили кінологічну команду.

Відтак, спритний чотирилапий помічник кінолога на ім’я Рамсі, натренований на бурштин, за лічені хвилини винюхав «сонячний» тайник.

Виявлені предмети у формі каміння, за зовнішніми ознаками схожі на каміння бурштину в сировині, в необробленому вигляді, різних фракцій та кольорів, знаходилися в 15 поліетиленових мішках. Загальна вага виявленого каміння становить 111,200 кг.

А приховали спритні ділки велику партію бурштину в спеціально виготовленому, обладнаному та пристосованому з метою незаконного переміщення товарів через митний кордон України сховищі (розмірами 43см х 53см х 135 см), що знаходився в передній частині автобусу з лівого боку під боковим крилом. Тайник був виготовлений шляхом вварювання металевих конструкцій у передню частину багажного відсіку з лівого боку автобусу.

Доступ до прихованих товарів став можливим після демонтажу лівого бокового крила автобусу, демонтажу радіатора, що кріпився металевими шурупами, демонтажу металевої кришки, закріпленої металевими заклепками, яка й закривала отвір до спеціально виготовленого тайника. Радіатор, що закривав доступ до металевої кришки тайника не був під’єднаний до агрегатів автобусу та прикріплений з метою маскування спеціально виготовленого сховища.

Тож, відносно закарпатця складено протокол про порушення митних правил, передбаченого частиною 1 статті 483 Митного кодексу України.

Остаточну вартість виявленої партії бурштину встановлюватиме спеціаліст-експерт. А от вартість вилученого автобусу марки «EOS» модель «100 COACH», становить майже 412 тис грн., повідомляє пресслужба Закарпатської митниці.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах