77095
12:24 20.072020

Вандали знову пошкодили угорський меморіальний знак на Закарпатті

Події 6010

Цього разу неприємний інцидент стався на території Свалявського меморіального парку, там, де колись був концентраційний табір. А на чорних плитах викарбувані імена близько 15 тисяч невинно убієнних жертв сталінських репресій.

Проте не всі з сумом та жалем ставляться до подій минулого, до світлої пам’яті загиблих. Так, 20 липня, на лінію 102 надійшло повідомлення від наглядача меморіального комплексу про виявлення певних пошкоджень – невідомі понівечили інформаційне панно. Про це повідомляють на сайті Головного управління Національної поліції в Закарпатській області.

Наразі поліція встановлює обставини за яких було пошкоджено меморіальний плакат та розпочала перевірку. На місці події працює слідчо-оперативна група місцевого відділку поліції. У разі підтвердження факту вандалізму поліцейські обіцяють докласти максимум зусиль для затримання правопорушників.

Нагадаємо, що близько місяця тому в цьому ж меморіальному парку стався схожий акт вандалізму. Тоді невідомі зірвали та осквернили панно, що містить інформацію трьома мовами – українською, угорською та німецькою. Одразу після того випадку із заявою виступив Дмитро Кулеба, міністр закордонних справ України та наголосив, що це провокація, спрямована дестабілізувати ситуацію на Закарпатті: «Хтось хоче завадити нам у подоланні суперечок з Угорщиною. Безумовно, розслідуванням цього ганебного акту вже займаються правоохоронці. Переконаний, винних обов’язково знайдуть і покарають, як це було з підпалювачами Угорського дому в Ужгороді.

Попри усі словесні та фізичні провокації вірю, що Україна та Угорщина здатні знайти взаємоприйнятні рішення, щоб врегулювати спірні питання, не перетинаючи червоних ліній жодної зі сторін. Буду працювати над цим з Szijjártó Péter.

Українські угорці, як і представники інших національних меншин, є важливою і невід’ємною частиною українського суспільства. І я розумію, що вони не менш важливі для Угорщини.

Не можна дозволяти використовувати провокації для чергового розкручування теми антиугорських настроїв в Україні і антиукраїнських настроїв в Угорщині та нагнітання напруги в українсько-угорських відносинах».

Ще у квітні з того ж таки Свалявського меморіального парку викрали камери спостереження та перерізали кабелі. Винних до цих пір так і не знайшли.

Більше того, протягом останніх років спроби дестабалізувати ситуацію та похитнути міцні і довготривалі дружні стосунки України та Угорщини спостерігалися неодноразово. Це й підпал центрального офісу найбільшої та найчисельнішої громадської організації закарпатських угорців «Товариства угорської культури Закарпаття», і неодноразові акти вандалізму на пам’ятному знаку угорців, що знаходиться на Верецькому перевалі, і підпал та нівечення пам’ятників Шандору Петефі в Берегові та Ужгороді.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах