75432
14:13 20.062020

Реанімації переповнені: на Закарпатті антирекорд захворюваності на коронавірус

Події 41102

Нехтування карантинними заходами на Закарпатті призвело до різкого збільшення кількості хворих. Тільки за останню добу в області зафіксовано 109 осіб хворих на коронавірус. За словами головного лікаря Закарпатської обласної інфекційної лікарні Михайла Поляка місць для госпіталізації обмаль, а реанімаційні відділення вже переповненні.

– Динаміка невтішна, кількість інфікованих стрімко зростає. Нині ми отримали антирекорд. Вважаємо, що така тенденція до збільшення пов’язана із тим, що пом’якшення карантину ми сприйняли, як скасування карантину. Недотримання соціальної дистанції, режиму масконосіння, скупчення людей під час культурно-масових заходів – весіль та поховань. Я нагадую, що може бути не більше однієї людини на 10 метрів квадратних , – розповідає Олексій Петров, очільник Закарпатської ОДА.

Тож виходячи із ситуації посадовці наголошують, що влада краю змушена посилювати карантинні заходи. Також буде створено Антикризовий центр. До його складу увійдуть представники керівництва закладів охорони здоров’я першої та другої хвиль, а також епідеміологи і представники органів місцевого самоврядування. 

Варто зазначити, що наразі вже скасовано міжобласне регулярне сполучення. Із ростом динаміки також буде скасоване курсування громадського транспорту.

За словами головного лікаря Закарпатської обласної інфекційної лікарні Михайла Поляка  лікарні першої хвилі на Закарпатті уже майже заповнені.

– У всіх лікарнях першої хвилі в Ужгороді реанімаційні відділення вже переповнені. Важких хворих у рази збільшилося. Не всі хворі своєчасно звертаються, особливо із дільниць. Часто хворі потрапляють вже у важкому стані. Ми мало приймаємо хворих, тому що виздоровлення відбувається не так швидко –  близько трьох тижнів. Оскільки не виписуємо, то і нема куди їх класти. Сьогодні на ранок у лікарнях першої хвилі було 179 хворих. А виписано вчора було 11. Відповідно і прийняти можемо приблизно таку кількість. Ми скоро не будемо мати куди класти хворих. Хочу наголосити, що лікарні заповнені майже у всіх районах Закарпаття. Ми скоро дійдемо до того, що просто не будемо мати місця для госпіталізації хворих, – наголосив Михайло Поляк.

Як розповіла під час брифінгу Вікторія Тимчик, обласний епідеміолог, керівник Закарпатського лабораторного центру МОЗ України, в епідпроцес в області втягненні всі без винятку адміністративні території. 

– Найбільш загрозлива ситуація у Великоберезнянському, Іршавському, Міжгірському, Перечинському, Свалявському районах. Це все створює додаткове навантаження не тільки на заклади охорони здоров’я, але й на нашу мережу лабораторій з діагностики ПЛР тестування. Тому я прошу всіх закарпатців дотримуватися правил карантину. Хочу наголосити, що діагноз COVID-19 встановлюється тільки ПЛР тестуванням. Наразі в області ми маємо 5 лабораторій, які проводять ці тестування: дві приватні та три комунальні. Час ПЛР тестування – 7-9 годин. Тести безкоштовні для громадян, у яких лікарі підозрюють COVID-19. У випадку, якщо людина здорова і просто хоче обстежитися, то повинна звернутися у приватну лабораторію, – наголосила Вікторія Тимчик.

Як зазначив під час брифінгу Богдан Андріїв, в Ужгороді спостерігається негативна тенденція, щодо збільшення хворих на коронавірус. Майже 500 ужгородців з початку пандемії вже захворіло. 

– Я хочу вкотре звернутися до власників супермаркетів, магазинів, торгових центрів –  не нехтуйте карантинними заходами! У нас працюють вже рейдові групи, які будуть приймати суворі міри, щодо нехтуванням карантину. Нині одна жінка, яка поверталася з Італії, померла в реанімації Ужгородської лікарні. Це не ужгородка, але тим не менш. Тому ситуація дуже напружена. Дотримуйтеся будь ласка карантинних заходів, особливо люди похилого віку! – наголосив міський голова.

Під час брифінгу посадовці наголосили, що просять представників духовенства не проводити релігійні заходи.

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах