74489
16:34 3.062020

«Влада нас не чує!»: Або чому жнятинці перекрили трасу міжнародного значення?

Події 36687

Сьогодні, 3 червня, у селі Жнятино, біля Мукачева, більше сотні місцевих мешканців перекрили дорогу Мукачево – Берегово.

Жителі села не погоджуються із рішенням приєднання їх до Горондівської об’єднаної територіальної громади. Протестувальники тримали в руках плакати: «Жнятино проти примусового приєднання до Горондівської ОТГ» та переконували журналістів, що протягом тривалого часу вони всіма законними методами відстоювали свою позицію. Однак влада їх «не чує, і не хоче чути». Саме тому. Нині вони вдалися до таких радикальних дій.

Нагадаємо, нещодавно на сайті уряду було опубліковано розпорядження Кабміну про затвердження Перспективного плану формування територій громад Закарпатської області. Однак прийнятий урядом план у деяких випадках не враховує волі місцевих громад. Зокрема, згідно документу Жнятино має увійти до складу Горондівської ОТГ. Отже у Кабміні проігнорували той факт, що місцеве населення неодноразово, під час загальних зборів та шляхом прийняття рішень сільської ради, заявляло про бажання приєднатися до Мукачівської ОТГ. Цей намір був підтверджений і понад тисячею підписів жителів Жнятина.

Відтак, рух на дорозі Мукачево – Берегово був перекритий більше години. Протягом цього часу накопичилась величезна черга автомобілів, котра тільки з одного боку сягала сусіднього села Дерцен. Люди повиходили з автівок не розуміючи у чому справа.

Водії лютували, однак жителі села нікого пропускати не збиралися. Щоправда, у тих випадках, коли у когось була дійсно термінова причина, то поодиноким авто все ж давали проїхати.

Треба сказати, що на місці були присутні численні правоохоронці та представники РДА.

«У фейсбуці виклали інформацію, що наш губернатор послухавши двох депутатів прийняв рішення приєднати нас до Горондівської ОТГ. А чому губернатор не хоче вислухати громаду? Один з цих депутатів уже 20 років не проживає в Жнятині, а лише здає будинок… У нас уже були збори, де тільки 16 чоловік захотіли приєднання до Горондівської ОТГ. Інші всі за Мукачево. І так нас не слухають! Чому? Де справедливість, і коли вона вже буде?!» – обурюється місцева мешканка. Інші люди пояснюють, що усвідомлюють всі переваги приєднання до Мукачева, і не розуміють чому їх ніхто не хоче чути.

На місці блокування траси перебував і голова села Жнятино Іван Орос, котрий наголошує, що рішення віднести Жнятинську громаду до Горондівської ОТГ не відповідає ні інтересам ні бажанню громади. Також він запевнив, що уже обговорював це питання із новим головою Закарпатською ОДА Олексієм Петровим і показував всі відповідні документи.

Зі свого боку, присутній тут голова Мукачівської райдержадміністрації Олександр Радиш намагався умовити людей розблокувати рух на дорозі, й запрошував ініціативну групу зібратись у сільраді, аби там, у спокійній обстановці, детально обговорити вимоги людей. На це жнятинці відповідали, що їхні вимоги влада добре знає, і вже багато разів ігнорувала, а «переливання с пустого у порожнє нічого не дасть».

Також чиновник переконував, що окрім бажаючих приєднатися до Мукачева у селі є й такі, хто навпаки виступає за приєднання до Горондівської ОТГ. «А де вони? Покажіть їх нам…» – питали люди. На що чиновник відповідав: «Вони просто сьогодні не вийшли на вулицю, а вийшли тільки ті, хто проти. Завтра вийдуть, ті хто проти приєднання до Мукачева, і що будемо робити… Треба вислухати й іншу сторону! Рішення має бути спільним!» – наголошував голова РДА Олександр Радиш. Та на вмовляння чиновника ніхто з протестуючих не піддавався. Натомість люди почали вимагати аби до них приїхав губернатор області – голова Закарпатської ОДА Олексій Петров.

Тут треба нагадати, як повідомляв «Карпатський об’єктив» ще 9 лютого на загальних зборах села, котрі були врегульовані загальним голосуванням: із понад 400 чоловік приблизно 20 виявилися прихильниками об’єднання з Горондою, інші кілька сотень жнятинців (разом українці, угорці, роми) – підтримали приєднання до Мукачева.

Також треба нагадати, що з 2017 року шляхом загальних зборів мешканці села вже двічі ухвалювали рішення про приєднання до Мукачівської об’єднаної територіальної громади. Однак троє депутатів сільради намагалися через суд анулювати попередні рішення Жнятинської сільради про приєднання до Мукачівської ОТГ.

Врешті голова Мукачівської РДА Олександр Радиш після години блокування траси почав запевняти людей, що «вже досить», «вас почули», і позиція мешканців села «обов’язково буде врахована». І хоча губернатор до людей так і не приїхав, деякі з протестувальників погодились розблокувати дорогу, після чого мешканці села почали потроху розходитись.

До речі свою позицію щодо ситуації в Жнятино голова Закарпатської ОДА Олексій Петров висловив на брифінгу 27 травня. На його думку Жнятино повинно бути частиною Горондівської ОТГ. Зокрема, він дійсно посилається на «неоднозначну позицію депутатів». Але, як зауважують експерти закон про добровільне об’єднання посилається виключно на рішення ради, а зовсім не на позицію окремих депутатів. При цьому сільська рада Жнятина вже неоднаразово приймала рішення на користь приєднання до Мукачева.

На брифінгу голова ОДА також згадав про рішення суду. Однак суд цього року визнав законність підстав та дій Жнятинської сільської ради про приєднанню до Мукачівської ОТГ, та не скасовував її рішення.

Також Олексій Петров заявив, що «депутати прийняли первинне рішення і голова ОДА його захистив». Виникають питання про яке рішення іде мова? Окрім того, у багатьох експертів викликає подив, що голова Закарпатської ОДА вважає об’єднання Жнятина з Горондівською ОТГ «з точки зору фінансової спроможності більш доцільним». При цьому очевидним є факт, що для самих жнятинців більш доцільно саме з фінансової точки зору приєднання до міста Мукачева, яке має набагато більший бюджет, потужніші ресурси, розвинену інфраструктуру, тощо, і знаходиться поряд.

Нагадаємо, днями щодо ситуації у Жнятино до Кабінету Міністрів із відкритою заявою звернулась ГО «Товариство угорської культури Закарпаття» (ТУКЗ-КМКС). У тексті звернення йдеться, що треба «відповідно до закону, врахувати бажання місцевого населення на добровільне об’єднання, адже, створені всупереч волі громад, ОТГ можуть стати джерелом напруги, що не сприятиме розвитку місцевої громади».

Руслан ФАТУЛА

ВІДЕО: Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах