71741
22:17 13.042020

Алгоритм дій при організації роботи обсерваторів для осіб, які перетинають державний кордон

Події 2769

Останнім часом багато закарпатських заробітчан повернулися у свої домівки з-за кордону. Оскільки вони перебували на територіях держав, де був запроваджений карантин у зв’язку з поширенням небезпечної коронавірусної  інфекції, то такі особи мають пройти обов’язкову обсервацію.  Нині про це багато мовиться, але не всім до кінця зрозуміло, що собою представляє обсервація.

Це комплекс обмежувальних та протиепідемічних заходів, спрямованих на локалізацію і ліквідацію осередку інфекційних захворювань. Обсервація застосовується до осіб, які приїхали або виїжджають з території, на яку накладено карантин. Ті, що контактували з хворими, та особи з підозрою на захворювання спостерігаються при обсервації протягом максимального інкубаційного періоду при такому захворюванні з моменту останнього можливого зараження під постійним медичним наглядом, щоб визначити їхню потребу в стаціонарній госпіталізації.

Як відомо, відповідною Постановою Кабінету Міністрів України були визначені механізм організації роботи місць обсервації (ізоляції) вказаної категорії осіб, так звані обсерватори. При організації роботи обсерваторів слід дотримуватися певних вимог.

Загальні вимоги

Розгортають обсерватори у будь-яких будівлях, в яких можуть бути дотримані вимоги щодо ізоляції, обробки стоків, охорони території (санаторії, профілакторії, реабілітаційні центри, готелі і ін.). Визначає перелік спеціалізованих закладів для організації обсервації (ізоляції) та надсилає його до штабу з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації голова облдержадміністрації краю. Організацію і координацію проведення протиепідемічних заходів в обсерваторах забезпечують керівники обсерваторів. Перед початком роботи проводиться  комісійне обстеження закладу з метою виявлення недоліків та надання пропозицій щодо їх усунення із відбором проб питної води для лабораторного дослідження за мікробіологічними та санітарно-хімічними показниками.

Керівник ізолятора має провести відповідні підготовчі заходи:

– скласти план-схему будівлі (будівель) по поверхах та план прилеглої території із зазначенням розподілу потоків, брудних і чистих зон, зон для зберігання відходів, засобів індивідуального захисту та засобів надання медичної допомоги, зони відпочинку та прийому їжі для персоналу, кімнат тимчасового перебування охоронців та обслуговуючого персоналу (за наявності окремої будівлі) та забезпечують її дотримання протягом терміну роботи обсерватору;

– скласти  схеми прибуття автотранспорту з особами, що підлягають обсервації, порядок висадки пасажирів, з позначенням на плані території закладу місця для дезінфекції вказаного транспорту;

– організувати належні умови праці та перебування обслуговуючого персоналу на території обсерватору.

Перед початком роботи обсерватору в будівлі проводиться дератизація і дезінсекція (знищення гризунів та комах), генеральне прибирання приміщень, завезення обладнання та розхідних матеріалів, розміщення медичного персоналу та охорони, розмежування на «чисту» і «брудну» зону, які розділяються щільно зачиненими дверима, облаштування приймального відділення, санпропускника, майданчика для обробки автотранспорту, проведення знезараження стічних вод (при можливості). За відсутності можливості розмежування приміщень, персонал розміщається в окремій будівлі.

До початку роботи персонал обсерватору повинен бути підготовлений та проінструктований з усіх необхідних питань. В обсерватор направляються тільки здорові люди, яким не встановлено діагноз коронавірусна хвороба (COVID-19) на термін 14 календарних днів (тривалість інкубаційного періоду). Проживання в таких місцях осіб, що підлягають обсервації є безкоштовним, а харчування здійснюється за власні кошти. Тому керівник обсерватору має визначитись, в який спосіб буде здійснюватись харчування (привозне або силами власного харчоблоку).

Санітарно-технічні та санітарно-гігієнічні вимоги

Архітектурно-планувальні і конструктивні рішення будівель обсерватору повинні забезпечувати оптимальні санітарно-гігієнічні та протиепідемічні режими та умови перебування вказаної категорії осіб. Він має бути обладнаний санітарними кімнатами в кожному номері (душова кабіна, туалет, умивальник), централізованим господарсько-питним водопостачанням, каналізацією, можливістю знезараження стічних вод на місцевих (локальних) каналізаційних очисних спорудах або перед скидом стічних вод у централізовану систему каналізації, майданчиком для знезараження транспорту, майданчиком з твердим покриттям і накриттям для

збирання твердих побутових відходів. У закладі  відповідним санітарним вимогам мають відповідати вода, наявне медичне, технологічне, санітарно-технічне, інженерне й інше обладнання, меблі та інвентар. Обмін повітря в кімнатах і відділенні повинен бути організований так, щоб максимально обмежити перетікання повітря між відділеннями, між кімнатами, між суміжними поверхами. Рекомендовано проводити постійне провітрювання через наявні кватирки, вікна. У суворій відповідності з гігієнічними нормативами повинні бути встановлені в кімнатах ліжка.

Окремих  вимог слід дотримуватися при облаштуванні «чистих» і «заразних» зон.

Вимоги до організації роботи обсерватора

Обсерватори повинні знаходитися під цілодобовою охороною. Усі співробітники охорони мають бути забезпечені ЗІЗ і проінструктовані про заходи безпеки. Забороняється допуск на територію сторонніх осіб, не задіяних в роботі обсерватора. Закріплений персонал, зайнятий до закінчення періоду обсервації, не виїжджає за межі обсерватора. Для проживання співробітників обсерватора організовується гуртожиток з облаштуванням місць для відпочинку і харчування персоналу. Особи, які підлягають обсервації, доставляються до приймального відділення автотранспортом.  Далі направляються до приймального відділення. Там здійснюється їх медичний огляд та санітарна обробка. Заповнення відділень або кімнат обсерватора проводиться, за можливості, одночасно. При виявленні хворого на хворобу (COVID-19) – його терміново переводять до інфекційної лікарні, а його сусідів по кімнаті і всіх контактних осіб –  відправляють в ізолятор на території обсерватора. Іншим особам, які підлягають обсервації збільшують тривалість обсервації на термін інкубаційного періоду виявленого захворювання з моменту госпіталізації хворого і проведення заключної дезінфекції в приміщенні обсерватора. Харчування осіб, які підлягають обсервації, організовується безпосередньо в кімнатах, де вони знаходяться. Їжу для осіб, які проходять обсервацію, доставляють до буфетної на «чистій» половині обсерватора. Там її перекладають із посуду кухні в посуд відділень (в промарковані емальовані відра з кришкою) і доставляють до буфетних «брудної» половини обсерватора, де їжу розподіляють н порції і розносять по кімнатах. Кухонний посуд, в якому їжа поступала у відділення, знезаражують кип’ятінням протягом 30 хв, після чого його передають до буфетної, де її миють і зберігають до наступної роздачі їжі. Обсерватор має бути обладнаний резервуаром для збору рідких відходів.

Вимоги щодо медичного спостереження, стандартів медичної допомоги, забору біоматеріалу та дотримання правил біологічної безпеки при роботі в обсерваторі наведені у Наказі Міністерства охорони здоров’я України від 28.03.2020р. № 722/

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах