69874
15:10 16.032020

Дев’ять кіл пекла Мужіївського золоторудника, або Що чекає на закарпатський Клондайк

Події 7051

Тема Мужіївського золоторудника вже багато разів була топовою в усіх ЗМІ нашого краю. На ній спекулювали, піарилися, влаштовували розбори, шукали винних тощо.

«Карпатський об’єктив» також звертався до цієї теми декілька разів. Ми розглядали її з кількох ракурсів – політичного, правового, бізнесового (економічного) і, що головне, громадського. Адже, на нашу думку, основним є те, які наслідки матиме експлуатація цього родовища поліметалів для громади села Мужієве. І ось тема знову на слуху.

Цей матеріал ми свідомо вирішили розділити на умовні блоки, щоб краще зрозуміти позиції ключових сторін.

Правоохоронні органи

За офіційною інформацією прокуратури Закарпатської області, яка була опублікована кілька днів тому, «упродовж 2013-го та січня – лютого 2014-го посадові особи приватної компанії, змовившись із арбітражним керуючим, занизили вартість майна товариства на понад 11 млн грн. У ході слідства прокурори ГПУ заочно повідомили про підозру арбітражному керуючому та директору приватного підприємства, які з іншими, на той час не встановленими особами здійснили цю оборудку. Справа за їхнім обвинуваченням у порядку заочного провадження слухається в Берегівському районному суді. Самі підозрювані переховуються від слідства й перебувають у розшуку.

Наразі правоохоронці Закарпаття провели значну кількість слідчих дій. Накладено арешт на майно золоторудника, аби запобігти його незаконному відчуженню, призначені та тривають необхідні експертизи, проведено серію обшуків, допитано багато свідків та зібрано докази, на підставі яких повідомлено про підозру двом громадянам.

Крім того, особи, які позиціонують себе як іноземні інвестори й наразі, контролюючи згадану компанію, здійснюють підприємницьку діяльність на золоторуднику, тривалий час умисно не виконують рішення суду про повернення рудних відвалів законному користувачу.

За вказаним фактом слідчі Берегівської поліції розслідують кримінальне провадження. У той же час правоохоронці Закарпаття встановили, на думку слідства, факти незаконного переоформлення спецдозволу на користування надрами для видобування золотих і золото-поліметалевих руд та незаконного будівництва збагачувальної фабрики на території золоторудника без дозвільних документів. Ці факти розслідуються в рамках окремих кримінальних проваджень.

На думку правоохоронців, результатом таких дій стало те, що контроль над родовищем золото-полімерних руд із спецдозволом на його розробку, разом із наявним майном, перейшов від держави до приватної компанії (а майно в її власність) із формально іноземним власником, що зареєстрована в країні, відомій як офшорна зона (Кіпр).

Наразі через ЗМІ та певних активістів вказані особи намагаються вплинути на правоохоронців Закарпаття, створюючи уявну картину буцімто тиску на «іноземного інвестора». Попри це, слідство у вказаних провадженнях триває задля встановлення об’єктивної істини та притягнення винних до передбаченої законом відповідальності».

Інвестор

Інвестор і гендиректор компанії Avellana Gold Браян Севедж, зі свого боку, вважає, що прокурор Закарпаття Володимир Гаврилюк працює синхронно з рейдерами. Так, він назвав рейдерами директора компанії Gofer Мining Олександра Маштепу, його спільників Дмитра Зайцева та Дмитра Карпа. Про це нещодавно повідомив медіа-ресурс delo.ua.

Крім того, Браян Севедж виступив як спікер на світовому інвестфорумі з видобутку корисних копалин PDAC, що відбувся в канадському Торонто. У своєму виступі пан Севедж розповів про закарпатську історію Avellana Gold – спроби захоплення її власності кримінальними авторитетами, блокування роботи регіональною прокуратурою і тепер уже колишнім губернатором, постійну дискредитацію в ЗМІ та судові процеси.

Суд

За інформацією порталу «Економічні новини» та ряду регіональних ЗМІ, у січні 2020 року Західний апеляційний Господарський суд визнав незаконними і скасував рішення про санацію (відновлення) збанкрутілого видобувного підприємства «Закарпатполіметали». Ініціатором санації виступала компанія Gofer Mining PLC, яка публічно називала себе інвестором. Суд засвідчив неспроможність Gofer Mining PLC до відновлення підприємства «Закарпатполіметали» та видобутку цінних металів на Мужіївському родовищі.

А вже на початку березня Верховний Суд України остаточно й без права оскарження визнав фінансову неспроможність Gofer Mining і Cengard Financial – компаній, які атакували американського інвестора Мужіївського поліметалічного родовища – Avellana Gold, котрий побудував на Закарпатті нове підприємство.

Громада

І остання в цьому списку, але не за значенням, думка жителя громади та за сумісництвом голови Мужіївської сільської ради Василя Фіцая: «Як ви знаєте, ця проблема стоїть на порядку денному вже багато років. І влада, і бізнес обіцяли нам, що зроблять усе так, щоб ми не переживали за своє майбутнє і майбутнє своїх дітей.

Так, ми розуміємо, що у випадку постійної роботи на підприємстві можемо мати і податки, які підуть на розвиток громади, і робочі місця. Ми «за», але тільки за умови дотримання всіх правових та екологічних норм!

Усі ми хочемо, щоб був порядок на підприємстві. Зокрема потрібно розпочати з відстійника. Адже, якщо цього не зробити, вода з металами потраплятиме в наші колодязі. І хто тоді захоче її пити? Ні ми, ні потенційні туристи не захочуть!»

Юрій КОПИНЕЦЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах