69414
12:52 7.032020

Подальше слідство щодо розтрати майна Мужіївського золоторудника триває

Події 2119

За процесуального керівництва прокуратури Закарпатської області органи поліції Закарпаття здійснюють досудове розслідування у кримінальному провадженні зареєстрованому у 2014 році по факту розтрати майна Мужіївського золоторудника у особливо великих розмірах (ч.5 ст.191 КК України).

Слідство, правоохоронцям Закарпаття передано в кінці березня 2019 року на підставі постанови прокурора Генеральної прокуратури України про зміну підслідності.

Так, згідно матеріалів провадження, упродовж 2013 та січня-лютого 2014 років, посадові особи приватної компанії, змовившись із арбітражним керуючим, занизили вартість майна товариства на понад 11 млн грн. У ході слідства, прокурорами ГПУ заочно повідомлено про підозру арбітражному керуючому та директору приватного підприємства гр.Б, які, з іншими, на той час не встановленими особами, здійснили цю оборудку. Справа за їх обвинуваченням у порядку заочного провадження слухається у Берегівському районному суді. Самі підозрювані переховуються від слідства і перебувають у розшуку.

Наразі правоохоронцями Закарпаття проведено значну кількість слідчих дій. Накладено арешт на майно золоторудника аби запобігти його незаконному відчуженню, призначено і тривають необхідні експертизи, проведено серію обшуків, допитано значну кількість свідків та зібрано докази, на підставі яких повідомлено про підозру двом особам.

Так, у ході слідства, правоохоронцями Закарпаття встановлено іншого співучасника даного злочину – заступника директора тієї ж приватної компанії гр. Г. В. За версією слідства, він, спільно із директором приватного підприємства гр.Б. та арбітражним керуючим, продали майно товариства за значно заниженою ціною.

Арбітражний керуючий організував проведення аукціону, а директор Б. із заступником Г. В. штучно створили видимість конкуренції та придбали за зниженою ціною майно товариства, у віданні якого перебував Мужіївський золоторудник на підконтрольні їм підприємства. У серпні 2019 року заступнику Г. В. повідомлено про підозру у розтраті майна у особливо великих розмірах (ч.5 ст.191 КК України). На даний час слідство по справі підходить до завершення.

Крім того, особи, які позиціонують себе як іноземні інвестори і наразі, контролюючи вищевказану компанію, здійснюють підприємницьку діяльність на золоторуднику, тривалий час умисно не виконують рішення суду про повернення рудних відвалів законному користувачу.

За вказаним фактом слідчими Берегівської поліції розслідується кримінальне провадження. У грудні 2019 року, за погодження прокурора повідомлено про підозру директору приватного товариства – гр.Г.М., яке, відповідно до рішення суду, зобов’язане повернути відвали з вказаною цінною рудою (ч.2 ст.382 КК України). Наразі підозрюваний Г. М. (є рідним батьком заступника директора Г.В., що підозрюється у розтраті майна золоторудника) оголошений в розшук.

В той же час, правоохоронцями Закарпаття встановлені, на думку слідства, факти незаконного переоформлення спецдозволу на користування надрами для видобування золотих і золото-поліметалевих руд та незаконного будівництва збагачувальної фабрики на території золоторудника без дозвільних документів. Ці факти досліджуються у рамках окремих кримінальних проваджень.

Результатом усіх цих дій стало те, що, на думку правоохоронців, контроль над родовищем золото-полімерних руд із спецдозволом на його розробку, разом із наявним майном, перейшов від держави до приватної компанії (а майно у її власність) із формально іноземним власником, що зареєстрована у країні, відомій як офшорна зона (Кіпр).

Наразі, через ЗМІ та певних активістів, вказані особи намагаються вплинути на правоохоронців Закарпаття, створюючи уявну картину буцімто тиску на “іноземного інвестора”. Попри це, слідство у вказаних провадженнях триває задля встановлення об’єктивної істини та притягнення винних до передбаченої законом відповідальності, повідомляє пресслужба прокуратури Закарпатської області.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах