60632
11:22 15.082019

Скандал у притулку на Закарпатті: діти скаржаться на знущання та побої

Події 3018

У Батьові, що на Берегівщині, розгорівся скандал у притулку: діти розповіли, що над ними знущаються та домагаються. Натомість педагоги закладу такі закиди відкидають. Кажуть – це тільки фантазія дітей. 

Утім вихованці майже одноголосно заявляють: жити в притулку неможливо. Їх б’ють, обмовляють й примушують чистити унітази зубними щітками. Старші дівчата розповідають, що до них чіпляється 60-річний завгосп притулку. Тож не дивно, що останнім часом втечі з притулку стали нормою. Тільки за останній місяць звідти втекло четверо неповнолітніх.

Однією із перших про проблему заявила волонтер закладу Алла Коштура. Про насилля вона дізналася випадково, коли разом із подругами привезла речі та солодощі.

– Ми випадково запитали, чи їх часом не ображають. Спочатку вони боялися, але згодом почали розповідати, – каже Алла Коштура.

Тож волонтери зафільмували скарги і поширили інформацію у соціальних мережах. Волонтери стверджують, що це аж ніяк не вигадки. Адже про побої розповідало не кілька дітей, а двадцятеро – віком від 10 до 17 років.

На думку волонтерів, розголосу про те, що коїться у Батьовському притулку, ніхто не хоче. Тому і всіляко стараються прикрити. Але свавілля працівників закладу потрібно припинити.

Що стосується побиття, то за словами вихованців, їх б’ють за різне – за провини, за те, що не слухаються. Удари бувають по спині, голові, якщо є палиця в руках, можуть палицею. Є випадки, що били залізною трубою та скакалкою.

На скрінах переписки (волонтерів із дітьми), які потрапили в мережу, можна побачити підтвердження інформації про побиття та численні приниження.

Нині у Батьовському притулку перебувають 53 дитини віком від 3-х до 18-ти років. Щоправда, журналісти, які спілкувалися із дітьми, показали двоякі свідчення. Одні кажуть, що їх б’ють. Інші ж кажуть, що покричати можуть, а ось бити – ні. Усе це – вигадки старших дівчат, які навмисне налаштували дітей проти вихователів, щоб відтак їх шантажувати і змусити танцювати під їхню дудку. Саме вони і тримають у страху дітей та вигадують різні жахливі історії про побиття та чіпляння завгоспа.

Сам же чоловік усе заперечує.

У свою чергу в.о. завідувача дитячого притулку в Батьові Марта Шелемба каже: дівчата навмисно шантажують працівників закладу.

– Якщо працівниці не будуть робити те, що вони захочуть, то дівчатка кажуть, що будуть на телебачення ще не таке розповідати, – каже Марта Шелемба. – Діти настільки агресивні, недобрі та злі! Вони плюють на вихователів, ображають, матом всіляко посилають, шантажують. Хочуть, щоб їм спокійно давали палити. Одним словом, щоб вони робили усе, що захочуть. Самі не хочуть навіть ліжко за собою застелити. Вихователі мені заявили, що в таких умовах працювати вони не можуть.

За таких обставин деякі вихователі хочуть писати заяви на звільнення. Кажуть: діти все вигадують про побиття. Проте звільнитися вони зможуть лише тоді, коли завершиться слідство. Якщо їхню провину доведуть, їм загрожує обмеження волі.

Тим часом про ситуацію у закладі волонтери повідомили прокуратуру. Там вже зареєстровано по цій справі кілька кримінальних проваджень. Зараз інформацію про систематичне побиття дітей перевіряють слідчі. Алла Коштура – одна із тих, яка написала колективну заяву в прокуратуру і надала фото побитих дітей.

– У рамках досудового розслідування перевіряються викладені у зверненні доводи, за результатами чого буде надана відповідна правова оцінка. Попередня правова кваліфікація у цьому кримінальному провадженні – службова недбалість, тобто невиконання, або неналежне виконання службовою особою своїх службових обов’язків через несумлінне ставлення до них, – заявляють у прокуратурі.

У поліції додатково працюють із дітьми, які тікали із притулку, аби визначити причину втечі. Там запевняють: із дітьми працюють психологи та поліцейські, щоб дізнатися причини втечі. А от прес-служба Закарпатської ОДА повідомляє, що діти тікали з притулку, тому що хотіли побачитися з рідними, і що жодних конфліктних ситуацій ані з персоналом закладу, ані з іншими дітьми під час перебування у неповнолітніх не виникало.

Наразі звинувачувати у всьому керівництво притулку та його вихователів зарано. Адже їхня вина поки не доведена. У разі ж якщо вони виявляться винними, їм загрожує позбавлення волі строком до 3 років.

Христина БІКЛЯН, фото з мережі

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
McDonald’s планує відкрити заклади як в Ужгороді, так і в Мукачеві
17:31
На об’їзній Ужгорода ДТП
17:11
У Мукачеві пройшов фінал Шкільної ліги з футзалу «Пліч-о-пліч»
16:52
Мукачівські поліцейські затримали зловмисника за підозрою у спричиненні тяжких тілесних ушкоджень своїй колишній дружині
16:43
Минулої доби закарпатські надзвичайники вели запеклу боротьбу із екопожежами
16:39
Мукачівська окружна прокуратура прагне повернути державі понад 90 га земель лісового фонду – до суду заявлено позов
16:22
Парламентарі пропонують тотальне стеження за українцями. Що думають закарпатці
16:02
Підписано меморандум про співпрацю між міською організацією Товариства Червоного Хреста України та Ужгородською міською радою
15:55
Приватний поїзд «Прага — Чоп» сьогодні здійснив свій перший рейс
15:04
Скільки коштують на Закарпатті пасхальні кошики
14:28
Всі новини