59446
16:12 21.072019

Організоване голосування ромів та передвиборча агітація: як проходить голосування на Закарпатті

Події 6508

Сьогодні, 21 липня, в Україні – позачергові вибори депутатів Верховної Ради. Новий склад парламенту складатиметься із 450 депутатів. 

Їх ми обираємо за змішаною, пропорційно-мажоритарною системою. Половина нардепів пройде в парламент за результатами голосування за виборчими списками від політичних партій (пропорційна система). Ще 225 членів Верховної Ради ми обиратимемо в одномандатних виборчих округах (ОВК) за мажоритарною системою відносної більшості.

Читайте також: На виборчій дільниці в Королеві зафіксовано ознаки підкупу виборців. ВІДЕО

Станом на 12 годину на Закарпатті проголосували понад 116 тис. виборців.

Не обійшлося і без порушень. Місцеві ЗМІ повідомили про те, що на одній із дільниць спостерігач зафіксував як виборець у кабінці для голосування фотографував бюлетень. Наразі на місці працюють правоохоронці.

Також повідомлялося про ймовірний підкуп виборців у ромському таборі Мукачева.

Наші кореспонденти особисто переконалися, що ромське населення краю неабияк активно бере участь у цих виборах. Власне у селі Руські Комарівці ми зафіксували, як роми організовано під’їжджали до виборчої дільниці №210584 на мікроавтобусах. Місцеві подейкують, що відбулося таке голосування за кураторством барона, який агітував тільки за одного кандидата.

У свою чергу самі ж роми, з якими нам вдалося поспілкуватися на дільниці розповідають: вибори до парламенту – їхній шанс змінити своє життя на краще.

– Роми Закарпаття завжди відчували, що немають таких прав і свобод, як інші жителі. Тому ми віримо, що зараз можемо щось змінити, адже маємо нового президента. Тому приходимо і госуємо. Я вважаю, що це добре і правильно, – розповів один із представників ромської громади Руських Комарівців Томаш Вароді.

У свою чергу голова дільниці Любов Місяйло зазначила: роми дійсно активні, але жодних порушень не виникало. Усе відбувається у рамках виборчого законодавства.

Варто також зазначити, що у селах Довге Поле, Розівка та Тийглаш нами було зафіксоване порушення Закону України, зокрема статтю 70 (про передвиборчу агітацію). У цих селах так і не зняли агітаційні листівки із наступними кандидатами: Робертом Горватом, Юрієм Чижмарем, Діаною Кайніц, Андрієм Погорєловим, Михайлом Ващинцем.

Детальніше про хід голосування на Закарпатті читайте згодом.

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах