58182
08:32 1.072019

До поліції Закарпаття продовжують надходити повідомлення про порушення виборчого законодавства

Події 1734

З початку передвиборної кампанії до Верховної Ради України поліція Закарпаття зареєструвала 22 повідомлення про можливі порушення виборчого законодавства. За всіма заявами та повідомленнями про можливі порушення виборчого законодавства поліція проводить ретельні перевірки.

Поліція Закарпаття продовжує ретельно відслідковувати ситуацію в області щодо дотримання виборчого законодавства. Так, станом на 27 червня до правоохоронців надійшло 22 заяви та повідомлення про можливі порушення виборчого законодавства.

Найчастіше ці звернення стосуються відсутності в агітаційних матеріалах відомостей про тираж та осіб, відповідальних за їх випуск. Згідно з виборчим законодавством, друковані матеріали повинні містити, зокрема, інформацію про замовника продукції та відомості про установу, що здійснила друк. Інакше це вважається адміністративним правопорушенням, передбаченим статтею 212-13 КУпАП (Виготовлення або розповсюдження друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск).

Усі звернення про можливі порушення ретельно розглядаються та приймаються відповідні рішення. Зокрема, одне з повідомлень вже внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань й розпочато кримінальне провадження за ч.2 ст.160 Кримінального кодексу України (Підкуп виборця).

Також складено один адмінпротокол.

Окрім того, до суду з обвинувальним актом правоохоронці скерували справу щодо незаконного використання виборчого бюлетеня на Тячівщині. Під час проведення Президентських виборів голова ДВК у селі Лази Тячівського району надала бюлетень чоловікові, якого не було у списку виборців. За даним фактом поліція розпочала кримінальне провадження за ч.2 ст.158-1 Кримінального кодексу України (Надання виборчого бюлетеня особі, яка не має право його отримувати, вчинене членом виборчої комісії). Досудове розслідування у справі завершено, рішення – за судом.

Поліція Закарпаття наголошує на необхідності дотримання вимог законодавства під час виборчого процесу. Нагадуємо, що за порушення виборчого законодавства передбачена як адміністративна, так і кримінальна відповідальність. Зокрема, за підкуп виборців (ст.160 Кримінального кодексу України), за перешкоджання здійсненню виборчого права (ст.157 Кримінального кодексу України), за неправомірне використання виборчих бюлетенів, фальсифікації під час підрахунку голосів (ст.158 ККУ), за порушення таємниці голосування (ст.159 ККУ) тощо, інформує відділ комунікації поліції Закарпатської області.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах