52661
12:50 15.032019

Закарпатці були причетні до переправлення нелегальних мігрантів до Європи. ФОТО

Події 2596

У ході здійснення заходів з викриття та ліквідації каналів нелегальної міграції на державному кордоні України з країнами Європейського Союзу, правоохоронними органами України, Чехії, Словаччини та Польщі ліквідовано транскордонне злочинне угруповання, чисельністю близько 35 осіб, до якого входили громадяни України, Узбекистану, В’єтнаму, Словаччини та Білорусі.

Створена для цього, чотиристороння спільна робоча група правоохоронців отримала умовну назву «Long Way».

Встановлено, що зловмисники незаконно переправляли вихідців з країн Південно-Східної Азії через державний кордон України до Словацької Республіки, Республіки Польщі та Угорщини з метою їх подальшої доставки до Німеччини.

У рамках міжнародної співпраці, українськими оперативниками налагоджено активну взаємодію з колегами із Чехії, Польщі та Словаччини, де постійно проживали основні фігуранти злочинного угруповання. Переважна більшість зловмисників є вихідцями з України.

У ході проведення комплексу заходів, правоохоронними органами 4 країн задокументовано 13 епізодів незаконного переправлення нелегальних мігрантів, переважно громадян В’єтнаму та Бангладешу через державний кордон України. Загалом, кількість нелегальних мігрантів склала понад 70 осіб.

Результатом операції «Long Way» стало одночасне проведення, 11 березня 2019 року, оперативними підрозділами та спецпідрозділами Держприкордонслужби, слідчими підрозділами СБ України, за процесуального керівництва прокуратури Закарпатської області, на території України (в межах Закарпатської, Івано-Франківської, Львівської областей), а також колегами по взаємодії на території Чехії, Польщі та Словаччини, комплексу процесуальних заходів, в ході яких затримано організаторів та посібників зазначеної транскордонної злочинної групи, які дотепер залишались на волі. Також проведено ряд обшуків та допитів фігурантів кримінальних проваджень.

Крім того, спільними міжвідомчими групами Держприкордонслужби України та Служби безпеки України, за участі спецпідрозділу «Дозор» проведено обшуки за сімома адресами проживання фігурантів на території Івано-Франківської, Львівської та Закарпатської областей. Більшість фігурантів угруповання на цей час переховувалася за межами території України або вже знаходилась під слідством.

У ході проведених обшуків виявлено та вилучено значну кількість наркотичних речовин, незареєстровану зброю, грошові кошти, мобільні телефони, сім-картки, маскувальний одяг.

Паралельно, на території Чехії, затримано 12 членів вказаного угруповання, з яких – 8 громадян України, 3 – громадянина Узбекистану та 1 громадянин Казахстану.

За процесуального керівництва прокуратури Закарпатської області тривають подальші слідчі дії та вживаються інші заходи в рамках міжнародної правової допомоги.

Вказана нелегальна схема діяла наступним чином: групи нелегальних мігрантів формувались в містах Київ та Одеса, після чого приховано перевозились до Закарпаття для переправки місцевими провідниками, через державний кордон України до сусідніх країн Європейського Союзу. Звідти нелегалів транзитом перевозили через територію Словаччини, Польщі, Чехії, аж до столиці Німеччини.

Члени злочинного угруповання потрапили в поле зору правоохоронців навесні минулого року.

Так, оперативними підрозділами Держприкордонслужби України за процесуального керівництва прокуратури Закарпатської області в ході оперативного супроводу кримінальних проваджень, які розслідувались Службою безпеки України та Національною поліцією, була проведена кропітка робота з викриття схем функціонування каналу нелегальної міграції та зв’язків між його членами. В ході чітко скоординованої роботи поступово викривались окремі епізоди протиправної діяльності розгалуженого злочинного угрупування.

За направленими повідомленнями оперативних підрозділів Держприкордонслужби України про виявлені кримінальні правопорушення було відкрито 7 кримінальних проваджень за ст.332 ККУ (незаконне переправлення осіб через державний кордон України). На даний час 8-ом фігурантам повідомлено про підозру у вчиненні цього злочину.

Незважаючи на ряд затримань груп нелегальних мігрантів та окремих осіб, причетних до їх незаконного переправлення як на території України, так і на території сусідніх держав – Словаччини та Польщі, діяльність злочинного угруповання не припинялась.

Саме тому керівниками оперативних підрозділів правоохоронних відомств України, Чехії, Словаччини та Польщі було прийнято принципове рішення щодо проведення спільних заходів з ліквідації виявленого каналу нелегальної міграції.

У результаті, саме взаємообмін інформацією та проведення спільних чітко спланованих дій дали можливість встановити більшість членів злочинного угруповання та спільно з колегами з Чехії, Словаччини та Польщі задокументувати їх протиправну діяльність в рамках робочої групи «Long Way», інформує прес-служба прокуратури Закарпатської області.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
McDonald’s планує відкрити заклади як в Ужгороді, так і в Мукачеві
17:31
На об’їзній Ужгорода ДТП
17:11
У Мукачеві пройшов фінал Шкільної ліги з футзалу «Пліч-о-пліч»
16:52
Мукачівські поліцейські затримали зловмисника за підозрою у спричиненні тяжких тілесних ушкоджень своїй колишній дружині
16:43
Минулої доби закарпатські надзвичайники вели запеклу боротьбу із екопожежами
16:39
Мукачівська окружна прокуратура прагне повернути державі понад 90 га земель лісового фонду – до суду заявлено позов
16:22
Парламентарі пропонують тотальне стеження за українцями. Що думають закарпатці
16:02
Підписано меморандум про співпрацю між міською організацією Товариства Червоного Хреста України та Ужгородською міською радою
15:55
Приватний поїзд «Прага — Чоп» сьогодні здійснив свій перший рейс
15:04
Скільки коштують на Закарпатті пасхальні кошики
14:28
Всі новини