50489
16:38 4.022019

Черговий скандал навколо ужгородської «Корони», або Хто кого «кинув»?

Події 5389

Минулої середи ужгородців шокувала новина про масштабні обшуки, які проводилися в обласному центрі столичними силовиками.

Зранку 23 січня в рамках спец­операції, організованої співробітниками Головного слідчого управління МВС України (Київ), були здійснені 24 обшуки в помешканнях осіб, чиї дії, на думку правоохоронців, мають незаконний характер. Пряму трансляцію з місця події вели громадські активісти. Зокрема йдеться про обшуки в помешканнях та офісах депутата Ужгородської міської ради Івана Волошина, начальника відділу забезпечення представництва в суді прокуратури Закарпаття Андрія Малинича, нотаріусів Наталії Малинич і Марини Балаж, директора ТОВ «Бізнес Центр Корона» Олександра Броді та інших, окрім того, у готелі «Унгварський», ТЦ «Корона», пише «Закарпаття онлайн». За даними видання, у рамках слідчо-оперативних дій вилучено документи, матеріали, речові докази в кримінальних провадженнях, що стосуються діяльності Івана Волошина та вказаної групи осіб. За судовою ухвалою здійснено арешти з обмеженням права володіння, користування та розпорядження підконтрольними Івану Волошину активами: 57 об’єктами нерухомості, 5 земельними ділянками, 3 авто. Арештовано з обмеженням права володіння, користування та розпорядження частками в статутному капіталі 23 компаній на загальну суму 125,1 млн грн. Серед них: ТЦ «Корона» (площею близько 8000 кв. м.), ГРК «Унгварський», ТРЦ на вул. Другетів, ресторан «Апріорі», офіси та комерційна нерухомість, житлові помешкання, три свердловини мінеральної термальної води тощо.

Славнозвісний готель «Корона» – пам’ятка архітектури, яка за Австро-Угорщини та Чехословаччини була чи не найпрестижнішим закладом і візиткою Ужгорода, – ще 2012 року опинилася в центрі скандалу. Міським головою тоді був Віктор Погорєлов. За дуже сумнівною схемою «Корону» в міста придбали загадкові «інвестори» всього за 8,5 млн грн. З часом виявилося, що за ними стоїть бізнесмен Роберт Бровді, а будівництвом займається депутат міськради Іван Волошин. Судова тяганина навколо непрозорого аукціону тривала роками. На сайті та в газеті «Карпатський об’єктив» можна прочитати про всі подробиці та перипетії цієї боротьби. Було багато скандалів, акцій протесту, статей у ЗМІ і т. д. Але врешті, незважаючи на суспільну думку, революцію та зміну влади, після проходження всіх судових інстанцій «Корону» залишили за новими власниками. Відтоді триває її реконструкція на бізнес-арт-центр.

Однак наприкінці минулого року роботи чомусь припинились. Окрім того, ужгородці помітили відсутність будівельників на об’єкті «Україна», де не так давно загадкового згорів усім відомий універмаг. Відтак по місту поповзли чутки про те, що колишні бізнес-партнери Іван Волошин та Роберт Бровді побили горшки. Перший нібито втік до Америки, переписавши на себе майно та прихопивши гроші.

А 3 січня ряд закарпатських ЗМІ опублікували резонансне інтерв’ю Роберта Бровді, де той прямо звинуватив свого колишнього бізнес-партнера в махінаціях. На питання журналіста, кому саме належать об’єкти незавершеного будівництва комплексів «Корона», «Україна» та інших, Роберт Бровді відповів: «Тут задіяно цілий пул інвесторів, і структура учасників змінюється залежно від обставин. Члени моєї родини уклали інвестиційний договір щодо спорудження цього центру на базі третього поверху майбутнього комплексу «Корона». Це і є моя головна інвестиція. В інших проектах я дію нарівні з рештою інвесторів і репрезентую наші спільні інтереси». За його словами, протягом 2019 року планувалося повноцінне введення в експлуатацію. «Однак на етапі залучення чергових інвестиційних траншів і входження нових інвесторів ми зіткнулися з незрозумілою та деструктивною поведінкою деяких з місцевих учасників. Зокрема йдеться про депутата Ужгородської міськради Івана Волошина, який в обмін на дольову частку в окремих об’єктах узяв зобов’язання координувати роботу підрядних організацій… Почалося все з приховування інформації, нав’язування додаткових умов, необґрунтованих претензій, а завершилося прямим саботажем і розкраданнями», – стверджує бізнесмен і переконує, що вони намагалися врегулювати це питання шляхом переговорів, але безрезультатно. Натомість «на поверхню почали спливати кричущі факти зловживань з коштами інвесторів», – каже Роберт Бровді. За його словами, ідеться не лише про банальні приписки, крадіжки на матеріалах і виконаних роботах, але й про спрямування коштів на сторонні об’єкти, маніпуляції з площами земельних ділянок і будівельних об’єктів, шахрайство з документацією, привласнення чужого майна. Роберт Бровді також зазначає, що як тільки про це стало відомо, Іван Волошин та його підлеглі нібито «почали займатися відвертим бандитським рейдерством, в одних випадках накладаючи заборонні обтяження на майно й об’єкти, а в інших – переоформляючи їх на себе… Ми всіма законними засобами захищатимемо свої інтереси. Необхідні юридичні та процесуальні дії в цьому напрямі вже здійснюються».

І справді, згодом у місцевих ЗМІ розповсюдили рішення суду від 2 січня 2019 року, в якому сказано, що Ужгородський міськрайонний суд наклав арешт на незавершене будівництво історичного комплексу «Корона». Відповідне клопотання було подане слідчим ОВС СУ ГУ НП в Закарпатській області в рамках розслідування справи за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 190 КК України. У рішенні зазначається, що 30 грудня 2018 року слідче управління отримало заяву про шахрайські дії посадовців ТОВ «Бізнес Центр Корона». Заявник Л.Бровді вказала, що 1 березня 2017 року вона уклала зі згаданим товариством інвестиційний договір. Згідно з ним, зобов’язалася інвестувати кошти в будівництво «Корони». Своєю чергою, товариство мало побудувати, ввести в експлуатацію та передати їй у власність нерухоме майно. Договір прямо забороняв останньому вчиняти дії, наслідком яких може бути відчуження, продаж, застава, арешт, заборона або обтяження майна. «Таким чином, відповідно до договору, сплативши інвестиційні внески, вона отримала гарантію того, що нерухоме майно, яке будувалося для неї, повинно бути продано тільки їй і не може бути предметом будь-яких інших договорів, крім договору купівлі-продажу з нею», – зазначається в судовому рішенні. Згідно з документом, заявник сплатила ТОВ «Бізнес Центр Корона» 9 млн 373 тис. 887 грн, однак згодом їй стало відомо, що приміщення третього поверху незавершеного будівництва комплексу «Корона» перебуває під забороною у зв’язку із укладанням договору іпотеки від 13 листопада 2018 року, обтяжувачем за яким є Іван Волошин.

Зі свого боку, Іван Волошин, котрий тоді перебував у США, повідомив у соцмережах, що скоро повернеться в Ужгород і все розповість. Далі він публікує нібито компрометуючі матеріали й стверджує: «Роберт Бровді два роки тому припросився до мене в компаньйони (в мої бізнес-проекти), а я його взяв на свою голову!» Зараз той, нібито користуючись відсутністю Волошина в Україні, щедро обливає його брудом, «оббріхуючи та витрачаючи на це купу грошей!» Згідно з «домовленостями, я (Волошин) впускав його (Бровді) у свої проекти, а він фінансує будівництво і реконструкції, за що отримує 50% частку! Через якийсь час виявилося, що достатніх коштів наш «бізнесмен» не має, тому вимушений запрошувати додаткових партнерів на свою частку! Нижче демонструю прінскріни наших з Бровді переписок у мессенжері, у яких він мене інформує, що підготував документ для партнерів, де він (Бровді!!!) «накрутив» 1 млн дол. загальною сумою на витрати та 150 тис. дол. на свердловину, яка була пробурена на комплексі «Україна» (за яку, до речі, ми ще й досі не розрахувалися з угорським партнером) », – пише Іван Волошин. Окрім того, він стверджує, що за кошти інвесторів Бровді нібито оплачував оренду офісу в Києві та нового будинку, «купив двох коней за 153 тис. євро, з’їздив на відпочинок за 100 тис. дол.»! Також оприлюднив таблицю нібито витрат Роберта Бровді на інформаційну атаку проти нього.

Варто зазначити, що НАЗК прийняло рішення про проведення повної перевірки електронної декларації за 2017 рік депутата Ужгородської міської ради Івана Волошина. Там припускають, що він вказав недостовірні відомості. Дані його електронної декларації свідчать, що за рік Іван Волошин придбав 29 квартир в Ужгороді загальною площею понад 2 тис. кв. м. При цьому їхня офіційна вартість у десятки разів нижча за реальну. Наприклад, квартира площею 40,1 кв. м обійшлася депутату офіційно всього у 25 тис. грн, а площею 48,4 кв. м – в 1 тис. дол.

Хто правий і хто кого «кинув», наразі незрозуміло. Очевидно, тут має розібратися слідство, якщо питання не вирішиться якось по-іншому. Сьогодні ясно одне: недобудова в центрі міста, де раніше був славнозвісний готель «Корона», можливо, ще надовго зависне в нинішньому стані. Натомість скандал тільки розгортається, і точно можна стверджувати, що нас ще чекає багато цікавого, особливо напередодні виборів. Наскільки від цих подій постраждає інвестиційна привабливість обласного центру, залишається тільки гадати.

Руслан ФАТУЛА

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
Знайти роботу із зарплатою понад 12 тисяч гривень допоможуть у Закарпатській обласній службі зайнятості
12:19
24 рулони незадекларованої імпортної плівки для ламінування опинилися на складі Закарпатської митниці
11:55
У суботу «Минай» зіграє з одеським «Чорноморцем»
11:39
В Ужгороді різко подешевшала рання капуста
11:24
На Хустщині під час земляних робіт виявили кілька мінометних мін
10:52
На Закарпатті збирають перші білі гриби
10:34
У Мукачеві перевіряли, як паркуються на місцях для водіїв з інвалідністю
09:37
Студенти Ужгородського національного університету завітали до прикордонного підрозділу
09:18
Із 20 до 27 квітня тривають профілактичні заходи з боротьби з торгівлею людьми
09:00
Заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України провів зустріч із закарпатськими перевізниками
08:45
Всі новини