50191
09:42 30.012019

В Закарпатті працюють квартирні шахраї! Як не потрапити на гачок ласих до наживи ділків

Події 3780

Ринок нерухомості в сфері довготривалої оренди завжди був безмежним простором для «творчої» діяльності ласих до наживи добродіїв. З розвитком сучасних комунікацій шахраям стало значно простіше «працювати», при чому, зараз вони не обмежені жодними часовими чи географічними рамками. Закарпаття тут не стало винятком.

Є кілька схем, за якими «працюють» зловмисники. Дуже поширеною і максимально простою, можна сказати примітивною є схема, на якій вже не перший місяць наживають свій капітал шахраї-початківці.

Ось живий, конкретний приклад їх досить грубої роботи:

В місті Ужгород здається квартира за ціною, що значно нижче ринкової, під час діалогу з орендодавцем виявляється, що його нема на місці і повернеться в місто він за кілька днів. Квартира з чудовими умовами та без будь-яких обмежень (діти, коти, собаки, шкідливі звички) і, аби її не перехопили інші орендарі, Вам пропонують сплатити завдаток, зазвичай це 40-50 % від вартості місячної оренди. Кошти, звісно, необхідно надіслати на картку, одного з банків. Для більш чіткого переконання жертві пропонують навіть особисте фото і скріпи документів. Далі справа за Вами. Піддались казковим обіцянкам – шанси повернути кошти мізерні. Необхідно бути уважними – зазвичай шахраїв легко упізнати за кількома помітними ознаками. Ось основні з них:

  1. Підозріло низька ціна оренди.
  2. Настирлива вимога заплати заставу, ще не побачивши квартиру.
  3. Максимальна лояльність для орендарів (допускають паління, всі види домашніх тварин, готові оплачувати опалення за Вас і гарантують найкращих в місті сусідів).

Кілька простих правил як не потрапити на гачок до таких ділків і не позбутися коштів:

  1. Жодних застав. В жодному разі. Особливо незнайомим Вам людям. Навіть якщо Вам обіцяють, як гарантію, вислати своє фото і фото свого паспорта.
  2. Шахраї не соромляться користуватись онлайн-технологіями і Ви також використовуйте їх в повній мірі. В даному випадку зловмисників вдалось виявити за допомогою базових, доступних всім користувачів засобів пошукової системи google, зокрема завдяки сервісу G Зображення.
  3. Намагайтеся, якщо Ви добре знаєте місто, уточнити основні ознаки вказаної адреси. Питайте про магазини поряд, уточнюйте близькість до АЗС і т.д. Якщо шахрай погано орієнтується в місті, то це одразу його видасть.

Як вже згадувалось в нашому випадку аферисти намагалися здати в оренду житло на одній з вулиць в Ужгороді за підозріло низькою ціною, що одразу викликало підозру. Злі наміри зловмисників підтвердились, коли почались вимоги заплатити заставу і обіцянки одразу деактивувати оголошення. Простий пошук в сервісі Google. Зображення видав одразу 6 квартир двійників. Під різними іменами зображену на фото квартиру давали в оренду в Чернівцях, Хмельницькому, Дніпрі, Вінниці та Черкасах. Шахраї навіть полінувались змінювати опис під фото і змінювали тільки номери телефонів.

Більшість правників, з якими вдалось поспілкуватись на дану тему стверджують, що у випадку якщо Ви все ж втрапили в пастку нечистих на руку ділків, повернути кошти буде зовсім нелегко. Будьте уважними, бережіть власні заощадження від сторонніх зазіхань, а якщо вже сталося так, що шахраям вдалось отримати бажане, то необхідно звертатись в правоохоронні органи. Профільно займається даним видом злочинів Департамент кіберполіції Національної поліції України, звернення до якого, можна подавати в режимі online.

Станіслав Шух

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи
19:16
Закарпатський молитовний сніданок: за Україну і її захисників
19:06
Історик Володимир Фенич про «Іменний довідник священників історичної Мукачівської греко-католицької єпархії»
16:55
У Закарпатській обласній бібліотеці провели перше засідання книжкового клубу
16:44
У Мукачеві виявили чоловіка, який перевозив вантаж без відповідних документів
16:30
Харків’янка ходить по цвяхах і рятує закарпатців від стресу
15:25
В обласному центрі Закарпаття вшанували 38 роковини Чорнобильської трагедії
15:09
На Закарпатті затримали групу озброєних зловмисників, які в масках увірвалися до будинку пенсіонерки, звʼязали її та вимагали гроші
14:58
Закарпатські ватерполісти серед призерів всеукраїнських змагань
14:11
У Великій Доброні відкрили 58-й Тиждень угорської рідної мови
13:51
Всі новини