49075
18:40 6.012019

У Польщі передали до суду справу про підпал Товариства угорської культури в Ужгороді

Події 1952

Мазовецький відділ Національної прокуратури Польщі передав до суду матеріали справи, зібрані разом з Агенцією внутрішньої безпеки РП, щодо трьох громадян країни, які на початку лютого 2018 року організували і вчинили підпал будинку Товариства угорської культури Закарпаття.

Згідно з матеріалами розслідування, особи, яким висунуто звинувачення у тероризмі, отримали за підпал від замовника – німецького журналіста, який, що правдоподібно, діяв на замовлення спецслужб Росії, по тисячі злотих (понад 7 тис. грн), інформує tvp.info.

“Це була провокація, яка мала призвести до погіршення українсько-угорських відносин. Це на руку Росії, яка зацікавлена в дестабілізації свого західного сусіда, де вже триває гібридна війна на Донбасі”, – цитує tvp.info офіцера ABW, який займався цією справою.

За його словами, втягнення до цього злочину польських хуліганів було корисним для Росії, оскільки у разі їх потрапляння у поле зору правоохоронців була можливість також погіршити відносини між поляками та українцями, які й так не є найкращими.

За матеріалами справи, головним підозрюваним є 28-річний Міхал П., який має вищу освіту і є спеціалістом у сфері безпеки. Він пов’язаний з неофашистською організацією Falanga і проросійською партією Zmiana, лідер якої Маріуш П. вже третій рік поспіль перебуває у слідчому ізоляторі і якого підозрюють у співпраці з російською і китайською розвідками.

Як оцінюють слідчі, Міхал П. завербував до виконання цього завдання двох інших поляків – Адріана М. і Томаша Ш., даючи їм гроші на закупівлю запалювальної суміші, а також мобільні телефони, сім-картки і куртки. Зловмисники мали записати на відео момент підпалу і переслати йому, що мало означати виконання завдання.

Загалом, Міхал П. мав схиляти до скоєння цього злочину п’ятьох осіб. Він відмовився визнавати провину.

Однак співпрацювати зі слідством погодився 22-річний електрик Адріан М. Він поінформував слідчих, що під час однієї із зустрічей Міхал П. попросив його намалювати на фасаді ТУЗК в Ужгороді свастику і знак “88”, що символізує напис Heil Hitler, переконуючи, що таким чином хоче скомпрометувати “українських бандерівців”. Перед цим Міхал П. 13 січня сам перетнув польсько-український кордон, перевіривши, чи він не матиме жодних проблем на кордоні. Упевнившись, що все відбулося нормально, він почав планувати детальну операцію, завербувавши до операції також 26-річного перекладача Томаша Ш., який мав зняти відео з підпалу.

Перед відправкою двох зловмисників до Ужгорода він передав їм 500 євро на виконання завдання, повідомивши, що отримав їх від “замовника з ЄС”.

Обидва злочинці 3 лютого вирушили в Україну через польсько-словацький кордон, залишивши свої телефони вдома і забираючи до Ужгорода ті, які їм було видано організатором. Вночі 4 лютого вони намалювали на офісі ТУЗК знак “88” і кинули у розбите вікно пляшку із запалювальною сумішшю, яка однак не спалахнула. Відправивши відео з операції, вони отримали від Міхала П. відповідь, що “угорці не задоволені , і було б добре краще закоптити стіну”. Через три години зловмисники знову з’явилися на місці злочину, запихаючи намочену бензином куртку одного з них у розбите вікно. Після цього злочинці отримали на телефон відповідь “Ok”, що означало виконання завдання. Того ж дня вони виїхали з України до Польщі.

Як наголошує видання, зловмисники “почистили” свої телефони. Однак у поле зору українських правоохоронців вони потрапили завдяки камерам спостереження, розміщеним на будинку ТУЗК, на автозаправці, де вони купували каністру з бензином, а також через оренду кімнати в одному з ужгородських хостелів на своє прізвище. Після повернення до Кракова вони отримали від Міхала П. свої особисті телефони і гроші за виконану роботу – по 1 тис. злотих. Через кілька тижнів, 22 лютого, зловмисників затримала польська ABW.

Адріан М. відразу визнав свою провину, розповівши польським правоохоронним органам, що діяв на замовлення. На переконання польської спецслужби, замовлення на здійснення злочину надійшло Міхалу П. від німецького журналіста, який, правдоподібно, діяв на прохання російських спецслужб.

Як повідомлялося, голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль раніше інформував, що підпал офісу ТУЗК на початку лютого минулого року здійснили двоє громадян Польщі: житель Кракова Адріан Марглевський та житель міста Бидгощ Томаш Шимковяк. Лідер руху Falanga Бартош Бекєр в інтерв’ю одному з проросійських ЗМІ в Польщі переконував, що йому нічого невідомо про дії його соратників в Україні і, скоріш за все, це є “провокацією українських спецслужб”. Водночас у ніч проти вівторка, 27 лютого, в Ужгороді знову підпалили цей офіс Товариства угорців. Вигоріло близько 25 кв. м будівлі, а пожежі передував вибух біля будівлі. Імовірно, це був коктейль Молотова, який кинули у вікно.

Укрінформ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
McDonald’s планує відкрити заклади як в Ужгороді, так і в Мукачеві
17:31
На об’їзній Ужгорода ДТП
17:11
У Мукачеві пройшов фінал Шкільної ліги з футзалу «Пліч-о-пліч»
16:52
Мукачівські поліцейські затримали зловмисника за підозрою у спричиненні тяжких тілесних ушкоджень своїй колишній дружині
16:43
Минулої доби закарпатські надзвичайники вели запеклу боротьбу із екопожежами
16:39
Мукачівська окружна прокуратура прагне повернути державі понад 90 га земель лісового фонду – до суду заявлено позов
16:22
Парламентарі пропонують тотальне стеження за українцями. Що думають закарпатці
16:02
Підписано меморандум про співпрацю між міською організацією Товариства Червоного Хреста України та Ужгородською міською радою
15:55
Приватний поїзд «Прага — Чоп» сьогодні здійснив свій перший рейс
15:04
Скільки коштують на Закарпатті пасхальні кошики
14:28
Всі новини