43028
11:30 5.092018

Прокуратура проситиме суд взяти мера Ужгорода під варту

Події 2626

fec4c06-3Минулого тижня, 29 серпня, обласний прокурор Закарпаття Володимир Гаврилюк вручив меру Ужгорода Богдану Андріїву підозру щодо обставин реконструкції культурно-історичного центру «Совине гніздо». Про це того ж дня повідомила прес-служба Ужгородської міськради, хоча на рівні чуток та дописів у соціальних мережах ця інформація вже обговорювалась.

У прес-службі зазначили: «У першій половині дня обласний прокурор Закарпаття Володимир Гаврилюк вручив ужгородському міському голові Богдану Андріїву підозру щодо обставин реконструкції культурно-історичного центру «Совине гніздо». У мерії пояснили, що тендерні процедури з реконструкції «Совиного гнізда» проводилися до вступу Богдана Андріїва на посаду міського голови. Адже тоді мером був Віктор Погорєлов. Повідомляється також про наявність доказів того, що реконструкція не завдала матеріальних збитків громаді міста та державі.

«Ці матеріали зараз оформлюються захисниками і незабаром будуть представлені в орган досудового розслідування», – зазначили в міськраді.

Сам Богдан Андріїв на останньому засіданні міської ради Ужгорода заявив: «Маю певні проблеми та питання з 2015 роком. Зараз ходжу по різних інстанціях. Але думаю, розберемося… Перед тим як щось підписувати, треба уважно дивитись».

Як пише «Громадське радіо», прес-секретарка прокуратури в Закарпатській області Марина Безега коментує: «Оголошено підозру меру міста Ужгорода у вчинені кримінальних правопорушень. Це привласнення або розтрата майна шляхом зловживання службовим становищем в особливо великих розмірах. А також це співучасть, за попередньою змовою, у підробці документів».

Водночас ужгородський громадський активіст Олександр Пересоляк у соціальній мережі «Facebook» написав, що підозру Богдану Андріїву вручили через адвоката, бо особисто міський голова в прокуратуру не прийшов.

«Совине гніздо», або «Амбар та винний льох ХVІІІ століття», – це архітектурна пам’ятка національного значення, датована 1781 роком. Зараз тут проводять фестивалі вина, конференції, культурні заходи. Однак формально будівлю досі не здали в експлуатацію.

Нагадаємо, на реконструкцію історичного комплексу «Совине гніздо» в Ужгороді, яку проводили у 2015 році, були виділені кошти в рамках Програми транскордонного співробітництва Польща – Білорусь – Україна 2007–2013. Євросоюз тоді виділив 860 тисяч євро, ще 10% від цієї суми, згідно з договором, було додано з бюджету Ужгорода.

Упродовж 2014 року проект не реалізовувся через заблоковані рахунки міської ради та політичну боротьбу, зокрема й за крісло очільника міста Ужгорода. Тендер на реконструкцію культурно-історичного центру «Совине гніздо» провели вже у 2015 році. Тоді виграло львівське Товариство з обмеженою відповідальністю «БК «Трансбуд». За деякими даними, фірма отримала ліцензію на реставрацію архітектурних пам’яток за 11 днів до проведення конкурсу.

На початку лютого цього року до суду направили кримінальне провадження щодо засновника фірми «Трансбуд» Володимира Марценюка. Його підозрюють у заволодінні 6,5 млн грн коштів громади Ужгорода. Вартість усіх робіт з реставрації об’єкта становила майже 23 млн грн.

Будучи заступником директора ТОВ «БК «Трансбуд», Володимир Марценюк виконував реконструкцію пам’ятки архітектури національного значення «Амбар та винний льох ХVІІІ століття» в Ужгороді на вул. Ференца Ракоці. На думку прокуратури, Володимир Марценюк з метою легалізації коштів, здобутих злочинним шляхом, здійснив низку «фіктивних фінансових операцій» за нібито придбані матеріали.

Як пишуть у ЗМІ, отримані гроші Володимир Марценюк перерахував від фірми «Трансбуд» на рахунок приватного підприємства «ЕКОМ», засновником якого він сам і є, а також частину грошей – на рахунок ФОП своєї дружини та її сестри. Після цього 3095300 гривень було нібито переведено в готівку та привласнено фігурантами кримінальної справи.

Прокуратура підозрює також Мирона Яремка, інженера технагляду, який, відповідно до версії прокуратури, діяв у змові з виконавцем реконструкції і забезпечив завищення вартості матеріалів.

Тож тепер прокуратура з’ясовує, чи причетний до цієї справи чинний мер Ужгорода Богдан Андріїв. А тим часом прес-служба відомства повідомила, що прокуратура проситиме суд взяти мера Ужгорода під варту.

Руслан ФАТУЛА

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах