39668
11:22 25.062018

Закололи ножами: смертельний напад на табір закарпатських ромів під Львовом

Події 4059

Пізно ввечері 23 червня на околиці Львова напали на табір ромів, унаслідок чого загинув один чоловік та ще троє людей дістали поранення. Офіційно про це повідомила поліція Львівської області. За даними правоохоронців, група невідомих у масках напала на табір, де проживали громадяни ромської національності.

1

За словами глави Національної поліції Сергія Князєва, під час нападу від смертельних ножових поранень загинув 24-річний мешканець Закарпатської області.

Депутат Ужгородської міської ради Мирослав Горват у коментарі Громадському повідомив, що він вже тривалий час мешкав під Львовом та заробляв на життя збором металобрухту.

Ще троє людей дістали тілесні ушкодження – це 10-річний хлопчик,19-річний юнак і 30-річна жінка. Їх госпіталізували до місцевої лікарні. Відомо, що ім’я пораненого юнака – Давид Поп.

Пізніше міський голова Львова Андрій Садовий повідомив, що пораненого 10-річного хлопчика з матір’ю відпустили з лікарні. Водночас голова громадської організації «Рома України Терніпе» Микола Юрченко у коментарі повідомив, що у хлопчика та жінки однакове прізвище та по-батькові, тож можна зробити висновок, що вони – брат і сестра. Також він сказав що поліція затримала нападників під час погрому, якби вони приїхали пізніше, можливо, ніхто б не вижив.

Один з поранених під час нападу на табір ромів 19-річний юнак перебуває у лікарні у важкому стані. Про це у коментарі Громадському повідомив черговий лікар-травматолог 8-ї міської лікарні Львова Володимир Баляс.

За його словами, юнак потрапив до лікарні з колото-різаними ранами грудної клітки та правого плеча.

Микола Юрченко також розповів Громадському, що в таборі було 10 дорослих, серед яких вагітна жінка, та четверо дітей. На вагітну жінку також напали. Після погрому роми побоюються повторного нападу, тож планують повернутися зі Львова на Закарпаття, звідки раніше приїхали.

За фактом нападу поліція порушила кримінальну справу про умисне вбивство, вчинене групою осіб. Працівники львівської поліції оперативно затримали сімох молодиків віком 16-17 років, жителів Львова, підозрюваних у причетності до нападу. Затриманим загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 15 років або довічне позбавлення волі.

Крім того, поліцейські встановили і затримали 20-річного організатора цього нападу. З місця події вилучили речові докази, зокрема ніж, яким поранили загиблого та інші предмети, які використовували для нанесення ушкоджень жителям табору.

Вісьмом нападникам (20-річному організатору та сімом неповнолітнім) повідомили про підозру. Нацполіція встановила, що загалом до нападу причетні 12 людей, один з яких організатор.

Підозрювані у нападі на табір ромів у Львові визнали свою приналежність до незареєстрованого угруповання «Твереза і зла молодь».

Угруповання має свій канал на YouTube, який мав назву Lemberg Jugend, однак після нападу його перейменували у набір випадкових літер, ймовірно, для того, аби його було важче відшукати.

На опублікованих відео цього угруповання використовувалася символіка ультраправої націоналістичної організації Misanthropic Division. Крім того, «Твереза і зла молодь» має і свій логотип — перехрещені бейсбольні бити та хокейна воротарська маска.

У поліції додали, що нападники мали чіткий план щодо погрому табору ромів: вони заздалегідь визначили позиції кожного з нападників, їхні дії та завдання.

За фактом погрому та нападу порушили кримінальну справу.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
Історик Володимир Фенич про «Іменний довідник священників історичної Мукачівської греко-католицької єпархії»
16:55
У Закарпатській обласній бібліотеці провели перше засідання книжкового клубу
16:44
У Мукачеві виявили чоловіка, який перевозив вантаж без відповідних документів
16:30
Харків’янка ходить по цвяхах і рятує закарпатців від стресу
15:25
В обласному центрі Закарпаття вшанували 38 роковини Чорнобильської трагедії
15:09
На Закарпатті затримали групу озброєних зловмисників, які в масках увірвалися до будинку пенсіонерки, звʼязали її та вимагали гроші
14:58
Закарпатські ватерполісти серед призерів всеукраїнських змагань
14:11
У Великій Доброні відкрили 58-й Тиждень угорської рідної мови
13:51
Ужгородські баскетболісти боротимуться за медалі Першої ліги України
13:41
Закарпатцям пропонують перейти в особистий кабінет ТОВ «Газмережі»
12:32
Всі новини