3589
16:27 10.062016

Коментар керівництва обласного Держгеокадастру щодо земельного скандалу у Великій Доброні

Події 1710

Спростування по питанню надання дозволів на розроблення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок на території Великодобронської сільської ради Ужгородського району

ko.net.ua-1

Прозвучали звинувачення, які в подальшому відображаються в ЗМІ з приводу того, що Головне управління Держгеокадастру у Закарпатській області при виконанні, покладених на нього завдань в частині розпорядження землями державної власності сільськогосподарського призначення порушує земельне законодавство, зокрема в даному випадку стосовно надання земельних ділянок на території Великодобронської сільської ради Ужгородського району.

На думку Головного управління дані звинувачення, яківикладені в публікації, не є правдивими та достовірними і в цілому не відповідають дійсності виходячи із наступного.

При погодженні питань, пов’язаних із виділенням земельних ділянок фізичним та юридичним особам, Головне управління, як відповідний територіальний орган центрального органу виконавчої влади, при реалізації повноважень щодо розпорядження землями державної власності сільськогосподарського призначення керується положеннями чинного законодавства.

При підготовці наказів Головного управління про надання дозволів на розробку документації із землеустрою стосовно земельних ділянок, розташованих за межами населеного пункту, враховується інформація надана відповідним управлінням Держгеокадастру у районах.

Разом з тим, роз’яснюємо, що у 2013 році були проведені роботи з інвентаризації земель сільськогосподарського призначення державної власності. Земельні масиви на території Великодобронської сільської ради Ужгородського району були проінвентаризовані та прийняте відповідне розпорядження Ужгородською районною державною адміністрацією щодо інвентаризації земель сільськогосподарського призначення державної власності за межами населених пунктів та подальшого затвердження зазначеної документації із інвентаризації.

У публікації наводяться факти накладання на зазначену земельну ділянку державних актів на право власності на землю „старого взірця”. Для земельної ділянки місцерозташування визначається за її координатами (точніше за координатами вершин багатокутника, який утворює земельну ділянку) в прив’язці до існуючої геодезичної мережі. Місце розташування земельної ділянки визначається при її формуванні (складання проекту землеустрою чи технічної документації). Земельні ділянки, право власності на які посвідчено державними актами „старого взірця” не внесені до Державного земельного кадастру, без прив’язки до геодезичної мережі.

При реалізації повноважень Головним управлінням прийнято 15 наказів про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність, зокрема учасникам АТО. Дані земельні ділянки підібрані за погодженням Великодобронської сільської ради,

що підтверджується відповідними листами. Разом з тим, при отриманні звернень громадян про приватизацію земельної ділянки, Головне управління кожного разу звертається до органу місцевого самоврядування для отримання та врахування його позиції при прийнятті рішеннь. В той же час, наявність дозволів на розроблення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок не означає надання їх у власність, а є підставою для формування земельної ділянки. Право власності на земельну ділянку виникає після затвердження документації із землеустрою, прийняття рішення про передачу земельної ділянки у власність та реєстрації права власності громадян на земельну ділянку в органах державної реєстрації прав.

Звертаємо увагу, що реалізація права громадян на безоплатну приватизацію земельних ділянок не обмежується реєстрацією їх місця проживання.

Тому, заради зняття соціальної напруги, уникнення потрапляння в інформаційний простір недостовірних даних, для збереження репутації державного органу виконавчої влади наполегливо звертаємось до розповсюджувачів недостовірної інформації надалі не використовувати неправдиві дані у своїх висловлюваннях, яка може призвести до хибного враження щодо діяльності органу при здійсненні покладених державою функцій.

З метою уникнення та недопущення подібних ситуацій просимо звертатися до Головного управління за отриманням роз’яснень та коментарів. Спеціалісти Головного управління, в межах компетенції, завжди нададуть кваліфіковану консультацію.

Головне управління завжди з відповідальністю ставиться до критики, висловленої щодо його діяльності за наявності конкретних фактів та обставин, допущених при реалізації покладених на нього обов’язків.

Заздалегідь вдячні за розуміння позиції Головного управління.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
Історик Володимир Фенич про «Іменний довідник священників історичної Мукачівської греко-католицької єпархії»
16:55
У Закарпатській обласній бібліотеці провели перше засідання книжкового клубу
16:44
У Мукачеві виявили чоловіка, який перевозив вантаж без відповідних документів
16:30
Харків’янка ходить по цвяхах і рятує закарпатців від стресу
15:25
В обласному центрі Закарпаття вшанували 38 роковини Чорнобильської трагедії
15:09
На Закарпатті затримали групу озброєних зловмисників, які в масках увірвалися до будинку пенсіонерки, звʼязали її та вимагали гроші
14:58
Закарпатські ватерполісти серед призерів всеукраїнських змагань
14:11
У Великій Доброні відкрили 58-й Тиждень угорської рідної мови
13:51
Ужгородські баскетболісти боротимуться за медалі Першої ліги України
13:41
Закарпатцям пропонують перейти в особистий кабінет ТОВ «Газмережі»
12:32
Всі новини