34699
20:12 27.022018

Подробиці підриву офісу ГО "Товариство угорської культури Закарпаття". ФОТО, ВІДЕО

Події 3832

27 лютого вночі в Ужгороді стався безпрецедентний випадок, який сколихнув усю Україну та спричинив неабиякий міжнародний резонанс. Біля офісу ГО «Товариство угорської культури Закарпаття» в самому центрі міста пролунав потужний вибух, унаслідок якого вигоріло більше половини будівлі.

ko.net_.ua-Vubyx-ofisy-v-Uzgorodi

Момент вибуху зафіксували камери відеоспостереження на будинках поряд. Відео з однієї з них є в розпорядженні редакції «Карпатського об’єктива». На кадрах видно, що вибух офісу на Православній набережній пролунав о 3-й годині 11 хвилин. Наслідки пожежі, що сталася після нього, досить масштабні. Вигоріли десятки квадратних метрів, меблі, техніка, документи, картини, особисті речі працівників та ін. Ущент знищені вікна, пошкоджено фасад будівлі.

Як повідомляють у поліції, унаслідок інциденту, на щастя, ніхто не постраждав. Правоохоронці з’ясовують усі обставини. Сума збитків установлюється. За фактом відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 194 ККУ, тобто умисне знищення або пошкодження майна, вчинене шляхом підпалу, вибуху чи іншим загальнонебезпечним способом, що карається позбавленням волі на строк від 3 до 15 років. Про подальший перебіг розслідування справи правоохоронці обіцяють повідомити додатково.

Більше деталей про інцидент розповів заступник голови ГО «Товариство угорської культури Закарпаття», перший заступник голови Закарпатської обласної ради Йосип Борто. «О 3-й годині ночі невідомі чи невідома особа здійснила терористичний акт проти нашого офісу, який знаходиться на Православній набережній у місті Ужгороді», – заявив він. За його словами, камери відеоспостереження зафіксували особу, що йшла з боку пішохідного мосту, поклала якусь сумку на підвіконня о 3.05 і попрямувала в бік угорського консульства. Вибух відбувся через 7 хвилин після цього. «Він був такий потужний, що охоронець із сусідньої будівлі подумав, що це землетрус. Чоловік вийшов, побачив, що тут уже димить, горить, і викликав пожежників та поліцію. Служби відреагували оперативно, моментально прибули на місце, загасили вогонь і почали вести розслідування. Мене теж повідомили о 3.15, і о 3.25 я був тут. Приїхали також працівники офісу, котрі живуть в Ужгороді. На місці вже працювали оперативні групи, Служба безпеки України та поліція разом з керівництвом цих органів. Вони знайшли осколки гранати чи бомби, не знаю точно, оскільки це був саморобний пристрій. Вибух був настільки потужний, що на іншому березі річки в банку спрацювала сигналізація… Вибухова хвиля пішла в середину приміщення і спалила його вщент… Якби тут знаходилися люди в цей час або проходили поряд, швидше за все, був би смертельний випадок, – наголосив Йосип Борто. – Є знімок з камери, і це вже другий випадок (4 лютого теж була спроба, але невдала), однак тих людей знайшли. Тобто відомо, хто це. Тому я думаю, цього разу правоохоронні органи також попрацюють ефективно й оперативно знайдуть винуватців. Такі випадки у нас, на жаль, повторюються. Тільки минулого року було декілька провокаційних акцій, спрямованих проти угорців, з метою розхитати ситуацію на Закарпатті, розпалити тут міжетнічний конфлікт та міжнаціональну ворожнечу. Але ми не піддаємося. Тут багатонаціональний край, де багато народів живуть мирно та дружно століттями й хочуть жити так і надалі. Однак якщо винуватці таких акцій не будуть притягнуті до відповідальності, то вони повторяться», – підкреслив Йосип Борто. Водночас, відповідаючи на запитання, хто це міг бути, він зазначив: «Я не думаю, що на Закарпатті знайдеться хоч одна людина, яка могла здійснити таку акцію, і сподіваюся, що в Україні теж таких немає».

Того ж дня зранку з’явилася спільна заява Закарпатської ОДА та ГО «Товариство угорської культури Закарпаття», у якій також ідеться, що за останні кілька років у багатонаціональному краї неодноразово здійснювалися спроби розхитати ситуацію на міжетнічному ґрунті, особливі зусилля при цьому спрямовувалися на те, щоб розсварити українців та угорців. Серед таких спроб – установлення стел із провокаційними надписами угорською мовою в травні 2017 року, спроба підриву пам’ятника на Верецькому перевалі в жовтні 2017 року, підпал офісу ТУКЗ в Ужгороді в ніч на 4 лютого цьогоріч. «Офіційно заявляємо, що ці провокації не мали й не матимуть жодного успіху, вони тільки згуртовують українців та угорців, а також представників інших національностей, які проживають на Закарпатті в мирі, злагоді й толерантності. Українці відстоюють право представників інших національностей зберегти свою етнічну самобутність у всіх її проявах, а представники інших національностей є патріотами України й відстоюють її суверенітет ціною власних життів на Донбасі. І жодним заїжджим чи місцевим провокаторам не вдасться нас розсварити. Водночас звертаємося до правоохоронних органів із закликом зробити все можливе для якнайшвидшого розкриття злочинів… Тільки ефективна робота правоохоронців і невідворотність покарання зможуть попередити подібні провокації в майбутньому», – ідеться в документі.

Інцидент від імені Закарпатської обласної ради прокоментував її голова Михайло Рівіс. «Насамперед від імені депутатського корпусу та від себе особисто висловлюю щирі слова підтримки угорській громаді Закарпаття. Переконаний, що такі злочинні дії є виявом виключно екстремістських груп чи окремих радикально настроєних осіб… Доказом того є незаперечні факти нещодавнього підпалу офісу Товариства угорської культури Закарпаття, здійсненого громадянами Польщі… Закарпатська обласна рада категорично засуджує такі неприпустимі вчинки в цивілізованому суспільстві на мирній землі. З огляду на те, що подібні випадки стаються в нашому краї надто часто, вимагаю від керівництва правоохоронних органів Закарпаття – управління Служби безпеки України, Головного управління Нацполіції та прокуратури області – провести повне розслідування злочину й притягнути до кримінальної відповідальності виконавців», – цитує Михайла Рівіса прес-служба облради.

Голова ОДА Геннадій Москаль на своєму сайті заявив, що підпал офісу ГО «ТУКЗ» в Ужгороді був інспірований російськими спецслужбами. «ФСБ неодноразово влаштовувала на Закарпатті провокації. Це й «епічний» план «Шатун», і вказівники з провокаційними надписами угорською мовою, і спроба підриву пам’ятника угорцям на Верецькому перевалі, і нарешті підпал офісу ТУКЗ в ніч на 4 лютого, який здійснили громадяни Польщі, члени радикальної проросійської організації «Фаланга». Усі ці спецоперації, які мають на меті розхитати ситуацію на міжетнічному ґрунті й спровокувати на Закарпатті «донбаський» сценарій, були інспіровані безпосередньо ФСБ. У зв’язку з цим мене дивує слабка реакція наших правоохоронних і силових структур. Цього понеділка на оперативній нараді я привселюдно попередив керівництво силовиків про можливі провокації й доручив Національній поліції взяти під посилену охорону ряд об’єктів, у тому числі офіс ТУКЗ. У підсумку офіс таки підпалили, а злочинці спокійно пішли з місця події. Вважаю роботу наших правоохоронців провальною й прошу їхнє центральне керівництво дати оцінку», – наголосив губернатор.

Зі свого боку, на інцидент одразу відреагував офіційний Будапешт. Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто в ефірі телеканалу «М1» заявив, що запросить Посла України в Угорщині Любов Непоп на розмову про повторний підпал ужгородського офісу ГО «ТУКЗ». Також він повідомив, що говорив з головою ГО «Товариство угорської культури Закарпаття» Василем Брензовичем про цей прикрий випадок, який повторився вже вдруге за місяць. «В Україні наразі відбуваються незрозумілі процеси, екстремістські політичні ідеї розвиваються. Це найбільше можна побачити в законах, прийнятих парламентом (вони сильно обмежують права національних меншин), а також у постійних залякуваннях представників угорської нацменшини Закарпаття», – заявив міністр. «Це все недопустимо, якщо Україна серйозно розглядає свою інтеграцію до ЄС чи НАТО», – наголосив Петер Сіярто. Окрім того, він повідомив, що у вівторок зустрінеться з Верховним комісаром ОБСЄ у справах нацменшин і знову зініціює направлення представників організації не тільки на Схід України, а й на Закарпаття. Також Петер Сіярто зауважив, що всі збитки від підпалу будівлі ГО «ТУКЗ» бере на себе уряд Угорщини.

У свою чергу, Посол України в Угорщині Любов Непоп на сторінці у «Фейсбуці» заявила: «Рішуче засудження таких ганебних провокацій і конкретні заходи, щоб знайти й покарати винних, – це однозначна позиція української сторони. Ми будемо протидіяти будь-яким спробам похитнути міжнаціональний мир як у регіоні, так і в Україні в цілому». Також вона додала, що потрібно замислитися, кому саме вигідна така провокація, особливо коли відносини з Угорщиною трохи загострилися. «Українські компетентні органи працюють над тим, щоб знайти й покарати винних», – написала Любов Непоп. Відреагували на інцидент і в українському МЗС, рішуче засудивши такі ганебні провокації, повідомила «УП» речниця Міністерства закордонних справ України Мар’яна Беца, зазначивши, що у відомстві реагуватимуть на всі випадки розпалювання міжнаціональної ворожнечі.

Варто нагадати, що це вже далеко не перший подібний інцидент. Окрім спроби підпалу ужгородського офісу ГО «ТУКЗ» у лютому цього року, 24 липня 2013 року близько 4-ї години ранку було скоєно підпал старого офісу ГО «ТУКЗ» в Берегові. За інформацією правоохоронців, тоді невідомі вибили вікно цеглиною, облили все легкозаймистою рідиною й запалили. Скандальні акти підпалу та вандалізму неодноразово були зафіксовані й біля пам’ятного знака угорців на Верецькому перевалі та ін.

Руслан ФАТУЛА

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах