32094
22:12 26.122017

На кордонах Закарпаття знов утворилися величезні черги

Події 3342

Протягом вихідних, 23–24 грудня, напередодні католицького Різдва, на контрольно-пропускних пунктах «Чоп – Загонь», «Ужгород – Вишнє-Нємецьке» та «Малий Березний – Убля» спостерігалися величезні автомобільні черги. Люди були вимушені мерзнути у своїх автівках по 7–10 годин.

1 (2)

Трикілометрова черга на українсько-словацькому пункті пропуску «Убля – Малий Березний» призвела до тривалого очікування заробітчан, які цими днями повертаються з країн ЄС додому. А черга на контрольно-пропускному пункті «Вишнє-Немецьке – Ужгород» сягала понад 6–7 кілометрів.

Водії, які застрягли в дорозі, активно виставляли фото та обговорювали ситуацію в мережі «Фейсбук». Вони розповідали, що черга зі Словаччини до українського кордону тягнулася аж на два села і зайняла велику частину автошляху, через що там чергували екіпажі місцевої поліції. Проїхати повз таку «колону» вдавалося лише місцевим мешканцям, які пред’являли документи про місце проживання. Крім того, рухалася черга дуже повільно – за 2–3 години лише на 30 метрів.

У Державній прикордонній службі пояснюють, що зараз значна кількість громадян України, котрі працюють за кордоном або перебувають за межами країни з метою навчання, повертаються додому на свята. Крім того, ситуація ускладнюється й важкими погодними умовами у вигляді сильного снігу, який словацькі дорожні служби не встигають прибирати.

«На сьогодні Державна прикордонна служба України у взаємодії з правоохоронними органами суміжних держав вжила всіх можливих заходів для забезпечення комфортного, безпечного та максимально швидкого перетину державного кордону громадянами», – повідомляється на офіційній сторінці Держприкордонслужби.

Складнощі теперішньої ситуації на кордні відчувають на собі й діти, які подорожують з батьками. Так, жителька Ужгорода пані Аліна разом з родиною вирішила на вихідні з’їздити в словацьке містечко Кошице.

«Ми з чоловіком та двома маленькими дітьми вже декілька тижнів планували поїздку, але якось не виходило. І ось нарешті 23 грудня зранку ми виїхали. Перетнули кордон десь за годину й раділи, що все пройшло так швидко. Провели чудовий день у Кошице – гуляли по різдвяному ярмарку, купували подарунки та веселилися. А ось дорога назад стала справжнім випробуванням. Ми не повірили власним очам, коли побачили чергу завдовжки в кілька кілометрів, якої зранку взагалі не було. Діти змучилися, хотіли їсти, увесь час плакали та просилися додому. Ми спробували домовитися, щоб нас пропустили в обхід черги, адже найменшій донечці всього півтора року, але нічого не вийшло», – каже Аліна.

Жінка додала, що вони просиділи в авто майже 15 годин, а коли почали розпитувати прикордонників про причини такої великої затримки, ті лише знизували плечима. Аліна впевнена, що ще кілька місяців точно не захоче виїжджати за кордон, адже задля нетривалої прогулянки стояти в черзі стільки часу не варто.

Звісно, проблема великих черг не оминула й українсько-польський кордон у сусідній Львівській області. Так, станом на 6-ту годину ранку 24 грудня перед пунктами пропуску «Краковець» та «Ягодин» на в’їзд в Україну накопичилося приблизно по 900 легкових транспортних засобів. А перед ПП «Шегині» в черзі стояли близько 700 автомобілів.

На цей час усі пункти пропуску на кордоні з Польщею та Словаччиною працюють у штатному режимі, накопичення транспортних засобів не спостерігається.

Держприкордонслужба звертається до всіх громадян, які перетинають державний кордон, з проханням у разі ускладнення ситуації в пунктах пропуску бути організованими під час перебування у чергах, не створювати передумов для порушення законодавства та не намагатись об’їжджати інших учасників руху.

Варто додати, що, ймовірно, такі черги спостерігатимуться на кордонах області впродовж кількох наступних тижнів. Це зумовлено як новорічно-різдвяними святами, коли закарпатці частіше вирушають у подорожі, так і поверненням заробітчан на роботу в європейські країни.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах