28617
19:55 2.102017

На Львівщині утворилось карстове провалля

Події 1592

На Львівщині, між містами Трускавець та Стебник Дрогобицького району, внаслідок землетрусу у 2,8 бали за школою Ріхтера утворилось карстове провалля. Обвал в зоні рудника №2 ПАТ «Стебницьке гірничо-хімічне підприємство «Полімінерал» стався через те, що підприємство не виконало приписів щодо уникнення небезпеки. Про це сьогодні, 2 жовтня, під час брифінгу повідомив начальник Державної екологічної інспекції у Львівській області Микола Маланич, передає кореспондент Гал-інфо.

22179685_1639037659479778_5427658808940946940_o

На місці обвалу сформувалося провалля діаметром 200 метрів та завглибшки 40 метрів.

Провалля утворилося в районі рудника де ще в минулому століття видобували калійну сіль, але ці ділянки не були належним чином рекультивовані.

За його словами, зараз загрози немає загрози життю та здоров’ю людей і на місці події працюють фахівці з Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу.

Микола Маланич закликав людей «не робити з події атракції» та триматися на відстані від провалля.

Натомість він зазначив, що можливі додаткові зсуви, адже провалля буде у природній спосіб вирівнюватись. Зоною ризику вважають 50 метрів довкола провалля.

«На сьогодні ситуація не є критичною, про що повідомили населення. Вчора вночі закінчилися дослідження. Потрібно зробити їх камеральну роботу», – сказав Микола Маланич.

Офіційні висновки експертів обіцяють оприлюднити вже сьогодні.

Він зазначив, що причиною утворення провалля став землетрус поштовхи якого становили 2,8 за шкалою Ріхтера.

«Як показує статистика, більшого землетрусу на цій території ще не було, тому загрози немає. На сьогодні фахівці Івано-Франківського університету прораховують скільки буде вартувати комплексне дослідження зони виробітку рудника №1 та №2. Якщо Кабмін виділить кошти, то їх закінчать за два місяці», – сказав він.

Орієнтовно в Кабміну проситимуть на дослідження не менше 1,5 млн грн.

«Ще у 2003 році був розроблений комплексний проект консервація рудника №2 та рекультивація порушених земель. Після того, як підприємств було Фондом державного майна продано в приватні руки, то ці рекомендації та висновки не були виконані. Про це є відповідні висновки Державної екологічної інспекції», – сказав Микола Маланич.

Фото Володимира Васюти.

Він наголосив, що загроза обвалу була прогнозована фахівцями ще 10 років тому і підприємство було про це поінформоване.

Також Микола Маланич повідомив, що Держекоінспекція впродовж уже трьох років проводить моніторинг і вносить відповідні приписи реагування.

«Підприємство мало наповнити пустоти відповідними росолами. Цього підприємство не робило. 26 вересня закінчився термін виконання цих приписів і маємо нагоду зайти на підприємство та з’ясувати підстави невиконання документів», – сказав він.

Як зазначив директор департаменту екології та природних ресурсів Львівської ОДА Руслан Гречаник, загрози руйнування автошляху на сьогодні немає.

«Впали дві лінії електропередач. Через це знеструмленими на шість годин були частина Трускавця та Стебника. Запрацювала резервна лінія», – сказав він.

Також Руслан Гречаник повідомив, що усі матеріали скеровані у правоохоронні органи, у Фонд державного майна, прокуратуру та СБУ.

Кримінальне провадження стосовно невиконання підприємством приписів було відкрито ще три місяці тому.

Руслан Гречаник зазначив, що площа рудників де видобували калійну сіль є дуже великою.

Фото з Фейсбуку Медіа Дрогобиччина.
Фото з Фейсбуку Медіа Дрогобиччина.

«Я не можу точно сказати її розміри, бо для цього потрібно провести дослідження, але знаємо, що 3% від цієї площі є потенційно небезпечними. На найнебезпечнішій ділянці вже стався обвал з п’ятниці на суботу», – сказав він.

Нагадаємо, як повідомляло Гал-інфо, 30 вересня на Львівщині стався обвал карстової породи. Це відбувся на території с. Модричі, Дрогобицького району. В результаті утворення карстового провалля пошкоджено дві опори лінії електропередач 35 кВ. Електропостачання населення забезпечено по резервній схемі. Відстань від карстового провалля до дороги становить 300 м та до найближчих будівель 800 – 900 м.

Постраждалих внаслідок події немає.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах