25028
10:05 9.072017

Через африканську чуму свиней на Іршавщині встановили карантинні обмеження

Події 2389
6 липня, під головуванням заступника голови райдержадміністрації Івана Мошколи відбулося засідання державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Іршавській районній державній адміністрації. На порядку денному розглянули питання про виникнення захворювання африканською чумою у диких свиней в урочищі Клобук Білківського лісництва ДП «Довжанського ЛМГ» та навколишніх лісомисливських угіддях Імстичівського та Приборжавського низових колективів Іршавського УТМР та затвердили план заходів щодо ліквідації АЧС.

72ef4a9e01ba318103ead1a1bf4dee07

В.о. начальника управління Держпродспоживслужби в Іршавському районі Халус І.М. повідомив, що  02.07.2017 року до ветеринарної служби Іршавського району надійшло повідомлення про те, що в лісомисливському угідді урочище Клобук Білківського лісництва пастухами знайдено труп дикої свині (свиноматки).

Негайно при виїзді на місце, комісією встановлено наступне: труп дикої свині (свиноматки) масою тіла близько 70 кг. з ознаками виснаження. Неподалік трупа знаходилося живе порося, яке відстрелено для дослідження епізоотичної ситуації. Ветеринарними спеціалістами проведено патрозтин трупа свині, дикого поросяти та відібрано проби патматеріалу для направлення в Львівську регіональну державну лабораторію ветмедицини для дослідження на АЧС, а також проби направлено до випробувального центру державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи м. Київ. За результатами дослідження виявлено ДНК вірусу африканської чуми свиней.
Труп дикої свині та поросяти спалено, а рештки закопано на місці проведення розтину. Місце проведення патрозтину та місце, де знаходився труп дикої свині продезінфіковано хлорним вапном.
У зв’язку з вище наведеним та враховуючи складну епізоотичну ситуацію щодо АЧС на території України, з метою локалізації та недопущення поширення даного захворювання на території району Держана надзвичайна комісія при Іршавській районній державній адміністрації прийняла відповідні рішення. Детальніше. 
   Підводячи підсумки засідання Іван Мошкола зазначив важливість швидкого реагування всіма службами району на можливі епізоотичні ситуації та готовність швидко ліквідувати наслідки, а також здійснення інформування населення щодо дотримання заходів спрямованих на недопущення розповсюдження хвороби в особистих селянських господарствах.
    Довідково: Африканська чума свиней –  це надзвичайно заразна вірусна хвороба свиней усіх вікових груп, що характеризується здебільшого гострим перебігом та проявляється лихоманкою, значними крововиливами, синюшністю та змертвінням шкіри, враженнями внутрішніх органів та високою смертністю, що призводить до значних економічних збитків.
     Характерними для хвороби є наступні ознаки:
·         раптова загибель тварини, за відсутності клінічного прояву;підвищення температури тіла до 40.5-42°C;зниження апетиту, в’ялість, швидка втомлюваність, слабкість тазових кінцівок, хитка хода, посилена спрага, тварини лежать, зарившись в підстилку;ядуха, кашель, блювота, діарея (іноді з кров’ю), частіше запор, слизисті виділення з очей та носа, параліч тазових кінцівок, можливі аборти у самок;синюшність шкіри та червонувато-фіолетові плями черева, під-грудка, мошонки, вух, п’ятачка та кінцівок;
    Як запобігти занесенню вірусу АЧС в господарство?
·         Утримувати свиней в закритих приміщеннях, не допускаючи їх вигулу та контакту з іншимитваринами.
·         Обслуговувати тварин лише у змінному спецодязі, використовуючи окремі засоби догляду таінвентар.
·         Не дозволяти відвідування господарства та тваринницьких приміщень стороннім особам.
·         Не купувати тварин у невстановлених для цього місцях та без супровідних ветеринарних документів.
·         Не забивати хворих свиней та не переробляти туші захворілих тварин.
·         Не згодовувати свиням харчові відходи, що містять свинину чи продукти забою без проварювання.
·         При виявленні трупу дикого кабана або свійської свині негайно сповістити ветеринарну службу.
При підозрі на АЧС сповістіть фахівця ветеринарної медицини, краще перестрахуватись, аніж наразити на небезпеку всіх сусідів.
Контактні телефони в Іршавському районі: 2-31-20, 0961535470, 0972881738

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах