21852
14:07 2.052017

Аномальні сюрпризи квітня

Події 1841

У час цвітіння дерев і квітів випав сніг. Таку аномалію не пам’ятають навіть довгожителі. Хоча природа останнім часом частенько «радує» землян такими сюрпризами. Може, застерігає, а може, і відплачує за недбальство та бездушність.

1

Отже, серед весни до країн Європи повернулася зима. Несподівана негода оповила нехарактерним для середини квітня холодом, аж до заморозків.

Cнігопади замели дороги в Німеччині, Польщі, Чехії, Словаччині, Румунії, Угорщині, Австрії, Швейцарії та Україні.

Як повідомляє німецькомовне видання «Deutsche Welle», у Великодній понеділок у Німеччині випав сніг. Зокрема негода вразила землю Північний Рейн – Вестфалія. У місті Зіґені пожежники були змушені зрізати засніжені гілки дерев, що стали важкими й небезпечними для перехожих. Автострада між містами Гаґеном та Ольпе була заблокована заторами завдовжки до 10 км.

Снігопади почались і в сусідній Австрії. У Відні нічна температура впала до -1°. Різка зміна погоди відобразилася на дорогах – зросла кількість аварій та заторів. У регіоні Тіроль до сих пір висока загроза сходження лавини.

Судячи із новин угорськомовних ЗМІ, несподівана негода накоїла чимало лиха і в Угорщині. Сильний снігопад у північній частині країни почався ще 19 квітня. На горі Кекеш – найвищій точці Угорщини – випало 10 см снігу. А вже 20 квітня сильний вітер та сніг стали причиною для закриття автошляхів у центральній та східній частині країни. Подекуди замети сягають до 30–50 см. На більшості доріг намело від 1 до 7 см снігу.

Негода викликала серйозні затримки в залізничному й міському транспорті, у тому числі на залізничних лініях і маршрутах громадського транспорту в Будапешті. Також повідомляється про закриття понад двох десятків автошляхів, переважно в областях Пешт, Абауй-Боршод-Земплін та Хевеш.

Аналогічна ситуація через снігопади склалася і в східній Словаччині, особливо в районі Татрів. 19 квітня на швидкісній трасі D1 у горах зіткнулися десятки автівок, поранення отримали 25 осіб. Тривалий час автомагістраль між Яновцами й Попрадом залишалася заблокована через сильну заметіль та аварійну ситуацію.

Балканський циклон «Петер», який розгулявся в Європі, не оминув і Україну. Синоптики кажуть, що найбільше він зачепив південний захід країни. Негода розпочалася ще у вівторок, 18 квітня: засніжило на Закарпатті та Львівщині, а також у Чернівецькій, Вінницькій та Одеській областях.

23 квітня добряче засипало снігом Рахівщину. Білою ковдрою вкрилися дерева та квіти. Температура різко опустилася до 4° морозу. На Закарпатті в горах намело по коліна снігу. Довгий час рятувальники попереджали про значну небезпеку сходження лавин.

Утім найбільш напружена ситуація через непогоду виникла в шести областях: Дніпропетровській, Полтавській, Харківській, Запорізькій, Херсонській і Кіровоградській. Подекуди випала місячна норма опадів:

«Сніговий покрив на Харківщині, Дніпропетровщині – від 1 до 18 см, у Карпатах – до 24 см», – повідомив заступник директора Українського гідрометцентру Анатолій Прокопенко.

На думку Укргідрометцентру, різка зміна погоди сталася тому, що Україну «затиснуло» між двома циклонами. Один із них прийшов із заходу, інший – зі сходу.

Постійні снігопади знеструмили понад 500 населених пунктів за кілька днів. Ситуація ускладнюється тим, що опалювальний сезон уже завершено. І оперативно відновити його технічно дуже складно й дорого. Утім у деяких містах опалювальний сезон таки продовжили, зокрема і в обласному центрі Закарпатті. А в кількох містах для школярів навіть оголосили тимчасові канікули.

Що стосується доріг, то патових ситуацій на шляхах державного та регіонального значення зафіксовано не було. На слизьких від дощу й мокрого снігу дорогах трапилася низка ДТП у «проблемних» областях країни. Тож жителям цих регіонів радили тимчасово пересісти на громадський транспорт. А водіїв, які змінили зимову гуму на літню, закликали утриматися від поїздок.

Негода також повалила 2,5 тисячі дерев у Харківській, Запорізькій та Дніпропетровській областях. Комунальники закликали обережно ходити в зелених зонах: скажімо, 18 квітня на Дніпропетровщині дерево, падаючи, травмувало 60-річну жінку. Вона померла в лікарні від отриманих травм.

Загалом негода наробила чимало біди. Українці дуже хвилюються, що квітневе похолодання вплине на цьогорічний урожай. Утім оцінити збитки пошкоджених рослин можна буде після відлиги. Фахівці пояснюють, що під час морозів рослини наче законсервовані. Укргідрометцентр прогнозує, що Україна може втратити третину врожаю плодових через різке зниження температури. Постраждають абрикоси, ранні сорти вишень, груші. А от озимим культурам нічого не загрожує.

«Погодні «гойдалки» цього квітня у тренді. За кілька днів до України повертається тепло! Ночі стануть теплішими, денні максимуми 26 квітня коливатимуться в межах 16–21°, далі буде ще тепліше!» – ідеться в повідомленні Укргідрометцентру.

Отже, будемо сподіватися, що весна вже не дасть можливості зимі господарювати на землі в період, відведений для неї. Хоча, як співається у відомій пісні, у природи нема поганої погоди, кожна погода – благодать…

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах