20736
17:16 5.042017

Замінування «Закарпатгазу» та пояснення голови правління, чому на Закарпатті встановили найвищий тариф за абонплату

Події 2671

Сьогодні, 5 квітня, в Ужгороді замінували будівлю головного офісу ПАТ «Закарпатгаз». Усіх працівників одразу евакуювали з будівлі, а на очепленій території працювали правоохоронці. Цікавим є те, що повідомлення про замінування поступило перед запланованою прес-конференцією для ЗМІ, присвяченій темі абонплати за газ.

IMG_4799

Утім журналістам таки випала можливість поспілкуватися з керівником «Закарпатгазу», який розповів про замінування, а також про нововведення у сфері газопостачання.

«Повідомлення про замінування поступило нам сьогодні о 12.30. У приймальну зателефонувала невідома жінка і повідомила про те, що ПАТ «Закарпатгаз» заміновано і вибух відбудеться після обіду. Зараз на території відбуваються оперативні заходи, в результаті яких нам підтвердять, або спростують факт замінування будівлі», – заявив голова правління ПАТ «Закарпатгаз» Віталій Шатило.

IMG_4824

Відтак голова правління детально розповів про зміни у сфері газопостачання для підприємств та споживачів.

«В Україні впроваджується вільний ринок природнього газу. Для промислових підприємств та підприємців він відкритий вже досить давно. Вони можуть собі обрати постачальника і здійснювати з ним партнерські відносини. Вільний ринок природнього газу відкрили і для бюджетних установ. Для цього навіть вже провели тендерні процедури і визначилися зі своїм постачальником газу. Єдиним стабільним підприємством з розподілу та транспортування газу в області залишився ПАТ «Закарпатгаз». Тобто ми як обслуговували наші мережі, так і будемо обслуговувати», – наголосив пан Шатило.

Безперечно журналістів цікавило запитання про введення абонплати на газ. Зокрема те, чому Закарпаття опинилося серед областей з найвищими тарифами за абонплату.

  • З 1 квітня планувалося ввести плату за приєднану потужність. Що значить це для населення? По-перше, відкрило б інофрмацію за що дійсно платить споживач. Тобто із загальної плати було б виділена ціна за газ як товар, і окремо за послуги транспортування. Це була би чітка і прозора схема за якою всі би бачили, які послуги надає ПАТ «Закарпатгаз». Разом з цим було б чітко видно, яка ж ціна на газ як товар.

Згідно із даними, які подали НКРЕ на Закарпатті одна із найвищих плата за приєднану потужність по Україні. Це пов’язано з тим, що наша область – це гірська місцевість. Тому тут досить складно підтримувати необхідні тиски і забезпечувати необхідну кількість природного газу, яку використовують споживачі. До прикладу, із загальної протяжності газопроводів, що облсуговує ПАТ «Закарпатгаз» (це 7 тис. 700 км) 70% – це газопроводи високого та середнього тиску. Відповідно й періодичність обслуговування та його вартість набагато більша, ніж газопроводів низького тиску. Тож в інших областях ці пропорції зовсім інші. У них 30% – це газопроводи середнього тиску і 70% – низького.

За словами голови правління ПАТ «Закарпатгаз», середня протяжність газопроводів на одного мешканця на Закарпатті більша, ніж в інших областях. Крім того, в області відсутні потужні промислові підприємства, які у свою чергу на території інших областей забирають на себе частину витрат. Натомість на Закарпатті ці витрати розподілилися між населенням. Тож 90% споживачів «Закарпатгазу» – це населення.

Віталій Шатило також підтвердив ту інформацію, що 85% населення області використовує у своїх помешканнях тип лічильника, що відповідає саме – G4. Для цього типу абонплата складає 210 грн. в місяць.

– Так, це досить значні суми. Утім ще раз повторюю, якби у нас на території області розвивалася промисловість, то частина затрат впала б з плечей населення.

P.S. Нагадаємо, що поки що Нацкомісія призипунила введення абонплати за газ – офіційне рішення приймуть 10 квітня.

 

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах