19051
18:01 28.022017

Соціальний портрет закарпатського контрактника: молодий, неодружений та переконаний у своєму виборі

Події 2266

В Ужгороді, на базі Закарпатського обласного військового комісаріату завершилося вивчення попередніх результатів, отриманих під час минулорічної кампанії з відбору на військову службу за контрактом.

unnamed (1)

З-поміж півтисячі  мешканців краю, які уклали контракти зі Збройними силами України – конкретні особистості, які вирішили змінити своє життя та збудувати професійну кар’єру в українському війську. Про це та інше розповідає військовий комісар полковник Богдан Череміський.

– Ким, зазвичай, хочуть бути закарпатці у війську?

– Серед наших краян затребуваними є такі посади: стрілець, механік-водій бойових машин та водій. Аналіз засвідчив, що їх, наразі, посідають майже 50 відсотків закарпатців-контрактників. Крім того попитом користуються спеціальності зв’язківець, розвідник, кухар, кулеметник, мінометник та гранатометник. Варто також зауважити на тому, що на військову службу за контрактом охоче зголошуються і жінки.

Більшість контрактників, прийнятих на військову службу, поповнили ряди підрозділів відомої 128-ї окремої гірсько-піхотної бригади.

– Якщо спробувати скласти соціальний портрет закарпатського контрактника. Яким він буде?

– Зазвичай, контракт із Збройними силами України укладають чоловіки. Однак з часу окупації російськими військами півострова Крим та окремих районів Донецької та Луганської областей  майже 13% з тієї кількості кандидатів, які пройшли професійно-психологічний відбір та були направлені до навчальних центрів – це жінки.

За словами військового комісара, близько половини громадян, які уклали контракти досягнули віку вище 35 років,  майже 42% – віком від 20 до 35 років, решта – юнаки та дівчата до 20 років. Проте середній вік бажаючих розпочати чи продовжити військову кар’єру складає 30 років.

unnamed

 

Майже рівнозначна кількість новоспечених закарпатських військовослужбовців живуть у містах та в сільській місцевості та, в основному, здобули середню спеціальну чи технічну освіту. Близько 26% закарпатців одночасно зі службою вирішили здобувати освіту у військових навчальних закладах, адже у цивільному житті мали лише атестат про середню освіту.

unnamed (2)

– А як із сімейним станом у кандидатів на контрактну службу? Чи правда, що здебільшого професійну військову кар’єру обирають неодружені чоловіки?

– Так, здебільшого закарпатці, які приходять до військкомату чи військової частини із бажанням служити в армії – неодружені та не мають дітей. Проте відрив їх від «сімейних» кандидатів не дуже великий, адже родинами встигли до служби обзавестись більше 44% військових. До слова, серед «сімейних» більшість (майже 23%) мають двох дітей, приблизно стільки ж – одну дитину, близько 8% – багатодітні.

42% кандидатів на військову службу до укладання контракту були працевлаштовані, але вирішили змінити кар’єру з цивільної на військову. Частина з тих, які уклали контракти відразу ж після закінчення часткової мобілізації, теж відповідно до законодавства зберегли за собою робочі місця.

unnamed (4)

 

– Чи можна стверджувати, що військова служба за контрактом є конкурентоздатною на обласному ринку праці?

– Судіть самі: в середньому з питаннями про укладання контракту до військових комісаріатів області звертаються більше 40 чоловік на місяць – це досить багато. Коливання кількості бажаючих, як правило, залежить від подій в країні та на фронті, збільшення зацікавленості контрактною службою також спостерігалось під час звільнення в запас мобілізованих.

Варто зазначити, що майже половина закарпатських військових уклали контракти безпосередньо у військових частинах. Це колишні мобілізовані та учасники АТО з бойовим досвідом, які залишитись проходити службу у «своїх» підрозділах, себто тих, в яких вони розпочинали свою службу. Таких майже 33% від загальної кількості контрактників.  Майже всі з них під час служби брали участь в  антитерористичній операції на Донбасі.

– Пожвавлення серед потенційних контрактників на Закарпатті було нами відмічено в другому півріччі 2016 року, коли було спрощено умови підписання контрактів, – додав військовий комісар. – Слід зважити на те, що військовослужбовці, які підписали контракт для проходження військової служби у Збройних Силах України, отримують стабільне, гарантоване грошове забезпечення від 7000 гривень для солдатського складу та від 8000 гривень і вище для сержантського. Окрім цього ще слід пам’ятати про те, що є і додаткові виплати, такі як: матеріальна допомога для вирішення соціально-побутових питань у розмірі місячного окладу та грошова допомога на оздоровлення у разі надання щорічної чергової відпустки, у розмірі місячного грошового забезпечення.

Можу сміливо стверджувати, що цей вид військової служби є повністю самодостатнім та конкурентоспроможним не лише на праці обласного значення, а і загальнодержавного.

 

unnamed (5)

 

Варто додати, що минулого місяця Президент України – Верховний Головнокомандувач Збройних Сил України Петро Порошенко підписав Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення порядку проходження військової служби». Таким чином він унормував деякі питання, пов’язані з прийняттям, продовженням та звільненням громадян з військової служби, а саме – військовослужбовці-контрактники отримали можливість вибору: або продовжити військову службу за новим контрактом або звільнитися з військової служби.

Власне, було подолано правову колізію внаслідок якої громадяни, які були мобілізовані до лав Збройних Сил мали б проходити військову службу до завершення особливого періоду. Крім того, розв’язання цього «гордієвого» вузла дозволило відвоювати дещо втрачені позиції професії військового на ринку праці.

Група по роботі з особовим складом та громадськістю Закарпатського ОВК

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
McDonald’s планує відкрити заклади як в Ужгороді, так і в Мукачеві
17:31
На об’їзній Ужгорода ДТП
17:11
У Мукачеві пройшов фінал Шкільної ліги з футзалу «Пліч-о-пліч»
16:52
Мукачівські поліцейські затримали зловмисника за підозрою у спричиненні тяжких тілесних ушкоджень своїй колишній дружині
16:43
Минулої доби закарпатські надзвичайники вели запеклу боротьбу із екопожежами
16:39
Мукачівська окружна прокуратура прагне повернути державі понад 90 га земель лісового фонду – до суду заявлено позов
16:22
Парламентарі пропонують тотальне стеження за українцями. Що думають закарпатці
16:02
Підписано меморандум про співпрацю між міською організацією Товариства Червоного Хреста України та Ужгородською міською радою
15:55
Приватний поїзд «Прага — Чоп» сьогодні здійснив свій перший рейс
15:04
Скільки коштують на Закарпатті пасхальні кошики
14:28
Всі новини