17120
22:12 31.012017

Подробиці корупційного скандалу в Ужгородській міській раді

Події 3096

Минулого тижня Закарпаття знову прославилося на всю Україну, і знову не з найкращого боку. Цього разу в мерії обласного центру розгорівся грандіозний корупційний скандал.

ko.net.ua

Почалося все з обшуків у приміщенні міської ради міста над Ужем у середу, 25 січня. Трохи пізніше правоохоронці офіційно повідомили, що   працівники прокуратури Закарпатської області спільно зі співробітниками спецпідрозділу «К» УСБУ УСБ України викрили корупційну схему одержання неправомірної вигоди службовими особами Ужгородської міської ради за посередництва фізичних осіб. Попередньо встановлено, що гроші посадовці отримували за сприяння в позитивному вирішенні «земельних питань», які виносилися на сесію міської ради. Правоохоронці затримали посередника під час отримання частини неправомірної вигоди в сумі 20 тис. грн. Відтак на підставі ухвали слідчого-судді було проведено обшуки в мерії міста, а також житлових приміщеннях окремих її співробітників.

За офіційною версією СБУ, викриті посадовці міськради «систематично вимагали гроші з приватних підприємців за «вирішення» земельних питань». Правоохоронці встановили, що чиновники через посередника запропонували за 45 тис. грн посприяти бізнесмену в купівлі земельної ділянки. Комерсант раніше орендував цю землю, збудував торговельно-розважальний комплекс та мав намір викупити її за ринковою вартістю.

Того ж дня з’явився офіційний коментар міського голови, який підтвердив інформацію про обшуки. «З чим саме це пов’язано, я наразі, як і, напевно, більшість ужгородців, дізнався лише з повідомлень офіційного сайту прокуратури області та з інформацій журналістів, які були на брифінгу заступника обласного прокурора. Зазначу тільки, що і я, і міська рада працювали сьогодні у звичному режимі, за планом, провели засідання виконкому… Правоохоронці проводили роботу в межах своєї компетенції, їм ніхто не перешкоджав, безпосередньо у мене в кабінеті ніяких слідчих дій не проводили», – цитує Богдана Андріїва прес-служба мерії.

Пізно ввечері Генеральний прокурор України Юрій Луценко на своїй сторінці у «Фейсбуці» повідомив, що обласна прокуратура та СБУ «зафіксували на вимаганні хабара першого заступника мера Ужгорода Цапа, який вимагав у підприємця 40 тис. грн за дозвіл приватизації землі… Громадянин Цап перебував у цей час у Києві й, дізнавшись про це, подався в біга. Рекомендую йому негайно прибути в прокуратуру з повинною. Можна навіть укласти угоду зі слідством, якщо вказати, кому йшли гроші на гору», – написав Генпрокурор.

Уже наступного дня, 26 січня, відбулося засідання Ужгородської міської ради, у ході якого депутати на пропозицію мера проголосували за вилучення з порядку денного одного із земельних питань. Як пояснив на брифінгу після засідання Богдан Андріїв, воно стосується справи навколо обшуків приміщення міськради і зняте за рекомендацією правоохоронців. Водночас він знову підтвердив, що більше інформації, аніж є у ЗМІ, він не знає, а також повідомив, що Іштван Цап перебуває у відрядженні. Питання, яке було зняте з порядку денного, за його словами, стосувалося земельної ділянки по вул. Собранецькій, «…об’їзна дорога. Там, здається, є заправка та автомийка». «Це була шокуюча для мене новина», – підсумував Богдан Андріїв.

 А поки тривало засідання міської ради, Іштван Цап раптом з’явився у «Фейсбуці» й заявив, що ніяких грошей не брав. Заступник мера Ужгорода написав: «Працюємо з нашими житомирськими партнерами по цілому ряду питань: установлення в Ужгороді сучасних зупинок, упровадження е-квитка, придбання багатофункціональної прибиральної техніки… Розкажу всім бажаючим з правоохоронних органів – ніяких грошей не брав». Також він повідомив, що перебував у Києві, де «на нечищеному тротуарі (і там такі є!) упав телефон – деякий час зв’язок ускладнений через це. Без сенсацій», – написав чиновник.

Наступного дня, 27 січня, о 9-й годині ранку Іштван Цап з’явився в прокуратурі Закарпаття. За словами посадовця, він щойно повернувся з Києва й одразу прийшов сюди, хоча офіційно ще перебуває в робочому відрядженні. Він додав, що хоче з’ясувати, що ж відбувається. «Чи не простіше було в тій ситуації, якщо були задіяні прокуратура, спецслужби, дочекатися, коли мені передадуть гроші, щоб напевне затримати й одягнути наручники? Не вийшло. Потім захотіли картинку – він у бігах. Не вийшло, я сам прийшов. Подивимося, що буде далі», – заявив Іштван Цап. «Судячи з ажіотажу, мабуть, є певні підстави вважати, що це доволі гарно зрежисована ситуація», – сказав він. На питання журналістів, ким вона могла бути створена, відповів: «Ворогів багато. Я назву лише кілька речей, про які всі знають. На самому початку каденції ми ініціювали мораторій на виділення вільної землі, а руки в багатьох чешуться. Резонансною й конфліктною справою була спроба забудови в центрі Ужгорода поблизу облмуздрамтеатру, по цій ситуації триває серйозна війна. Я виступив позивачем у справі про повернення цієї землі громаді. Ринкова вартість ділянки вимірюється навіть не п’ятьма нулями… Є низка питань, за які можна очікувати, що як мінімум тобі спалять машину», – пояснив Іштван Цап.

Заступник мера також сказав, що не знає особисто того, хто нібито ніс йому гроші. «Якщо це та людина, котру я бачив у коридорах, то він заходив до мене й намагався дати мені якісь гроші, але я його зі скандалом вигнав. Йому прямо пояснили, що нема чого з такими речами сюди ходити. Але треба розуміти, що таких «рішал» багато ходить по міськраді». Іштван Цап також підтвердив, що в його будинку провели обшук, проте не знайшли ні зброю, ні наркотики, ні значних сум. «Зі слів старшого сина, забрали 5 тисяч євро, які він отримав за продаж свого авто на словацьких номерах. Нічого не знайшли, напевно, були розчаровані цим прикрим фактом», – додав Іштван Цап.

Так чи інакше, прокуратура повідомила чиновника про підозру, заявив журналістам на брифінгу заступник прокурора Закарпатської області Андрій Манькут. За його словами, посадовця підозрюють у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України, – одержання неправомірної вигоди службовою особою. Окрім того, прокуратура вимагає на час проведення досудового розслідування відсторонити Іштвана Цапа від виконання посадових обов`язків.

У той же час заступник прокурора області сказав, що «Іштван Цап, який на той час перебував у місті Києві на певному офіційному заході, самовільно покинув цей захід і потім у нього «раптово» розбився телефон, через що з ним не було зв’язку. При цьому, перебуваючи вже в місті Житомирі, він робить фото та заявляє, що в нього все гаразд, і виставляє в соцмережу. І після цього в нього знову відключений телефон. Ці його дії вказують на намагання ухилитися від слідства», – зазначив Адрій Манькут.

Також про підозру повідомлено депутата міськради, голову депутатської земельної комісії Станіслава Пономарьова, який є одним із фігурантів у вказаному кримінальному провадженні. За словами Манькута, незважаючи на те, що останній перебуває на лікуванні в одному з медзакладів, з ним усе ж проведено першочергові слідчі дії та забезпечено цілодобову охорону.

Урешті того ж дня відбулося засідання міськрайонного суду, який заарештував депутата Ужгородської міськради Станіслава Пономарьова та оголосив грошову заставу в сумі 96 тис. грн. Звинувачення апелювало до факту, що під час обшуку в підозрюваного знайшли 800 грн міченими купюрами. Сам Пономарьов наполягав, що ці кошти йому підкинули під час обшуку. Іншому підозрюваному, котрий фігурує у справі як посередник призначили заставу 40 тис. грн. Обоє вже внесли грошову заставу та опинились на волі.

Суд з обрання запобіжного заходу першому заступнику міського голови Ужгорода Іштвану Цапу перенесли на 30 січня, однак у цей день на засідання не з’явились представники прокуратури. Вже наступного дня Ужгородський міськрайонний суд прийняв рішення відсторонити Іштвана Цапа із займаної посади на 2 місяці, до 30 березня включно. Водночас суд вирішив не брати його під варту, а призначив домашній арешт (він не повинен покидати власний будинок з 20:00 до 8:00).

Цікаво, що під час засідання міськради наступного ж дня після обшуків депутати проголосували з десяток земельних рішень, незважаючи на пропозиції активістів та окремих депутатів перенести ці питання. При цьому в ході їхнього розгляду неодноразово повідомлялося про конфлікт інтересів того чи іншого депутата міськради (у тому числі Станіслава Пономарьова). Однак народні обранці підтримали майже всі земельні питання переважною більшістю голосів – від 28 до 32 «за» (із 35 присутніх у залі). А після засідання одразу декілька депутатів заявили журналістам «112 каналу», що земельні схеми в міськраді дійсно діють, однак саме вони до цих схем аж ніяк не причетні.

Руслан ФАТУЛА

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах