118110
15:28 8.022023

На Берегівщині чоловік зарізав брата, бо вилив вино, а у Виноградові – шовгора, бо хотів іти додому

Події 4588

Розмірковуючи про сімейні розбірки в деяких закарпатських родинах, пригадується біблійна притча про дітей Адама і Єви – Каїна та Авеля… На жаль, часом конфлікти у сім’ях, особливо після застіль закінчуються дуже трагічно. І мотиви вбивств у кожному з випадків настільки дріб’язкові, що просто не вкладається в голову, як можна за таке позбавити життя людину… та ще й рідну!

Наприклад, у селі Гать, що на Берегівщині, чоловік зарізав рідного брата тільки за те, що той вилив вино, бо не хотів більше пити. У Виноградові ж страшна трагедія трапилася в сім’ї через те, що гості хотіли йти додому, де їх чекали малі діти. Обидва випадки зводяться до того, що жертви більше не хотіли «гостится», а їхні вбивці бажали з ними ще трохи випити. У деталях обох справ розбирався «Карпатський об’єктив».

Встромив ножа у шию, бо розізлився

5 березня 2022 року. У селі Гать, що на Берегівщині, у будинку Василя (імена дійових осіб із етичних міркувань замінено), було застілля. Неодружений чоловік міг собі дозволити хильнути зайвого, адже жінка не пиляла, а на роботу зранку не потрібно було йти, бо ніде не працював. Гостював у нього рідний брат Степан.

Було вже пізно: 23 години 40 хвилин. Обидва закарпатці хильнули оковитої і завзято розмовляли. Утім один із братів більше пити не забажав. Іншого це настільки розсердило, що він схопив зі стола кухонний ніж і встромив його у шию близької людини. Від отриманої травми нещасний помер прямо на місці події.

Як зазначено у Єдиному державному реєстрі судових рішень, чоловік «знаходячись за місцем свого проживання, у власному будинку, де на той час знаходився його рідний брат, під час сварки із ним у одній з житлових кімнат, схопив кухонний ніж та умисно, з метою вбивства, наніс йому удар у область шиї зліва, чим самим спричинив тілесне ушкодження у вигляді колото-різаної рани».

У судовому засіданні свою провину закарпатець визнав і розповів свою версію подій тієї ночі.

«То було на початку березня 2022 року. Ми разом із братом вживали спиртні напої. Він вилив вино і мене це розлютило. Тож я наніс йому кухонним ножем удар. Як саме все відбувалося, у деталях не пам’ятаю», – запевнив він, розкаюючись при цьому в тому, що сталося.

Та каяття виявилися запізнілими, бо суд визнав його винним в умисному вбивстві і засудив до восьми років позбавлення волі.

Гість збирався додому, господар не відпускав

Інша трагедія сталася у Виноградові також торік – а саме 25 січня. Тоді о 8 ранку на лінію «102» зателефонувала 35-річна жінка. Вона схвильованим голосом повідомила, що знайшла мертвим 44-річного чоловіка. На місце події одразу виїхали правоохоронці. Вони ж і з’ясували, хто саме позбавив життя нещасного.

Стражі порядку оглянули тіло покійного і виявили на ньому сліди насильницької смерті – травми голови та розбите обличчя.

Невдовзі стало відомо, що напередодні моторошного вбивства чоловіки мирно сиділи разом і розпивали спиртні напої. Раптом між ними виникла сварка і 35-річний господар будинку почав бити гостя. Лупцював спочатку по обличчю, а коли той упав на підлогу, почав бити ще й ногами, аж допоки шовгор не втратив свідомість.

Коли ж закарпатець зрозумів, що його гість уже мертвий, страшенно перелякався і почав обмірковувати свої подальші дії, аби уникнути відповідальності. Він втік, забравши з собою документи, сподіваючись кудись виїхати. Але не встиг, бо його затримали в Мукачеві. Туди він поїхав не на власному авто, а на громадському транспорті і намагався злитися з натовпом. Та не поталанило. Його затримали і помістили до слідчого ізолятора.

У Єдиному державному реєстрі судових рішень йдеться, що «24 січня 2022 року близько 20 години, перебуваючи за місцем свого проживання, чоловік затіяв сварку зі своїми гостями, яких запросив додому, щоб разом розпивати спиртні напої». Гостювали в нього шовгор із жінкою. Побули там 2-3 години і вирішили піти додому. Але ґазду це не влаштовувало. Тож він «зачинив ворота на території дворогосподарства та заштовхав гостей до коридорного приміщення будинку, де в ході сварки схопив брата дружини за верхній одяг, повалив на підлогу та діючи умисно, усвідомлюючи протиправний характер своїх дій та їх караність, реалізовуючи свій злочинний умисел направлений на заподіяння смерті, почав наносити удари стиснутими у кулак руками в область обличчя потерпілого, який лежав у безпорадному стані на підлозі».

При цьому гостя намагалася розлюченого закарпатця відтягнути від чоловіка та вгамувати його запал, але він схопив її за волосся і почав бити кулаком по обличчю. Відтак повернувся до своєї жертви і продовжив наносити удари взутими ногами в область голови.

Згідно з висновком судово-медичного експерта, смерть нещасного настала в результаті закритої внутрішньочерепної травми, яка супроводжувалася крововиливами під оболонки та тканину головного мозку.

Також на суді стало відомо, що увечері 24 січня о 21 годині власне вже після трагедії виноградівець у вітальній кімнаті свого будинку підійшов до своєї бабусі і проти її волі вирвав з її рук гаманець, у якому було 3500 гривень та 3 тисячі доларів.

У судовому засіданні свою провину чоловік не визнав і від дачі показів відмовився.

Утім свідчення дали інші. А саме, наприклад, та ж потерпіла бабуся…

«Увечері 24 січня до онука в гості прийшов Дмитро та його співмешканка. Вони вживали горілку, а мене попросили вийти з кімнати, – заявила жінка. – Через якийсь час я почула крики і зайшовши до них, побачила Діму, який лежав на підлозі без свідомості із закривавленим обличчям. Я попросила Івана, щоб підняв його, однак гість був без свідомості і не приходив до тями. Жінка допомагала Дмитру підвестися, але він не вставав. Тоді ми потягли його в коридор та залишили лежати на спині. Коли Іван зрозумів, що Діма мертвий, почав шукати документи і погрожуючи фізичною розправою, взявся вимагати у мене гроші. Перелякавшись за своє життя, віддала йому все, що мала. Дуже боялася онука, бо в грудні він мене побив і зламав мені руку. Із грошима та документами він вийшов з будинку. Співмешканка Дмитра сиділа в кімнаті до ранку, після чого я попросила її піти і повідомити поліцію про те, що трапилося».

Ірина, цивільна дружина вбитого, також виклала га суді власну версію тих моторошних подій.

«24 січня Іван покликав нас у гості. Чоловік сказав, що краще погодитися і ми прийшли до нього додому. Там був візуально знайомий мені чоловік, із яким Іван уже гостився і розпивав горілку. Ми три рази випили і з чоловіком вирішили йти додому, але Іван нас не відпускав. Почався конфлікт. Іван вийшов разом із Дімою в коридор, де почав його бити. Наносив множинні удари кулаками рук по обличчю, а коли повалив його на підлогу, почав наносити удари в область голови, тулуба. Дмитро втратив свідомість, але Іван не зупинявся і гамселив його далі взутими ногами по голові та по різних частинах тіла. Це тривало близько пів години. Я намагалася відтягнути його від чоловіка, проте він схопив мене за волосся та щосили вдарив по обличчю. До цього він постійно нам погрожував. Діма лежав на підлозі, був у крові, з ротової порожнини потекла слина. Коли в кімнату зайшла бабуся, він сказав, що хай говорить всім, що Діма впав зі сходів. Потім повідомив, що йде покурити і зник. У мене не було мобільного телефону і я не змогла викликати швидку. Залишилася в будинку з бабусею, оскільки боялася за своє життя», – зазначила вона.

Сестра Дмитра також розповіла дещо цікаве. А саме, що вона є ще й сестрою дружини Івана, яку він настільки постійно лупцював, що нещасна разом із дітьми змушена була піти від нього жити до своїх батьків.

Слова сестри підтвердила і Марія, дружина Івана.

«Під час тих страшних подій мене в будинку не було, – наголосила вона. – Чоловік бив мене, вживав алкогольні напої, сварився, тому пішла проживати до батьків. Наступного дня мені повідомили, що брат помер. Іван телефонував, коли на місці події була поліція, але не зізнався про вчинене. Коли я прийшла до нього додому, побачила мертвого Діму, який лежав на підлозі. Бабуся розповіла, що його вбив чоловік».

Знайомий Івана, який був присутній під час застілля, зізнався, що справді гостював у друга в ту ніч, пив із ним горілку.

«Ми сиділи з ним, як прийшов Діма з жінкою. Разом випивали, грали в карти, поки між Дмитром та Іваном не почалася сварка. Під час словесної перепалки Іван вдарив шовгора по голові. Той впав зі стільця, але господар продовжував бити його руками в область голови. Діма захищався, але удари Івана були сильними. Він бив його й ногами. Потім вони припинили бійку і я пішов додому. На той час Дмитро ще був живим», – запевнив чоловік.

Суд визнав виноградівця винним в умисному вбивстві і призначив йому покарання у вигляді 15 років позбавлення волі.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах