109421
13:11 28.062022

На кордонах з Угорщиною і Словаччиною величезні черги з авто для розмитнення

Події 21926

На угорсько-українському та словацько-українському кордонах виникли черги з автомобілів, які ввозяться в Україну для розмитнення.

Про це днями повідомив голова Закарпатської ОВА Віктор Микита на своїй сторінці у Facebook.

«Спостерігаємо суттєве збільшення кількості легкових транспортних засобів на в’їзд в Україну в пунктах пропуску по всій ділянці державного кордону. У випадку з Угорщиною ці черги розтягнулися на декілька кілометрів та іноді сягають до 800 автомобілів. Трохи краща ситуація на словацько-українському кордоні, однак вона також викликає неабияке занепокоєння. Люди перебувають у транспортних засобах по декілька діб на спеці та без належних санітарних умов».

Віктор Микита зазначив, що черга стосується лише транспортних засобів, котрі ввозяться для розмитнення.

«Це не стосується загального трафіку, туристів, транзиту та інших. Ця категорія рухається спокійно, черг на цих смугах майже немає», – наголосив він.

За словами голови ОДА, до черги на кордонах призвела «низка об’єктивних та суб’єктивних чинників».

«Трафік збільшився в сотні разів, машини на розмитнення їдуть не лише з Угорщини, а й із країн Прибалтики, Польщі та інших. Значна частина авто не має відповідно оформлених документів, що значно ускладнює пропуск та оформлення. Є й інші чинники операційного характеру, які потребують негайної оптимізації», – додав він.

Микита повідомив, що ініціював зустріч із представниками митниці та прикордонної поліції Угорщини з метою оперативного вирішення проблемних питань.

У свою чергу, Закарпатська митниця інформує, що така ситуація насамперед пов’язана зі скасуванням з 1 липня пільгового оподаткування громадян митними платежами під час випуску у вільний обіг окремих транспортних засобів.

Митниця закликає українців до розуміння й наголошує, що кожен пункт пропуску має граничну пропускну спроможність. Митники та прикордонники максимально докладають зусиль, аби пришвидшити оформлення автівок і зменшити час очікування громадян у черзі на перетин державного кордону із суміжними країнами.

За період з 5 квітня по 27 червня в зоні діяльності Закарпатської митниці було випущено для вільного обігу 16704 автомобілі зі звільненням від оподаткування митними платежами, передбаченим ЗУ 2142-ІХ.

Із 24 по 27 червня Закарпатська митниця оформила та пропустила через пункти пропуску 2638 автівок.

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах