15:02 6.052022

На Закарпатті від укусу комахи померла жінка

Події 2780

38-річна жителька Мукачівського району Закарпатської області померла від укусу комахи.

З настанням теплої пори року, почастішали виклики «швидких» з приводу алергічних реакцій на укуси комах. Зазвичай укуси бджіл та ос не становлять особливої небезпеки – біль і почервоніння швидко проходять. Однак, для людей, які страждають алергією на бджолину отруту, укус комахи може стати реальною загрозою для життя. Цього тижня, в Мукачівському районі, внаслідок укусу комахи померла 38-річна жінка. На жаль, родичі звернулись по медичну допомогу вже запізно…

Щоб унебезпечити себе і своїх рідних від ризиків розвитку життєвонебезпечних ускладнень потрібно дотримуватись простих рекомендацій про які розповідає лікар Андрій Семедій.

Найпоширеніші алергічні реакції:

  • Кропив’янка (локалізована) – це поява на шкірі висипань. Вони схожі на опік кропивою (звідси і назва), мають симетричний характер і сильно сверблять. Висип виражається у вигляді пухирів. Вони бувають різного розміру та форми. Набряк у місці укусу нічим не відрізняється від набряку при відсутності алергії. Якщо висип поширюється на все тіло, тоді це генералізована кропив’янка – важчий стан, який може стати передвісником ускладнень.
  • Набряк Квінке – гостре алергічне захворювання, яке характеризується виникненням масивного набряку шкіри, підшкірної жирової клітковини та слизових оболонок. Найчастіше опухають м’які тканини обличчя – губи, повіки, щоки. Перехід набряку на шию небезпечний розвитком набряку гортані – смертельно небезпечного стану, при якому повністю перекриваються верхні дихальні шляхи. У такому випадку, смерть настає протягом декількох хвилин від задухи.
  • Анафілактичний шок – найсильніша імунна реакція організму на алерген. При цьому уражаються шкірні та слизові оболонки, а також травна, дихальна та серцево-судинна системи: протягом кількох хвилин у постраждалого знижується артеріальний тиск, частішає пульс, поширюється висип по всьому тілу. Шкірні покриви стають блідими, з’являється холодний липкий піт. Результат анафілактичного шоку – смерть від гострої серцево-судинної недостатності, але тільки в тому випадку, якщо пацієнту не надати допомогу.

Перша допомога при укусі бджоли або оси залежить від кількості укусів, чутливості потерпілого до отрути та вираженості алергічної реакції. У неускладнених випадках буває досить прохолодного компресу, у важчих ситуаціях включають приймання антигістамінних препаратів та ЕКСТРЕНЕ звернення до лікаря.

Що робити

  • Оглянути місце укусу з метою діагностики – яка комаха вжалила. Якщо це бджола, то можна побачити в рані жало. Оса його не залишає. Не тисніть і не розчісуйте укушене місце, це тільки сприяє кращому проникненню отрути до кровотоку.
  • Промити місце укусу, щоб змити бруд і залишки отрути.
  • Витягти жало. Витягнути жало можна за допомогою пінцета, голки або шпильки (попередньо оброблених) .
  • Продезінфікувати місце укусу за допомогою антисептиків.

Використати протиалергічні препарати. Рану слід обробити антигістамінною / антисептичною маззю (феністил гель, псило-бальзам) або антисептичним кремом (боро-плюс, рятувальник). При появі набряку рекомендується прийняти протиалергічний препарат

Якщо у вас була важка алергічна реакція на укус комахи, НОСІТЬ ІЗ СОБОЮ МІНІМАЛЬНИЙ НАБІР МЕДИКАМЕНТІВ ДЛЯ НАДАННЯ ПЕРШОЇ ДОПОМОГИ. Зазвичай використовують шприц-ручки з адреналіном і гормональні свічки. Лікар може підібрати необхідні препарати і дози з урахуванням можливих ризиків і протипоказів.

Коли необхідно звернутися до лікаря?

  • якщо вкусило понад троє бджіл чи ос;
  • комаха вжалила в область обличчя;
  • оса або бджола вжалила в губу, язик або гортань;
  • раніше у вас уже були випадки набряку Квінке, анафілактичного шоку;
  • після укусу почалися нудота, блювота, судоми, помутніння свідомості аж до непритомності.

Про це інформує 103 Закарпаття.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
У Мукачеві стартували районні змагання «Пліч-о-пліч»
15:05
Всеукраїнський турнір із волейболу «Ужгородська сакура» зібрав 8 команд із різних регіонів держави
14:46
На Іршавщині горів гараж з автомобілями, один вдалося врятувати від вогню
14:31
Закарпатські гандболістки здобули «срібло» Першої ліги України
14:15
Триває другий день живописного пленеру «Мукачівська весна – 2024»
14:01
В Ужгороді горів житловий будинок
13:49
Більше 5 років ув’язнення отримав мешканець Мукачівщини, який підпалив будинок дружини через образу
13:23
У Берегові провели підготовчі курси викладачів народних інструментів Закарпаття
12:53
На Тячівщині під час обшуку вилучили у місцевого жителя майже 1 кг наркотиків рослинного походження
12:33
Традиційний турнір ветеранів із мініфутболу пам’яті Василя Турянчика фінішував у Мукачеві
12:10
Всі новини