106951
20:42 4.052022

Перший ракетний удар по Закарпаттю: усі подробиці

Події 40541

3 травня близько 21.00 стало відомо, що російські окупанти вперше від початку війни завдали ракетних ударів по Закарпатській області. 

Ворожа ракета влучила в одну із залізничних підстанцій біля вокзалу в смт Воловець Мукачівського району. Як повідомила Закарпатська ОВА у Telegram на об’єктах у радіусі 500 метрів вибиті вікна, уламки ракети пошкодили автомобілі поблизу. Внаслідок ракетного удару 57 будинків у Воловці залишилися без газопостачання. Пошкоджено розподільчий газопровід. На щастя постраждалих немає. До ліквідації наслідків залучені відповідні служби.

Пізніше стало відомо, що внаслідок ракетного влучання в залізничну підстанцію у Воловці були ушкоджені також і будинки місцевих жителів. Ударною хвилею їм повибивало вікна та пошкодило покрівлі.

Голова Закарпатської ОВА Віктор Микита вже через декілька годин прибув на місце події, звідки записав відеозвернення. За його словами окупант обстріляв Воловець крилатими ракетами, які пролетіли майже всю країну, щоб вдарити в нашому регіоні. «Наші пожежні та рятувальні служби професійно борються з вогнем і розбирають завали на місці події. Попередньо жертв не виявлено. Ситуація перебуває під особистим контролем» – заявив Віктор Микита. «Звертаюся до всіх закарпатців та гостей регіону: під час сигналу повітряної тривоги негайно йдіть в укриття» – наголосив він. 

Наступного дня, 4 травня, під час брифінгу голова ОВА заявив, що це нова сторінка для Закарпаття і від нових ударів ворога регіон не застрахований. «Ми готувалися до подібного прильоту, і ось вчора він стався. Ворог цілив у електричну підстанцію, котра забезпечує електроенергією «Укрзалізницю». Є певні руйнування. Я вдячний рятувальникам і працівникам поліції, які дуже вчасно прибули на місце події, оперативно ліквідували пожежу. Поліцейські оточили місце пригоди. Зараз там проводяться оперативно-слідчі заходи… Є пошкодження в прилеглих будинках. Ударною хвилею зруйновано дахи. Проводиться оцінка нанесеної шкоди» – розповів Віктор Микита. За його словами жертв та поранених немає, і ніяких звернень громадян до лікарів поки не зафіксовано. 

Також він розповів, що оскільки до подібних ударів готувались, то охорона знаходилась поза межами об’єкту, що й врятувало життя і здоров’я людей.

За словами Віктора Микити, є приблизне розуміння намірів ворога: він хоче паралізувати роботу транспортної інфраструктури. При цьому очільник області підкреслив, що регіон – гуманітарний, а залізничне сполучення використовують тільки для переміщення гуманітарних вантажів та евакуації людей з «гарячих точок» України. «Це цинічно, але нічого нового для РФ. Вони завжди були негідниками і такими залишаться в цій історії», – наголосив голова Закарпатської ОВА.

У свою чергу начальник ГУ ДСНС України у Закарпатській області Роман Гудак повідомив, що пожежу, яка виникла внаслідок ракетного удару у Воловці, ліквідовували протягом 3 годин. На місці події працювали 12 одиниць техніки та 53 вогнеборці. За його словами гасіння пожежі дуже ускладнювало наявність трансформаторного масла, яке знаходиться у системі охолодження. Тому водою гасити було неможливо, а тільки піною. Також він додав, що недалеко від місця ракетного удару розташована пожежна частина, де також повибивало вікна.

Водночас як повідомили в «Укренерго» обладнання, яке було пошкоджене в результаті ракетного удару, досить швидко відремонтували. Вже вночі запрацювала одна із залізничних підстанцій. У компанії наголосили – всі види електростанцій продовжують працювати згідно з графіком.

Згодом перший заступник голови Закарпатської ОВА Мирослав Білецький заявив, що у Воловці завершено аварійні роботи з відновлення газопостачання.  За його словами внаслідок ракетного удару у смт Воловець постраждав розподільчий газопровід діаметром 50 мм. Саме через це десятки абонентів залишилися без газу. «Аварійна служба працювала на місці події всю ніч. Ремонтні роботи завершили», – наголосив чиновник.

Зі свого боку пресслужба обласної прокуратури повідомила, що розпочато досудове розслідування у кримінальному провадженні щодо даного інциденту за фактом порушення законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України), яке здійснює Управління СБУ Закарпаття. Створено спільну слідчу групу для подальшого розслідування, до складу якої увійшли прокурори, співробітники СБУ та ГУ Нацполіції області.

За інформацією командування Повітряних сил ЗСУ ракетний удар завдали стратегічні бомбардувальники Росії Ту-95 або ж Ту-160 із Каспійського регіону, орієнтовно випустили 18 ракет. Щонайменше 8 крилатих ракет були збиті. Також є відомості про ураження 7 безпілотників та однієї авіаційної ракети. «Окупанти бережуть свої літаки та вертольоти, тому не входять у контрольований Збройними Силами України повітряний простір» – йдеться у повідомленні.

У свою чергу пресслужба Укрзалізниці повідомила, що 3 травня росія завдала удару по шести залізничним станціям в центрі та на заході України. Цю ж інформацію підтвердили в міноборони рф. Там заявили, що випустили ракети по тягловим електроподстанціям біля станцій Підбірці (Львівщина), Львів, Воловець (Закарпаття), Тимкове (Кіровоградщина) та П’ятихатки (Дніпропетровщина). У кремлі стверджують, через ці станції переправлялася військова допомога Україні з США та країн Європи.

Голова Офісу президента Андрій Єрмак одразу після ударів заявив, що росії не вдасться зірвати поставки зброї. «Росія дуже хоче ракетами зупинити західну допомогу, нашу нову і потужну зброю. Але не зупинить», – запевнив він.

У свою чергу радник міністра внутрішніх справ Вадим Денисенко в ефірі 24 каналу заявив, що зараз окупанти намагаються вразити нашу логістику та паралізувати Укрзалізницю. Однак жодного паралічу інфраструктури так і не сталося. «Так, є затримки на деяких напрямках, однак зараз все оперативно відновлюють» – сказав він.

Варто зазначити, що через влучання ракет в електричні підстанції у Львівській області щонайменше на п’ять годин було затримано потяги, які прямували зі Львова до Ужгорода. Загалом же за даними «Укрзалізниці» через пошкодження внаслідок ракетних ударів по всій Україні в дорозі затрималися близько 40 потягів, окремі з яких на 7 – 9 годин.

І хоч на Закарпатті обійшлося без жертв, однак у сусідній Львівщині постраждали двоє чоловік, один з яких закарпатець. Вони перебували неподалік від місць вибухів. На щастя стан постраждалих легкий. Їм швидко надали медичну допомогу.

58-річний  закарпатець, котрий працює водієм, отримав травму грудної клітки. Інший постраждалий 24-річний хлопець поранений мінно-вибуховими уламками у ліве стегно та ліву руку. За словами голови Львівської ОВА Максима Козицького йому зробили операцію та видалили осколки. 

Руслан ФАТУЛА

Відео – Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах