105221
16:31 23.032022

Українці заблокували на кордоні близько тисячі вантажівок із товарами для Росії та Білорусі

Події 27351

Українці продовжують блокувати рух білоруських та російських фур в пункті пропуску Кукурикі-Козловичі, що на польсько-білоруському кордоні. Черги з вантажівок сягають вже 20 кілометрів. Загалом заблоковано вже понад 950 вантажівок із товарами для РФ та Білорусі.

Попередньо анонсували, що акція «Ні для торгівлі з росією» триватиме упродовж двох днів і матиме на меті привернути увагу до неприпустимості будь-якої торгівлі між ЄС і РФ у той час, коли РФ бомбардує українські міста і вбиває тисячі українців.

Відео з кордону опублікував активіст Віталій Семенюк у Facebook. «Гарне відео гарних фур на польсько-білоруському кордоні, які вже нікуди не їдуть… Наразі блокування фур здійснюється лише за рахунок сил українських та польських волонтерів», – написав він.

Блокування вантажівок українці почали ще на початку березня. Перша така акція активістів тривала майже три доби. Однак у понеділок, 14 березня, поліція розігнала учасників. Вдруге заблокували кордон 19 березня, а кількість учасників акції зросла з десятків до сотень українців.

Активісти вимагають від уряду Польщі та від влади ЄС повністю заборонити постачання товарів до держави-агресора. Ці вимоги вже знайшли відгук у Варшаві: прем’єр Польщі закликав ЄС повністю заборонити торгівлю з Росією.

На запитання про протести на кордоні проти постачання товарів до Білорусі та Росії та про перспективи прийняття лідерами ЄС рішення закрити європейські дороги для вантажівок з Росії, Моравецький висловив сподівання, що «буде чергове протверезіння європейських лідерів» і Рада ЄС ухвалить черговий пакет санкцій. «Я абсолютно на боці протестувальників і ще раз звертаюся до Європейської комісії якнайшвидше активізувати свої повноваження», – заявив він 19 березня.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський вимагає повної зупинки торгівлі із РФ. «Уся торгівля з РФ має бути зупинена, щоб вона не могла спонсорувати вбивства наших дітей. Українці в усьому світі! Спілкуйтеся з політиками, говоріть із журналістами, тисніть на бізнес, щоб він виходив з російського ринку. Щоб їхні долари та євро не оплачували нашу кров!» – президент України 16 березня. «Відповідний тиск – завдання для всіх українців всередині України та за кордоном, а також для всіх друзів та партнерів нашої країни. Усі у світі мають зайняти моральну позицію. Не лише держави, а й компанії», – наголосив глава держави.

Руслан ФАТУЛА

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах