103630
18:29 9.022022

Закарпаття опинилося у «червоній» зоні

Події 13812

З 11 лютого Закарпатська область опиниться в «червоній» зоні карантину.

Таке рішення напередодні ухвалила Державна комісія з надзвичайних ситуацій. Про це нині під час брифінгу повідомили в Закарпатській ОДА.

У «червоній» зоні зможуть працювати кінотеатри, музеї, інші культурні заклади, розважальні заклади, ТРЦ, заклади громадського харчування, ринки, спортзали та басейни, якщо весь персонал та відвідувачі будуть повністю вакциновані. Водночас місцева влада може запроваджувати додаткові обмеження.

– Ми в «червоній» зоні й на це є кілька причин. За останні два тижні у нас фіксується більше п’яти тисяч нових випадків. У попередній хвилі, коли було три тисячі нових випадків ми були вже у «червоній» зоні. Майже у 100% випадків – це штам Омікрон. Він більш контагіозний, але менш агресивний, ніж Дельта. Тож відсоток госпіталізацій менший. За останній тиждень в Закарпатській області  на 30% збільшилася кількість госпіталізацій хворих на коронавірусну хворобу. Однак, ситуація з  захворюваністю є контрольованою, кисню у медичних закладах вистачає. 

Переведення Закарпаття у «червону» зону є превентивним заходом  до поширення інфекції, щоб не навантажувати  надмірно медичну систему, – повідомив Анатолій Пшеничний,  директор Департаменту охорони здоров’я Закарпатської ОДА. 

За словами Вікторії Тимчик, завідувачки відділу епідеміологічного нагляду та профілактики інфекційних захворювань Закарпатського обласного лабораторного центру МОЗ України, особи, які мають зелений сертифікат вакцинації, не відчують дискомфорту перебуваючи у «червоній» зоні. Все тому, що вони зможуть без перешкод відвідувати свої улюблені місця.

– Щоправда зважаючи на те, що тільки 23% населення Закарпатської області мають такі зелені сертифікати, цього є дуже мало. Звісно, буде здійснюватися посилений контроль органів місцевого самоврядування, щодо дотримання карантинного законодавства, – зазначила Вікторія Тимчик.

Окрім того, на Закарпатті дуже швидко поширюються ГРВІ та грип. Тож школи Закарпаття, поки що залишаються на дистанційному навчанні. Власне завдяки цьому, вдалося зменшити приріст захворювання серед дітей з 12-ти до 9%.

На тлі збільшення нових випадків коронавірусної хвороби, медики зазначають, що вакцинація – єдиний ефективний спосіб захистити своє життя та здоров’я.

– Вакцина дійсно працює, – наголосила Вікторія Тимчик. – Ми бачимо, що на фоні високої захворюваності вакциновані хворіють менше, або ж значно легше переносять захворювання, а також рідше потребують госпіталізації.

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах