102617
09:59 20.012022

На Мукачівщині виявили хворого на сказ собаку

Події 3086

Відповідно до звіту про дослідження патологічного (біологічного) матеріалу випробувального центру Хустської міжрайонної державної лабораторії ветеринарної медицини Держпродспоживслужби в Закарпатській області від 19.01.2022р., у селі Ключарки Мукачівського району був встановлений діагноз на сказ собаки.

У зв’язку з цим при Мукачвській РДА заплановане проведення засідання ДНПК, на якому будуть затверджені заходи з профілактики поширення та ліквідації сказу на території вказаного населеного пункту.

Зараз ветеринарні спеціалісти Мукачівського району обстежують у Ключарках дрібні домашні тварини, які відповідно до інструкції щодо сказу увійшли до зони нагляду. Станом на 19.01.2022 р. хворих чи підозрілих у захворюванні тварин на сказ не виявлено. Але робота у цьому напрямі триває.

Для довідки

Сказ – особливо небезпечне вірусне захворювання всіх теплокровних тварин і людини. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), ця хвороба входить у першу п’ятірку хвороб, спільних для людини і тварин, що наносять найбільший соціально-економічний збиток. На сьогодні сказ реєструється у 113 країнах світу. Ця хвороба характеризується гострим перебігом, ознаками поліенцефаломієліту, за відсутності вчасного лікування абсолютною смертністю, через це щорічно гине понад 55 тисяч людей і понад мільйон тварин. Прямі збитки від сказу становлять близько 4 млрд. євро в рік.

Щорічно в світі 15 мільйонів людей одержують направлення на лікування за підозрою в інфікуванні сказом. Епідемічна ситуація зі сказу в Україні залишається нестійкою. Відповідно до даних Міністерства охорони здоров’я України, щорічно у нашій державі реєструється близько 120-140 тисяч осіб, які звернулися по медичну допомогу з приводу укусів або ослинення тваринами, з яких 60% постраждалих одержують направлення на лікування за підозрою в інфікуванні сказом.

Шановні Закарпатці! Бережіть своє здоров’я і життя! Будьте обережними у поводженні з тваринами! Памятайте, щоб уберегтися від захворювання на сказ необхідно:

– обов’язково щепити собак і котів (в державних ветеринарних клініках щеплення проти сказу безкоштовне)

– обов’язково повідомляти ветлікаря про кожний випадок підозри на сказ у тварин;

– всім людям, потерпілим від тварин (укуси, подряпини чи ослинення), слід негайно звертатись до лікаря-рабіолога, а тварину, яка завдала шкоди, доставляти до ветеринарної служби для клінічного огляду та ізоляції протягом 10 днів;

– уникати контактів з бездомними тваринами

– не торкатися голими руками трупів тварин, тварин, підозрілих у захворюванні, та обслинених ними предметів.

Про це інформує Головне управління Держпродспоживслужби в Закарпатській області.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах