101475
14:04 23.122021

Суд виніс вирок за розповсюдження антиугорських листівок на Закарпатті

Події 2779

У вівторок, 14 грудня, Берегівський районний суд під головуванням суді Олександра Феіра виніс вирок трьом особам, які виготовили та розклеїли 20 антиугорських листівок у травні 2021 року у місті Берегово.

Фігуранти справи – мешканці Дніпра, Луганська та Горлівки. Один із обвинувачених – військовослужбовець.

У вироку йдеться, що головний обвинувачений знайшов натрапив у додатку “Telegram” на оголошення, “у якому йшлося про те, що йому потрібно виготовити 500 листівок формату “А4″, на яких має міститись заздалегідь підготовлений автором оголошення друкований текст, які в подальшому потрібно розповсюдити шляхом розклеювання в м. Берегове Закарпатської області, за що мав отримати грошову винагороду в загальній сумі 30 240 гривень”.

Чоловік погодився на пропозицію реалізувати “злочинний намір, направлений на розповсюдження матеріалів, які спрямовані на розпалювання ворожнечі та ненависті до представників угорської нації поєднані з погрозами”, залучивши двох спільників. До Берегова чоловік зі спільниками дісталися автомобілем “Volkswagen”. Вони розклеїли заздалегідь виготовлені листівки на яких містився друкований текст, спрямований на розпалювання міжетнічної ворожнечі.

Одну листівок розмістили на воротах житлового будинку, де мешкає секретар Берегівської міської ради, а також на парканах інших мешканців вулиці у Берегові.

Виконавши злочинне завдання обвинувачені виїхали з міста у невідомому напрямку, а згодом один з них отримав на власну банківську картку “Monobank” грошову винагороду в загальній сумі 30 240 грн.

Вирок суду та замовники

Згодом чоловіків затримали. У суді обвинувачені визнали вину. Один з них отримав найсуворіше покарання — 2 роки позбавлення волі з іспитовим строком 1 рік. Два інші підсудні мають сплатити по 10,2 тис. грн штрафу.

Запобіжний захід відносно обвинувачених у вигляді домашнього арешту припинив свою дію. Арешт на майно, накладений ухвалами слідчого судді Берегівського районного суду Закарпатської області після набрання вироком законної сили скасували.

У судовому рішення вказано, що вирок може бути оскаржений протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Слід додати, що замовника злочину так і не було встановлено.

Нагадаємо, що у травні 2021 року СБУ викрила осіб, причетних до поширення антиугорських листівок на Закарпатті. Ними виявилися троє чоловіків, двоє з яких – переселенці з м. Луганськ. Чоловіки діяли на замовлення російських кураторів.

Це не перший подібний випадок на Закарпатті. У жовтні 2021 року українські силовики затримали осіб, які планували здійснити терористичні акти, зокрема підпал дипломатичного представництва. Замовником був чоловік, який, за даними спецслужб, переховується в РФ.

Такі випадки, а також дезінформаційні хвилі, організовані спецслужбами РФ, впливають на суспільні настрої українців. Так, за останнім дослідженням,  українці здебільшого негативно сприймають нинішню політику Угорщини щодо підтримки угорської національної меншини на Закарпатті. Детальніше про результати опитування можна прочитати у нашому матеріалі Українці підозрюють Угорщину в намірах анексувати Закарпаття, але не вважають її ворогом – соцопитування.

InfoPost.Media

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах