101216
09:48 17.122021

Три види масла, серед відібраних у школах Закарпаття зразків, виявилися фальсифікатом

Події 7234

На Закарпатті спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби області на виконання відповідного доручення Прем’єр-міністра України проводять позапланові перевірки постачальників харчових продуктів та операторів ринку краю, які надають послуги з харчування для закладів загальної середньої освіти.

У випадку виникнення обґрунтованої підозри про невідповідність харчового продукту показникам безпечності та якості під час заходу контролю здійснюється відбір зразків для дослідження в акредитованих лабораторіях.

Так, протягом другої половини цьогорічного листопада спеціалісти ГУ ДПСС Закарпаття здійснили позапланові відбори масла солодковершкового з метою дослідження їх на якісні показники – наявність вмісту рослинних жирів (фальсифікат). З отриманих експертних висновків від Державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи (м.Київ), три види масла не відповідають законодавчим вимогам.

Серед них, зокрема:

  • масло солодковершкове 82,5% «Нота смаку» виробництва ТОВ «Гощаночка» Рівненська обл., Гощанський р-н, смт. Гоща, вул. Шевченка 73-В;
  • масло солодковершкове «Екстра» 83% виробник ФОП «Матвієнко» Київська область, Таращанський р-н, с.Потоки, вул. Зелена, буд.17;
  • масло солодковершкове 82% виробник Сумська область, м.Угроїди, вул. Садова 3а.

У ході позапланових перевірок, що проводились у закладах середньої освіти краю, вилучено з обігу масло вказаних виробників.

Фахівці ГУ ДПСС області також провели позапланові перевірки постачальників, але масла вказаних виробників під час перевірок у них в наявності виявлено не було. Водночас посадовці зафіксували порушення щодо забезпечення вимог простежуваності. Тобто постачальники не представили документи, на підставі яких отримали вказане масло. У зв’язку з цим операторам ринку, які здійснюють постачання масла до закладів загальної середньої освіти, були надані приписи щодо усунення виявлених порушень.

При здійснені однієї з таких позапланових перевірок встановлена відсутність діяльності із зберігання харчових продуктів за вказаною адресою у державній реєстрації згідно з видатковими накладними, звідки відбувалось постачання продукції у заклади середньої освіти.

Стосовно масла солодковершкового 82% виробника Сумська область, м.Угроїди, вул. Садова, 3а закарпатські спеціалісти надіслали запит у ГУ Держпродспоживслужби в Сумській області. Звідти отримали відповідь, що такого виробника на території тамтешньої області немає (відсутні відомості щодо отримання експлуатаційного дозволу для виробництва чи зберігання харчових продуктів тваринного походження чи державної реєстрації оператора ринку з виробництва та обігу харчових продуктів).

Про це повідомляє Головне управління Держпродспоживслужби в Закарпатській області.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах