101118
14:18 15.122021

Через МП «Тиса» намагалися перевезти скам’янілі рештки великорогого оленя за фальшивими документами

Події 3072

Дещо незвичайне виявили інспектори управління боротьби з контрабандою та порушеннями митних правил Закарпатської митниці в одній із вантажівок, яка переміщувала через українсько-угорський кордон рештки великорогого оленя, які, як, з’ясувалося, представляють палеологічну та археологічну цінність, та й ще за фальшивими документами.

Виїжджаючи з України до ЄС, перевізник під час митних формальностей подав на митному посту «Тиса» товаросупровідні документи. Там вказувалося, що переміщується вантаж «Скам’янілі рештки Великорогого оленя (Megaloceros giganteus), а саме фрагменти рогів (Megaloceros horm) в кількості 31 шт, фрагменти черепів (Megaloceros scull) в кількості 7 шт».

Вантаж «Предмети колекціонування. Остеологічні матеріали у вигляді скам’янілих решток геологічного минулого представлені скам’янілими рештками Великорогого оленя» зазначався для тимчасового вивезення до Італії. Відправник – київське підприємство, одержувач – фірма у м.Трієст.

Також інспекторам надано висновок Державного гемологічного центру, де зазначалося, що «дані зразки за своїми якісними критеріями не є унікальними чи рідкісними, не становлять палеологічної та археологічної цінності, а тому, відповідно до висновку, не належать до культурних цінностей».

– Однак, належність чи неналежність предметів до культурних цінностей встановлюється за результатами державної експертизи культурних цінностей, проведення якої передбачено Законом України «Про вивезення, ввезення та повернення культурних цінностей», – підкреслюють закарпатські митники.

Тож, аби запобігти можливому незаконному переміщенню через митний кордон України культурних цінностей, Закарпатська митниця відправила зазначений товар на експертизу до Волинського краєзнавчого музею. Відповідь не забарилася. Усі перераховані предмети відносяться до культурних цінностей.

Відтак, за надання митному органу документів, що містять неправдиві відомості, підготовлені безпосередньо відправником товару – керівником столичного підприємства, відносно нього складено протокол про порушення митних правил за ч.1 статті 483 Митного кодексу України.

Остеологічні матеріали у вигляді скам’янілих решток геологічного минулого представлені скам’янілими рештками Великорогого оленя (роги та черепи гігантського оленя, загальною кількістю 38 шт.), оцінені у понад 300 тис грн. Наразі митниця підготувала на адресу УСБУ в Закарпатській області повідомлення про протиправне діяння, що містять ознаки злочину, передбачені ст.201 КК України.

Про це повідомляє пресслужба Закарпатської митниці.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах